Νέο ρεκόρ για την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για επίμονο πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μία πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού, εξέλιξη, που θα προκαλούσε εκνευρισμό σε ΟΠΕΚ και Ρωσία, αλλά είναι καλοδεχούμενη από τους μεγάλους εισαγωγείς ενέργειας, μεταξύ των οποίων και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το Νοέμβριο η παραγωγή αργού ανήλθε στα 10,057 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υπερβαίνοντας έτσι τα 10,044 εκατ. βαρέλια, στα οποία είχε φτάσει το Νοέμβριο του 1970.

Τόσο οι αμερικανικές αρχές όσο και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζουν ότι μέσα στο 2018 ή το αργότερο το 2019 η αμερικανική παραγωγή θα σπάσει το φράγμα των 11 εκατ. βαρελιών, με τις ΗΠΑ να εκθρονίζουν την Ρωσία. Έχουν ήδη άλλωστε ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία, που παραμένει πάντως πρώτη σε εξαγωγές.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η κατανάλωση τόσο του αργού όσο και του φυσικού αερίου υποχωρεί ελαφρώς στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας τον Δεκέμβριο η κατάναλωση πετρελαίου ήταν 19,98 εκατ. βαρέλια, μειωμένη κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

SHARE