Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει ζημιά και συνεχίζουν να στρεβλώνουν την κανονική αγορά. Αλλά οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Το καθεστώς των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να συνεχιστεί για δεκαετίες. Επομένως, η επένδυση στη διαφοροποίηση είναι από πολλές απόψεις μη εναλλακτική στρατηγική.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εισήγαγε άλλη μια σειρά οικονομικών αποκλεισμών κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτών και νομικών προσώπων. Η εισαγωγή ενός μεγάλου νέου πακέτου περιορισμών δύσκολα μπορεί να ονομαστεί νέο φαινόμενο. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει ρουτίνα.
Ωστόσο, το τελευταίο κύμα κυρώσεων είναι αξιοσημείωτο για την έμφαση που δίνει σε ορισμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας, καθώς και η πρακτική της εφαρμογής δευτερευουσών κυρώσεων κατά εταιρειών σε τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην παράκαμψη των αμερικανικών περιορισμών.
Ο αποκλεισμός των οικονομικών κυρώσεων σήμερα μπορεί να θεωρηθεί βασικό εργαλείο των περιοριστικών μέτρων. Συχνά αποκαλούνται «στοχευμένες κυρώσεις», γιατί
απευθύνονται σε συγκεκριμένα άτομα ή οργανισμούς. Τέτοιες κυρώσεις
θα απαγόρευαν σε άτομα των Η.Π.Α οποιεσδήποτε οικονομικές συναλλαγές με αυτές των Ειδικών Ορισμένων Λιστών υπηκόων και αποκλεισμένων προσώπων (SDN). Τα περιουσιακά στοιχεία των δεσμευμένων προσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παγώσουν, δηλαδή ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά ενώ ισχύουν οι κυρώσεις. Μπορούν να ισχύουν για χρόνια ή και ακόμη δεκαετίες.
Μια συναλλαγή προς το συμφέρον ενός αποκλεισμένου οργανισμού μπορεί
να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή πολιτών των ΗΠΑ, αλλά εάν, για παράδειγμα, πραγματοποιείται σε δολάρια ΗΠΑ και μάλιστα έρχεται σε επαφή έμμεσα το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εταιρείες και πολίτες τρίτων χωρών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διοικητική και ακόμη και ποινική δίωξη από τις αρχές των ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια, οι κυρώσεις αποκλεισμού της Ουάσιγκτον εκτείνονται πολύ πέρα από το έδαφος των ΗΠΑ. Δεδομένου του υψηλού ακόμα ρόλου των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην
παγκόσμια οικονομία, οι κυρώσεις των ΗΠΑ επηρεάζουν πολλές χώρες. Ακόμα και επιχειρήσεις φιλικές προς τη Ρωσία αναγκάζονται να πάρουν την απειλή των κυρώσεων σοβαρά—δηλαδή προστίθενται στη λίστα των αποκλεισμένων ατόμων για
συναλλαγές με άτομα και δομές που βρίσκονται ήδη σε αυτήν τη λίστα. Οι κίνδυνοι εμπλέκονται επίσης σε ποινικές και διοικητικές έρευνες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, τουλάχιστον όταν μιλάμε για μεγάλες εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στις παγκόσμιες εμπορικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις.
Οι αυστηρές κυρώσεις αποκλεισμού κατά της Ρωσίας εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2014.Από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης, η ένταση των εφαρμογών τους έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ο αριθμός των Ρώσων που έχουν αποκλειστεί μόνο με το εκτελεστικό διάταγμα αριθ. 14024 της 15ης Απριλίου 2021 πλησιάζει τις δύο χιλιάδες.
Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία από τα οποία τα άτομα που έχουν ήδη αποκλειστεί κατέχουν ποσοστό 50% ή περισσότερο. Θα φαινόταν ότι ο αριθμός είναι σχετικά μικρός. Αλλά η λίστα με τα μπλοκαρισμένα άτομα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συστημικά σημαντικών ρωσικών εταιρειών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και τη βιομηχανία, τον τομέα εξόρυξης, την αμυντική βιομηχανία κ.λπ.
Σκοπός τέτοιων κυρώσεων είναι η απομόνωση της ρωσικής οικονομίας από την αμερικανοκεντρική παγκόσμια χρηματοδότηση, για να μπλοκάρει την δυνατότητα κανονικής ξένης οικονομικής δραστηριότητας, επομένως να προκαλέσει μέγιστη ζημία, και να την αναγκάσουν να κάνει πολιτικές παραχωρήσεις για το ουκρανικό και άλλα θέματα ασφάλειας.
Στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων των ΗΠΑ, περισσότερες από εκατό Ρωσικές εταιρείες έχουν μπλοκαριστεί. Η κατανομή τους ανά τομέα δείχνει συνεχή εστίαση στις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας και των ηλεκτρονικών. Οι κυρώσεις αποκλεισμού έπληξαν τους εγχώριους κατασκευαστές αυτοκινήτων, τον τομέα εξόρυξης (κυρίως εξόρυξη άνθρακα), τη μεταλλουργία, τις μεταφορές και εταιρείες, τον κατασκευαστικό κλάδο, τη γεωλογική εξερεύνηση και το εμπόριο.
Δύο τράπεζες έχουν μπλοκαριστεί. Θεωρώντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ρωσικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων υπόκειται σε κυρώσεις αποκλεισμού τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, αυτός ο αριθμός δεν πρέπει να γίνει αντιληπτός ως μικρός.
Σε γενικές γραμμές, η τομεακή κατανομή νέων κυρώσεων αποκλεισμού αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες που κατοχυρώνονται στα ρυθμιστικά έγγραφα των ΗΠΑ. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σύμφωνα με το Εκτελεστικό Διάταγμα 14024. Προσδιορίζει τομείς της ρωσικής οικονομίας της οποίας οι εταιρείες μπορούν να αποκλειστούν μόνο για λόγους που αφορούν αυτούς τους τομείς. Πιθανότατα, η επιλεγμένη γραμμή επίθεσης θα συνεχιστεί περαιτέρω. Η Ουάσιγκτον θα πρωτοστατήσει στο μπλοκάρισμα σχεδόν όλων των περιουσιακών στοιχείων σε αυτούς τους τομείς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το μπλοκάρισμα ξένων εταιρειών που, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, εμπλέκονται στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το νέο πακέτο υπογραμμίζει δύο εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στη Φινλανδία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν για την προμήθεια ηλεκτρονικών ειδών στη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για δύο εταιρείες από την Τουρκία. Γενικά η πρακτική της χρήσης κυρώσεων αποκλεισμού κατά των επιχειρήσεων από τρίτες χώρες που παραβιάζουν τους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ αναπτύσσεται.
Στις 20 Ιουλίου φέτος, τέσσερις εταιρείες από το Κιργιστάν μπλοκαρίστηκαν με παρόμοιο τρόπο. Νωρίτερα τα πακέτα περιλάμβαναν εταιρείες από την Ινδία, την Κίνα και έναν αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά είναι ως επί το πλείστον μικρές εταιρείες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα και επικεντρώθηκαν στην προμήθεια απαγορευμένων αγαθών προς τη Ρωσία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί δεν καταδιώκουν τους πάντες με αυτόν τον τρόπο. Η έμφαση δίνεται στους προμηθευτές αυτών των αγαθών που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ως προτεραιότητα για έλεγχο.
Την ίδια στιγμή, οι νέες κυρώσεις δεν ήταν μια μεγάλη έκπληξη για τις Ρωσικές εταιρείες. Τώρα θα λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας την ίδια λογική με την οποία λειτουργούσαν προηγουμένως αποκλεισμένες εταιρείες – χρησιμοποιώντας εθνικά νομίσματα στις πληρωμές, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα συστήματα logistics ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Αν πέρυσι μια τέτοια αναδιάρθρωση προκαλούσε συχνά ένα σοκ, τότε φέτος μπορούμε να μιλήσουμε για συσσώρευση προσαρμογής και εμπειρίας. Η ίδια εμπειρία συσσωρεύεται και στις φιλικές χώρες μεταξύ των εταιρειών που συνεργάζονται με τη Ρωσία. Αν πέρυσι αυτές ζύγισαν κινδύνους και απώλειες αποφεύγοντας να πάρουν βιαστικές αποφάσεις, τότε φέτος έχουν βρει αλγόριθμους για συνεργασία με Ρώσους αντισυμβαλλομένους.
Φυσικά, οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές και συνεχίζουν να στρεβλώνουν τις σχέσεις αγοράς. Αλλά οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Το καθεστώς των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να συνεχιστεί για δεκαετίες. Επομένως, η επένδυση στη διαφοροποίηση είναι από πολλές απόψεις μη εναλλακτική στρατηγική.
Erol User