Νέα συμπλοκή προσφύγων στον Πειραιά-Δριμύ κατηγορώ από τον γενικό γραμματέα Συνδέσμου Σύρων

Συνεχίζονται τα περιστατικά συμπλοκών και έντασης στους πρόσφυγες του Πειραιά, την ώρα στο λιμάνι παραμένουν περίπου 4.500 άτομα.

Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, Τυνήσιοι επιχείρησαν να κλέψουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Ακολούθησε συμπλοκή, στην οποία βγήκαν μαχαίρια, με αποτέλεσμα ένας άνδρας να τραυματιστεί στο πόδι και να διακομιστεί με ασθενοφόρο στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες ενημερώθηκε για τη συμπλοκή μεταξύ προσφύγων, που φιλοξενούνται στον επιβατηγό σταθμό του ΟΛΠ στην πύλη Ε2. Τα στελέχη του Λιμενικού εντόπισε πρόσφυγα, ο οποίος είχε τραυματιστεί από αιχμηρό αντικείμενο.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται την επιβίβασή τους στα πούλμαν που θα τους μεταφέρουν στα hotspots.

Το Σάββατο, μόλις 30 άτομα επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και αναχώρησαν για τις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες για άδειασμα του λιμανιού συνεχίζονται, με τη διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου στα αραβικά, τα φαρσί, τα αγγλικά και τα ελληνικά, με το οποίο ζητείται από τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τους επιβατικούς σταθμούς και τις πύλες του λιμανιού.

Σε αυτά τα φυλλάδια, το υπουργείο τους εξηγεί ότι φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και στη δυνατότητα για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ακόμη, το φυλλάδιο αναφέρει ότι θα ενημερωθούν για τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης με συγγενείς τους σε χώρες της ΕΕ, ενώ θα τους δοθεί επίσης η δυνατότητα υποβοήθησης νομικής και οικονομικής προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους εφόσον απορριφθεί τυχόν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα ή εφόσον το επιθυμούν.

Το πρωί της Κυριακής, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από Χίο και Μυτιλήνη το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 13 μετανάστες και πρόσφυγες.

«Οι άνθρωποι είναι για Οσκαρ»

Στο μεταξύ, δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο θέμα των προσφύγων που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδος Ανουάρ Μπάκρι.

«Δεν υπάρχει κράτος», είπε ο κ. Μπάκρι, σε συνέτευξή του στον Σκάι, «αυτό που γίνεται είναι ένα οργανωμένο έγκλημα που συντελείται στην πλάτη των Σύριων, μιλάμε για ένα θίασο, το κράτος είναι απόν, ένας Ερυθρός Σταυρός είναι μόνο που δίνει κάτι σάντουιτς».

Ο γενικός γραμματέας της κοινότητας των Σύρων που ζουν στην Ελλάδα, δήλωσε θυμωμένος και υποστήριξε: «Δεν πρέπει να τους αφήνουνε, αυτοί τους έχουνε στο λιμάνι του Πειραιά, ο θίασος της κυβέρνησης».

Όταν οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι οι Λιμενικοί μοιράζουν φυλλάδια με οδηγίες στους πρόσφυγες, ο κ. Μπάκρι τόνισε: «Ποια φυλλάδια, δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι 50 τέτοιοι οργανωμένοι της αστυνομίας, ειδικές δυνάμεις δεν μπορούν να το εκκενώσουν σε 10 λεπτά; Μα κοροϊδευόμαστε;»

«Μα αυτό είναι βία», είπε ο παρουσιαστής της εκπομπής «Ακραίως» Τάκης Χατζής.

«Δεν υπάρχει βία κύριε, οι άθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι, έχουν τα παιδιά τους, δεν υπάρχει πουθενά να τους πάνε και κάνουνε όλο αυτό το θέατρο, οι άνθρωποι είναι για Όσκαρ!», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδος.

«Μα είναι δυνατόν να μην μπορούν να κάνουν καταγραφή;», κατηγόρησε τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατήγγειλε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες «μας γράφουνε στα παλιά τους τα παπούτσια».

«Ο θίασος κυβερνάει κ. Χατζή, ο θίασος κυβερνάει, είναι έγκλημα αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε ο Ανουάρ Μπάκρι και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μικροπολιτική στην πλάτη του λαού μας».

Στις καταγγελίες του Ανουάρ Μπάκρι, γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδος, αντέδρασε ο δημοσιογράφος της «Αυγής» Ανδρέας Πετρόπουλος, ένας εκ των παρισταμένων στο στούντιο της εκπομπής του Σκάι.

«Είναι μεταγραφή της ΝΔ, ο Άδωνις των Σύρων είναι, ο Άδωνις των Σύρων, είναι σε παράκρουση» είπε ο δημοσιογράφος της Αυγής για το ξέσπασμα του κ. Μπάκρι.