Νέα πρόκληση της Άγκυρας στο Αιγαίο, με το Τσεσμέ για έρευνες.

Δήμαρχος Οινουσσών: “Οταν οι Τούρκοι μας απειλούν και έρχονται δίπλα στα νησιά μας, είναι φυσικό να ανησυχούμε”.

Καθημερινή είναι η προκλητική επινοητικότητα των Τούρκων είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα, με προφανή σκοπό για εσωτερικούς λόγους ενόψει του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα και την πανίσχυρη προεδρία Ερντογάν τον Απρίλιο. Τακτική επιθετική που όπως αποκαλύψαμε χθες σε ειδικό ρεπορτάζ ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς της Άγκυρας απέναντι σε όλες τις γειτονικές χώρες με τις οποίες βρίσκεται σε τεταμένες ή και εχθρικές σχέσεις. Σήμερα στο Αιγαίο, μια άλλη θαλάσσια πρόκληση, μετά τα Ίμια καθώς βρέθηκε από το πρωί το τουρκικό ωκεανογραφικό Τσεσμέ, σε μια επίδειξη αξιώσεων για τα κοιτάσματα και τον έλεγχο στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου.

Όπως φαίνεται στο χάρτη που δημοσιεύει το protothema.gr το τουρκικό πλοίο κινείται βόρεια της Λήμνου, ανάμεσα στο θαλάσσιο τρίγωνο ανάμεσα σε Θάσο, Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο χάρτη που συνοδεύει την τουρκική NAVTEX στο διαδίκτυο γίνεται αναφορά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη και με τις τουρκικές ονομασίες τους Limni, Semadirek και Selanik.

Το Τσεσμέ, σύμφωνα με τη NAVTEX (244/17) που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης θα διεξάγει έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν συνοδεύεται από κάποιο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ενώ σημειώνεται ότι τις κινήσεις του δεν παρακολουθεί και κάποιο ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Σε μια πρώτη κίνηση πάντως μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε η αντί-NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνο στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει την συγκεκριμένη AVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Η κίνηση της Τουρκίας γίνεται σε συνέχεια των καθημερινών επεισοδίων στα Ίμια μεταξύ ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής και πλωτών του ελληνικού λιμενικου και λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος διεμήνυσε ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει σε σκακιέρα το Αιγαίο και χρησιμοποιεί τα πιόνια του με κινήσεις υψηλής στρατηγικής. Πολλοί ερασιτέχνες σκακιστές συνηθίζουν να θυσιάζουν το αλογάκι για κάποιο πύργο ή έστω αξιωματικό. Οι επαγγελματίες μόνο ξέρουν να αξιοποιούν τις δυνατότητές του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και ξεδιπλώνει τη στρατηγική του στο Αιγαίο ακριβώς όπως θα έκανε ένας έμπειρος σκακιστής.

Έτσι, χρησιμοποιεί τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού ως πιόνια στα Ίμια, τα τουρκικά F-16 στον αέρα σαν να ήταν οι αξιωματικοί του και τώρα σαν ένα αλογάκι στην σκακιέρα του, κινεί το Τσεσμέ.

Κινεί τα πιόνια του και δοκιμάζει την άμυνα του αντιπάλου, με την… απαραίτητη δημοσιότητα πάντα, στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου. Χθες, το CnnTurk μετέδωσε πως ελληνικό πλοίο έπαθε βλάβη μέσα σε τουρκικά ύδατα, δημοσιεύοντας και τις σχετικές φωτογραφίες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το πλοίο μας ενώ τρία ακόμη πολεμικά που ήταν σταθμευμένα στη βάση του Turgutreis, έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν στην περιοχή. Τελικά, το ελληνικό σκάφος ρυμουλκήθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα,, αφού χρειάστηκε να φέρει υλικά για την επισκευή μηχανικός από την Κω με φουσκωτό.

-Δήμαρχος Οινουσσών στο iefimerida.gr: Οταν έρχεται ο Τούρκος εδώ και λέει «είναι δικά μας τα νησιά», οπωσδήποτε υπάρχει ανησυχία

«Δεν φοβόμαστε, αλλά ανησυχούμε», δηλώνει ο δήμαρχος των Οινουσσών Στέφανος Βογιατζής μιλώντας στο iefimerida.gr για την εντεινόμενη προκλητικότητα των Τούρκων.

«Είμαστε άγρυπνοι φρουροί»

«Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω από εδώ, από τις Οινούσσες στην πολιτική ηγεσία αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας αλλά και στους απέναντι, είναι ότι είμαστε εδώ άγρυπνοι φρουροί», τονίζει ο κ. Βογιατζής και επισημαίνει ότι «όποτε και να μας χρειαστούν είμαστε στη διάθεσή τους και θα συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες, να μείνει ο τόπος μας ελληνικός, καθαρός και αμόλυντος και η ελληνική σημαία να κυματίζει για πάντα εδώ στις Οινούσσες».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ, ο δήμαρχος των Οινουσσών τονίζει ότι είναι πολύ σημαντική για τους κατοίκους. «Γιατί έρχονται οι άνθρωποι εδώ και μας ενθαρρύνουν. Βλέπουν την κατάσταση όπως είναι, μας λύνουν συγκεκριμένες απορίες, είναι κάτι καλό που υπάρχει μία τέτοια παρουσία και που βρίσκεται εδώ ο στρατός και το κράτος».

Από την άλλη, ο Στέφανος Βογιατζής δηλώνει συνηθισμένος στις τουρκικές προκλήσεις. «Εμείς είμαστε συνηθισμένοι όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ από παιδάκι που ήμουνα θυμάμαι το ίδιο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε με τους Τούρκους». Και προσθέτει: «Εμείς είμαστε φιλικοί ως προς αυτούς, αυτοί έρχονται και μας ενοχλούν εδώ πέρα και υπάρχει αυτή η διαμάχη».

Οσον αφορά στη δική του εκτίμηση γιατί η τουρκική προκλητικότητα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού δηλώνει: «Εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα στρατηγικής διοίκησης τους, Ότι ο Ερντογάν δεν έχει εδώ στα παράλια της Τουρκίας πολύ μεγάλη επιρροή και προσπαθεί τώρα με αυτά τα πράγματα να δημιουργήσει ρεύμα για το δημοψήφισμα που έχουν τον Απρίλη. Να γίνει ο απόλυτος άρχοντας για τα επόμενα 12 χρόνια».

«Δεν φοβόμαστε αλλά ανησυχία υπάρχει»

«Δεν φοβόμαστε αλλά ανησυχία υπάρχει» τονίζει ο Σταύρος Βογιατζής και εξηγεί: «Οταν βλέπεις και έρχεται εδώ ο Τούρκος και δεν φεύγει και πάει δίπλα το πολεμικό ή το δικό μας του λιμενικού και του λέει “φύγε” και αυτός δεν φεύγει και λέει είναι δικά μας τα νησιά, οπωσδήποτε υπάρχει ανησυχία. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν φεύγει. Με ποιο σκεπτικό έρχεται εδώ και διεκδικεί τα νησιά».

«Το τουρκικό στράτευμα αποτελείται από γενίτσαρους του Ερντογάν»

Ο δήμαρχος του νησιού αναφέρει ότι η ανησυχία τους έγγυται στο να μην βρεθεί κανείς θερμόαιμος που θα γυρίσει το πολυβόλο και θα ρίξει, αλλά και στο ότι πλέον το τουρκικό στράτευμα, μετά το πραξικόπημα, αποτελείται από νεαρά παιδιά χωρίς εμπειρία.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι να μην γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο να μην βρεθεί κανείς από τους δικούς μας πιο θερμόαιμος και γύρισε το πολυβόλο και ρίξει και αρχίσει μία τέτοια διαμάχη. Αυτό είναι όντως ανησυχητικό γιατί μας έλεγαν στρατιωτικοί αναλυτές αλλά και διεθνολόγοι με τους οποίους μιλήσαμε ότι το στράτευμα του Ερντογάν είναι πλέον πολύ νεαρής ηλικίας, λόγω της βουτιάς στην επετηρίδα μετά το πραξικόπημα των στρατιωτικών, έχει βγάλει τους έμπειρους που είχε και τους παλιούς αξιωματικούς που βρίσκονταν μέσα στα σκάφη και έχει βάλει νέους που τους έχει κάνει πώς να το πω γενίτσαρούς του και αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν τώρα να κάνουμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες. Εμείς βέβαια από την πλευρά μας δεν φοβόμαστε εντάξει τους βλέπουμε έρχονται περνάνε αλλά δεν φοβόμαστε έχουμε συνηθίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr.