Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για μείωση του ελληνικού χρέους από Λιου σε Σόιμπλε

Με κάθε τρόπο δείχνει η αμερικανική κυβέρνηση την επιθυμία της να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση αλλά και να υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ταυτιζόμενη στο ζήτημα αυτό πλήρως με τις απόψεις του ΔΝΤ, οι οποίες φυσικά ευνοούν την Ελλάδα.

Έτσι μετά τις συστάσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Λιού προς τον κ. Ντάισελμπλουμ για επίδειξη ευελιξίας από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ανάλογη παρέμβαση έκανε και προς τον Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Σόιμπλε, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας που αντιτίθεται στην άμεση ρύθμιση του χρέους.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε συνάντησή τους, που έγινε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε στον Γερμανό ομόλογό του «τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για να βάλει το ελληνικό χρέος σε μία βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης».

Ακόμη, ο Τζακ Λιου δήλωσε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ευέλικτες, ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις». Και οι δύο αναγνωρίζουν τη σημασία της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, ΔΝΤ και ευρωπαϊκών Θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να «βρεθεί μία βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός σε εύθετο χρόνο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ανάλογο ήταν το μήνυμα που είχε στείλει ο Τζακ Λιου και στη συνάντηση που είχε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το ζήτημα το οποίο πολλοί αντιμετωπίζουν ως σημαντική απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, σημειώνει η Wall Street Journal.

«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία ακόμη και στις αρχές Ιουλίου αν δεν πάρει ”φρέσκο” χρήμα, μία προοπτική που προστίθεται στα ”σύννεφα” πάνω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες που πασχίζουν με την προσφυγική κρίση και την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων», καταλήγει το δημοσίευμα.

Είναι προφανές ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μεγαλύτερη στήριξη από τις ΗΠΑ, από την κυβέρνηση της Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΠΑ έχουν δει στο πρόσωπό του έναν σταθερό σύμμαχο και προστάτη των συμφερόντων τους στην περιοχή.