Νέα παράταση για τις 15 Ιανουαρίου στον διαγωνισμό για τους λιγνίτες

Νέα ολιγοήμερη άτυπη παράταση μεταθέτει, για την επόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, την ολοκλήρωση του πολύκροτου διαγωνισμού για την πώληση των δύο λιγνιτικών εταιρειών της ΔΕΗ. Όπως είχε προαναγγείλει το capital.gr η αναβολή κρίθηκε αναγκαία καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο διαγωνισμός να καταλήξει σε αποτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί για σήμερα 7 Ιανουαρίου, ενώ η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα γινόταν μια εβδομάδα μετά στις 15 Ιανουαρίου.

Η νέα άτυπη παράταση στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανόν να μην είναι και η τελευταία, καθώς υπάρχουν σοβαρές αιρέσεις αλλά και αβεβαιότητες, που στη δεδομένη χρονική συγκυρία καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιτυχή έκβασή του.

Το βασικό πρόβλημα του διαγωνισμού είναι ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πωλούνται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική δεν ευνοεί την παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση άνθρακα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά αντικίνητρα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ενεργειακής πραγματικότητας, η κυβέρνηση και η ΔΕΗ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα ειδικών κινήτρων που θα καταστήσουν πιο ελκυστικές τις πωλούμενες μονάδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με τους εργαζόμενους στις δύο υπό πώληση εταιρείες, για τους οποίους υπάρχει πλέον η δυνατότητα εθελούσιας εξόδου ή μετακίνησης στη ΔΕΗ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπό πώληση εταιρείες θα έχουν πιο ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος, κάτι που είχε ζητηθεί και από τους επενδυτές.

Ωστόσο για να ενσωματωθεί στις δεσμευτικές προσφορές το νέο αυτό δεδομένο του διαγωνισμού θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εθελούσιας από πλευράς ΔΕΗ, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν το Μάρτιο.

Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο σοβαρό κίνητρο που άπτεται της ανταγωνιστικότητας των υπό πώληση παγίων. Η κυβέρνηση έχει προκοινοποιήσει στις αρχές της Κομισιόν αίτημα για την έγκριση του νέου μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), στον οποίο περιλαμβάνεται αποζημίωση για τις λιγνιτικές μονάδες.

Πιθανή θετική έγκριση του μηχανισμού, που θα άλλαζε άρδην τα οικονομικά δεδομένα για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες, θα έρθει στην καλύτερη περίπτωση εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Επομένως, εάν το ζητούμενο για την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ είναι να επιτευχθεί το υψηλότερο δυνατό τίμημα, τότε αποτελεί μονόδρομο η μετάθεση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για ακόμη πιο μακριά, πιθανόν μέχρι το Μάρτιο.

Το σκηνικό ωστόσο περιπλέκεται καθώς στα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στην οποία περίοπτη θέση έχει η πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Με τα σημερινά δεδομένα, έστω και για αντικειμενικούς λόγους, στο συγκεκριμένο κουτάκι της αξιολόγησης δεν θα μπορεί να μπει το “τσεκ” των δανειστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.