Νέα αμερικανική παρέμβαση είχαμε χθες από τις ΗΠΑ υπέρ της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιού, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο της συνόδου του G7 στην Ιαπωνία.

Ο κ. Λιού επανέλαβε τη σταθερή αμερικανική θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

Το μήνυμα του αμερικανού ΥΠΟΙΚ ήλθε τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γερμανία προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά το μέγεθος και ο χρονοδιάγραμμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη περίοδο χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων στήριξης, μεγάλη επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής και χαμηλά επιτόκια.

Το ΔΝΤ, συμπλήρωσε, πιστεύει ότι δε χρειάζεται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν τέτοιες ελαφρύνσεις που βελτιώνουν τους όρους εξόφλησης.

Στον αντίποδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αντίθετος σε βαθιές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Η θέση αυτή όμως του κ. Σόιμπλε, όπως αποδείχθηκε με την επιστολή που έστειλε στη γερμανική Βουλή, είναι απόρροια πολικής σκοπιμότητας, λόγω των επερχόμενων εκλογών στη Γερμανία και στερούνται οικονομικής βάσης.