Μυστικοί της Europol στα νησιά

Μυστικούς αστυνομικούς έχει αποστείλει η Europol σε ελληνικά νησιά, με σκοπό να εντοπίζουν κυρίως υπόπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. ανάμεσα στους μετανάστες που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη βρίσκονται δέκα «ειδικοί» στα hotspot σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο, ενώ άλλος ένας έχει εγκατασταθεί στον Πειραιά.

Οι συγκεκριμένοι Ευρωπαίοι αστυνομικοί ελέγχουν στη βάση πληροφοριών της Europol τα στοιχεία όσων εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα και θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ή άλλες εγκληματικές ομάδες.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Europol-ΕΛ.ΑΣ., ώστε να ενημερώνονται άμεσα οι υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΕ για τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.

Το Σάββατο, έγινε γνωστό ότι άλλος ένας τζιχαντιστής είχε περάσει από τη Λέρο και συγκεκριμένα, είναι ένας από τους τέσσερις που συνελήφθησαν την Παρασκευή το βράδυ από τις βελγικές αρχές.

Ο Οσάμα Κραγιέμ, εμφανίζεται να είχε περάσει από τη Λέρο, τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεχίζοντας το ταξίδι του προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, για να λάβει μέρος – κατά πάσα πιθανότητα – στη βομβιστική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες, τον προηγούμενο μήνα. Ο Κραγιέμ εντοπίστηκε, μέσω των καμερών ασφαλείας, από τους Βέλγους στο σταθμό του μετρό που σημειώθηκε η πολύνεκρη έκρηξη.

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ στο ρεπορτάζ του Mega, ο Κραγιέμ παρουσίασε στις ελληνικές αρχές πλαστό διαβατήριο, με το όνομα Ναΐμ αλ Χαμέντ. Ο ίδιος άνδρας πέρασε από την Αυστρία και τη Γερμανία, πριν καταλήξει στο Βέλγιο, άγνωστο με ποιο τρόπο.