Μπιναλί Γιλντιρίμ: «Το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις»

H Τουρκία και η Γερμανία είναι «δύο σημαντικοί σύμμαχοι» και οι σχέσεις τους «δεν θα επιδεινωθούν ριζικά» μετά την αναγνώριση εκ μέρους της γερμανικής βουλής της γενοκτονίας των Αρμενίων, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξη τύπου. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα πούμε τίποτε», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία απάντησε οργισμένα στην απόφαση της Μπούντεσταγκ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ανακαλώντας τον πρέσβη της στο Βερολίνο ενώ παράλληλα απείλησε με αντίποινα καταμεσής της μεταναστευτικής κρίσης.

«Το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τις τουρκο-γερμανικές σχέσεις», προειδοποίησε μετά την ψηφοφορία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι θα γίνουν «διαβήματα» μετά την επιστροφή του στην Τουρκία.

Επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θεωρεί ότι το ψήφισμα αυτό είναι «άκυρο και κενό περιεχομένου», ο Γιλντιρίμ εκτίμησε πως «αυτή η απόφαση έπληξε σημαντικά τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι θα δοθούν οι «κατάλληλες απαντήσεις».

«Όποιες κι αν είναι οι καταστάσεις, θα συνεχίσουμε τις σχέσεις με τους φίλους μας, με τους συμμάχους μας», υπογράμμισε ωστόσο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο είναι κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες, η οποία διέρχεται μια περιοχή αναταράξεων.

Η Γερμανία, διά του υπουργού της των Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προσπάθησε χθες να μετριάσει τις οργή του σημαντικού εταίρου της λέγοντας πως ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις» από την Άγκυρα.

Το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στη Γερμανία, αλλά δεν δεσμεύει την κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία.