Μπακογιάννη: Στις 7 Μαρτίου η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί

«Στη Σύνοδο για το προσφυγικό της 7ης Μαρτίου η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί». Mε αυτή τη δυσοίωνη, αλλά δυστυχώς βάσιμη πρόβλεψη ξεκίνησε τη ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.

Η συντονίστρια του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα και το πώς αυτό επηρεάζει την Ελλάδα δήλωσε χαρακτηριστικά, «Αυτό που δεν συνέβη τα 6 χρόνια της οικονομικής κρίσης, κινδυνεύει να συμβεί μετά από έναν χρόνο οξείας προσφυγικής κρίσης. Τα νούμερα λένε την αλήθεια. Καθημερινά διασχίζουν χιλιάδες το Αιγαίο, ενώ 4 εκατ. πρόσφυγες περιμένουν σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία. Από τους 160.000 πρόσφυγες που συμφωνήθηκε να μετεγκατασταθούν σε χώρες της ΕΕ, υλοποιήθηκε η μεταφορά μόλις 500», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη.

Ο κ. Μπακογιάννη ήταν ιδιαίτερα επικριτική και για την στάση της ΕΕ, η οποία όπως δήλωσε βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση με συνέπεια να απειλείται ο διεθνής ρόλος και η συνοχή της.
Μιλώντας από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών η κα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι χρειάζεται να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

– Ανασυγκρότηση και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών λήψης αποφάσεων σε στρατιωτικό επίπεδο και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής.

– Αλλαγή του κανονισμού «Δουβλίνο 2». Χρειάζεται ισομερής κατανομή των βαρών, αποτελεσματική και κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων, διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

– Ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη. Η επιθετικότητα της ομάδας Βίζεγκραντ, καθώς και η μονομερής απόφαση της Αυστρίας να συγκαλέσει σύνοδο των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς την παρουσία της Ελλάδας, για το προσφυγικό, αντιβαίνουν στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είναι απαράδεκτες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανέφερε η κα. Μπακογιάννη, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα με όραμα και θάρρος, και συνέχισε: «Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν αναμετρώνται με τα δελτία ειδήσεων και τους τηλεθεατές τους, αλλά με την ίδια την ιστορία. Σέβομαι την Αυστρία που έχει πάρει 100.000 μετανάστες, όμως δεν μπορεί κανείς υπουργός ή πρωθυπουργός εταίρου-χώρας να μας κουνάει το δάχτυλο από την ασφάλεια της κεντρικής Ευρώπης. Ας έρθει στην Ελλάδα με τα χιλιάδες νησιά και την τεράστια ακτογραμμή να δει τι γίνεται.”Αν μισούνται ανάμεσά τους, δεν τους πρέπει λευτεριά”, έγραψε ο Σολωμός. Όλοι, λοιπόν, ενωμένοι και αποφασισμένοι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».