Μουζάλας: Υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή της Συμφωνίας

Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παρουσιάζει δυσκολίες στην εφαρμογή της, παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Διάσκεψης της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι η Συμφωνία μπορεί «να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο χάος», αλλά εξειδικεύοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της, είπε ότι αφορά στην εμπλοκή πολλών μερών, στο έλλειμμα ανταπόκρισης από την ΕΕ στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, στη συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, και στις διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες.

Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε επίσης λόγο για ένα νέο «παιχνίδι κατηγοριών» που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Εδώ και πέντε χρόνια, τόνισε, δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

«Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια.

Όμως, την ίδια στιγμή, η μετεγκατάσταση προσφύγων -που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ- βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επαναπροώθηση από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη δεν έχει καν ξεκινήσει και η συνεισφορά των κρατών-μελών στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνάμεων του Frontex και της EASO στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 30% αυτής που ζητήθηκε.

Από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται εντός της ημέρας το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία για το προσφυγικό.