Μουζάλας: Η εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά είναι ο επόμενος στόχος.

Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ειδομένη ανέφερε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού. «Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε να μην ξαναδημιουργηθεί», τόνισε μιλώντας στο Μega και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση «κράτησε πολύ καιρό» και τώρα βρίσκεται στο αστυνομικό της κομμάτι το οποίο εξελίσσεται με «πρότυπο τρόπο».

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι 3.000 άνθρωποι που επίσης θα πρέπει να φύγουν και ότι αμέσως μετά η προτεραιότητα θα δοθεί στην εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά, με τη μετεγκατάσταση των εκεί ευρισκόμενων προσφύγων. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ελληνικό αναγνώρισε ότι υπάρχει υπερπληθυσμός, αλλά ξεκαθάρισε ότι τα περί υγειονομικής βόμβας δεν ισχύουν, καθώς υπάρχει πλήρης υγειονομική κάλυψη.

Απαντώντας στην κριτική σχετικά με το εάν υπήρξαν καθυστερήσεις στο θέμα της εκκένωσης της Ειδομένης ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν άργησε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Καλαί στη Γαλλία όπου ακόμα συνεχίζουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κάτι και αυτό έγινε με τρόπο καλό και για την πατρίδα και τους πρόσφυγες αν και υπήρξαν απώλειες λόγω της σιδηροδρομικής γραμμής.

Απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επανέλαβε πως επόμενος στόχος είναι το Ελληνικό: «Τελειώνουμε σήμερα με την Ειδομένη, μια πληγή για την χώρα μας και τους πρόσφυγες. Προτεραιότητα τώρα θα έχει το Ελληνικό» είπε για να προσθέσει «θα κλείσει το Ελληνικό, δεν μπορώ να σας πω χρονικά πότε, αλλά συνήθως αυτό που λέω γίνεται». Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι «να αδειάσει ήρεμα, ειρηνικά, μετά από κάποιο καιρό, όχι λίγο καιρό, αλλά ούτε πολύ καιρό και τότε η ερώτησή σας δεν θα χρειάζεται και θα είμαστε και οι δυο χαρούμενοι».

Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής σημείωσε πως «το πρόβλημα επιμένει και οξύνεται και ο ανθρωπισμός σας αρχίζει να εξαφανίζεται εκ των πραγμάτων λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο Ελληνικό και αφορούν τόσο τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και τους περιοίκους», ενώ προειδοποίησε ότι «με τόσους ανθρώπους στοιβαγμένους, μπορεί να έχουμε καταστάσεις πέραν πάσης φαντασίας».

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι «οι συνθήκες δεν είναι καλές». «Δεν είναι ακατάλληλες αλλά δεν είναι καλές», ανέφερε, ενώ παραδέχθηκε ότι ο ίδιος «παραβίασε δυο φορές την συμφωνία με την Ελληνικό Α.Ε. για τον χρόνο που θα μείνουν εκεί», αλλά όπως εξήγησε «αυτό έγινε γιατί μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων παγιδεύτηκαν 55.000 άνθρωποι στη χώρα που έπρεπε να βρουν καταφύγιο και να μην γυρνούν στις πλατείες».

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, αναμένεται να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή με το πρώτο εμπορευματικό τρένο, μετά από 70 ημέρες αποκλεισμού.