Μοσκοβισί: Βρισκόμαστε σε μια «πολύ ευαίσθητη φάση»

Στα τέσσερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς, αναφέρθηκε ο Επίτροπος για Οικονομικά ζητήματα Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης», υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο του ΔΝΤ.

Τα ανοιχτά θέματα, πάνω στα οποία γίνονται οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο, είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η φορολόγηση του ιδιωτικού εισοδήματος, η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι «αρκετά πολύπλοκα» και «βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση της διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια έσπευσε να επισημάνει πως νιώθει ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για τον Μοσκοβισί, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα ελεγχθεί έτσι ώστε να εξεταστούν οι στόχοι του 2015 και βάση αυτών να εξεταστούν αν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2016, «είναι ρεαλιστικοί ή όχι».

Ο Γάλλος επίτροπος επισήμανε παράλληλα τον κομβικό ρόλο του ΔΝΤ, λέγοντας ότι σημαντική ευκαιρία για συζήτηση «με όλες τις διαφορετικές πλευρές», θα αποτελέσει η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον.

«Όλοι εργαζόμαστε μαζί σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και καλής θέλησης και είναι στο συμφέρον μας να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», είπε ο Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις εντάσεις που υπήρχαν στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.

Σε σχέση με τον χρόνο για την επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε πως πολλοί τον κατηγορούν πως είναι «Ορθόδοξος ή Καθολικός» (αναφερόμενος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα), όμως ο ίδιο δήλωσε πως δεν είναι τίποτα από τα δύο και πως παραμένει το Ορθόδοξο Πάσχα.

Και κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, είπε: «Ελπίζω να κάνουμε πρόοδο στην Ουάσιγκτον».

Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε πως είναι «καθήκον» του να αποτρέψει μια νέα ελληνική κρίση.

Επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη λύπη του για την ηχογράφηση της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου την οποία διέρρευσαν τα WikiLeaks.

Με άλλο κείμενο για ΔΝΤ και ESM «ξεγελά» τον εαυτό της η κυβέρνηση