Μίχαλος: Το ασφαλιστικό αποτελεί πλέον βόμβα για τον προϋπολογισμό

Αδικο, αναξιόπιστο και αντιαναπτυξιακό, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, το σύστημα του Ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση.

Στην ομιλία του στο Forum των Δελφών, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση, τονίζοντας πως η διαχείρισή του απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα, αλλά και αποφασιστικότητα.

Ο κ. Μίχαλος αφού επισήμανε ότι το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε διαρκή κρίση τα τελευταία τριάντα χρόνια, τόνισε ότι «σήμερα, με τα ταμεία του κράτους να έχουν αδειάσει και με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί, το ασφαλιστικό αποτελεί πλέον βόμβα για τον προϋπολογισμό, για την κοινωνική συνοχή, για το κράτος δικαίου».

Ακόμη, τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το 26 στο 27,5%, κάτι το οποίο θα πλήξει άμεσα την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας. «Επιχειρείται, για μια ακόμη φορά, να συντηρηθεί ένα σύστημα που στηρίζεται σε μη βιώσιμες λογικές», είπε.

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αναβολή στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με μπαλώματα και με δόσεις», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι «χρειάζονται ριζικές αλλαγές, χρειάζεται μια νέα αντίληψη και μια νέα κατεύθυνση».

«Προτάσεις συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες υπάρχουν», ανέφερε, «αυτό που μένει είναι να αξιοποιηθούν.