Μητσοτάκης στον Γιούνκερ: Η τελική λύση του προσφυγικού είναι στην Τουρκία

Η τελική λύση για το προσφυγικό είναι στην Τουρκία είπε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον πρόεδρο της ΕΕ όσα είχε πει νωρίτερα και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz, ότι η Ελλάδα παρά τις αρχικές καθυστερήσεις έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση των δεσμεύσεών της και ζήτησε το ίδιο να κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων ή μόνο η κατασκευήν των hot spots, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η γενική εκτίμηση από τις επαφές που έχει μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες είναι πολύ ικανοποιητική, κυρίως γιατί οι συνομιλητές τους βρίσκουν στο πρόσωπό του έναν κατηρτισμένο και ειλικρινή πολιτικό.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Juncker έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο Juncker – έναν σταθερό φίλο της Ελλάδας – τις πρόσφατες εξελίξεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Επανέλαβα στον Πρόεδρο Juncker την πάγια θέση μας, ότι το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας δεν θα αποτελούσε καμία λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Διατύπωσα στον Πρόεδρο της Επιτροπής τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την εθνική πολιτική, την οποία η χώρα μας έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό.

Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει μια σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε.

Το προσφυγικό πρόβλημα δεν θα λυθεί, όμως, μόνο με την κατασκευή των hot spots. Η Ευρώπη θα πρέπει – και αυτή – να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Και βέβαια η συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, όπου η Τουρκία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές. Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία. Και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο Ε.Ε. και Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, σε αυτήν του τη διάσταση» .