«Μήπως την σκηνοθέτησε ο ίδιος;». Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίες για την «απόπειρα δολοφονίας» του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο

Λίγη μόλις ώρα μετά την «απόπειρα δολοφονίας» σε βάρος του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, το καθεστώς της χώρας άρχισε να διαρρέει πληροφορίες ή να κάνεις δημόσια εκτιμήσεις για το ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση.

Οι «ιμπεριαλιστές»: Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας- που προσπαθεί να ελέγξει τις αντιδράσεις σε μια χώρα που έχει βυθιστεί σε μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική δίνη με τον πληθωρισμό έχει φτάσει το 1εκατ% φέτος- κατήγγειλε την ύπαρξη μιας διεθνούς συνωμοσίας. Συγκεκριμένα κατονόμασε τον ομόλογό του στην Κολομβία, Χουάν Μιγκέλ Σάντος πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση έχοντας, όπως λέει, την στήριξη ενός δικτύου συνωμοτών και χρηματοδοτών με έδρα τη Φλώριντα των ΗΠΑ. Με την συγκεκριμένα αναφορά ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν να ερεθίσει την μνήμη των κατοίκων της Βενεζουέλας αλλά γενικότερα των κατοίκων χωρών της Λατινικής Αμερικής πηγαίνοντας τους πίσω σε μια περίοδο κατά την οποία η CIA είχε κατηγορηθεί για ωμές παρεμβάσεις σε πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχή.

Οι «ακροδεξιοί»: Στο μεταξύ μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της ΒενεζουέλαςΤάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν, ενώ η κυβέρνηση γενικότερα κατηγόρησε την «ακροδεξιά», όρο που χρησιμοποιεί για την αντιπολίτευση. Υπό αυτή την ερμηνεία, δείχνουν προς τους «Στρατιώτες με Πουκάμισα» οργάνωση που εμφανίστηκε από του πουθενά και φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης.

ήπως όμως είναι όλα ένα ακόμη ψέμα;

Ωστόσο κάποιοι υποψιάζονται- ή δηλώνουν βέβαιοι-πως τα πράγματα δεν είναι όπως (ο Μαδούρο θέλει να) φαίνονται, δεδομένου ότι ο ίδιος και το καθεστώς στη χώρα έχει κατ′ επανάληψη κατηγορηθεί για προπαγάνδα, διασπορά ψευδών ειδήσεων, «κατασκευή» εχθρών.

«Η επίσημη “έρευνα” για την υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Μαδούρο ακολουθεί την συνηθισμένη (για τη χώρα) οδό: ξεκινά με τα συμπεράσματα και ακολουθεί αντίστροφη πορεία» σχολιάζει στο Twitter ο Phil Gunson, σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής Crisis Group. «Σε μια χώρα όπου το 98% των εγκλημάτων δεν τιμωρούνται, η κυβέρνηση λύνει αυτή την υπόθεση μέσα σε λίγες ώρες».

Στο μεταξύ, πυροσβέστες που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, μεταξύ άλλων υποστήριξαν πως ο ήχος που ακούστηκε (σ.σ. στο σημείο όπου πραγματοποιείτο η στρατιωτική παρέλαση της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς και μιλούσε ο Μαδουρο) ήταν από μια έκρηξη σε δεξαμενή αερίου σε κοντινό διαμέρισμα.

Η εκδοχή αυτή υποστηρίζεται και από φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί στην ευρύτερη περιοχή από δημοσιογράφους που εργάζονται στην Βενεζουέλα. Σε αυτές φαίνεται μαύρος καπνός στο διαμέρισμα συγκροτήματος κτηρίων «Residanscias Don Eduardo», στον ίδιο δρόμο όπου έλαβε χώρα η επίθεση.

Γνήσια επίθεση και νέα επιχείρηση «κάθαρσης»;

Ωστόσο ο David Smilde, ανώτερος υπάλληλος στο Γραφείο της Ουάσινγκτον για την Λατινική Αμερική αντικρούει τους ισχυρισμούς (ή τις θεωρίες συνωμοσίας) περί «σκηνοθετημένης» επίθεση. Σε δηλώσεις του επίσης στο ΑΡ ισχυρίζεται πως οι εικόνες πανικού που έχει δει όλη η υφήλιος στο σχετικό βίντεο -από λήψη της κρατικής τηλεόρασης που διεκόπη απότομα- έκαναν τον Μαδούρο να μοιάζει «αδύναμος». Αλλά τονίζει πως σε κάθε περίπτωση ο Μαδούρο θα εκμεταλλευτεί την επίθεση εναντίον του για να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη δύναμή του.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που ήδη εκτιμούν πως ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας θα προχωρήσει σε μια ακόμη «εκκαθάριση» στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά και στον στρατό, εξουδετερώνοντας αντιπάλους.