Μια ακόμη διεθνής επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώνει ότι ο καφές -με πρώτο τον παραδοσιακό- ενισχύσει την υγεία των ανθρώπων, βοηθά στα καλά γηρατειά και στη μακροζωία.

Ο καφές αλληλεπιδρά θετικά με πολλά κρίσιμα φάρμακα.Ευεργετικός ο καφές, το καφεδάκι των Ελλήνων, για την υγεία του ανθρώπου. Μύθος τα αντίθετα για δήθεν βλαπτικές συνέπειες.

Προκαταλήψεις και αστήρικτοι οι ισχυρισμοί για τους γιατρούς για τις βλαβερές συνέπειες του καφέ. Ωστόσο, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά και πολλαπλά ότι ο καφές κάνει πολύ καλό στην υγεία του ανθρώπου και την μακροζωία του. Για μια ακόμη φορά, διαπιστώνεται από νέα επιστημονική έρευνα, «όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς τόσο περισσότερο θωρακίζει την υγεία του», φυσικά μέχρι 3-4 καφέδες την ημέρα. Σε μικρές ποσότητες και χωρίς δυνατές δόσεις καφείνης, ενισχυτικών με γλυκαντικές ουσίες και άλλα βλαπτικά και αχρείαστα πρόσθετα. Πρόκειται για μία νέα έρευνα διάρκειας περίπου 16 ετών, η οποία αφορούσε μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο καφές μπορεί να αποτρέψει τον θάνατο, είναι όμως καθησυχαστικό να ξέρουμε ότι μια τόσο κοινή και αγαπημένη συνήθεια δεν μας κάνει κακό – όπως συμβαίνει με τόσα άλλα πράγματα που μας αρέσουν!

Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σχέση του καφέ με την καλή υγεία και τη μακροζωία. Παλαιότερα ευρήματα από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έχουν υποδείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν συστηματικά καφέ διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, δεν υπήρχαν όμως αντίστοιχες έρευνες για τους πληθυσμούς της Ευρώπης. Δεδομένου ότι οι συνήθειες στην κατανάλωση καφέ (είδος, ποσότητα κ.λπ.) διαφέρουν από χώρα σε χώρα, κάτι που ισχύει στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μη βρίσκει εφαρμογή στην Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ελλάδα.

Τα νέα στοιχεία

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η οποία παρουσιάζεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine και είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 521.330 ανθρώπους από 10 ευρωπαϊκές χώρες σε βάθος περίπου 16 ετών. Κατά το διάστημα αυτό καταγράφηκαν 41.693 θάνατοι.

Οι άντρες που έπιναν τον περισσότερο καφέ φάνηκε να έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους κατά την περίοδο της μελέτης συγκριτικά με τους άντρες που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Ομοίως και οι γυναίκες που έπιναν συστηματικά καφέ διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου (κατά 7%) σε σχέση με όσες δεν έπιναν.

Παρά το γεγονός ότι οι πληθυσμοί και οι συνήθειες στην κατανάλωση καφέ παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα, η σχέση ανάμεσα στον καφέ και στο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αποδείχτηκε σταθερή στο σύνολο του υπό μελέτη δείγματος, επισημαίνει ο δρ Νιλ Μέρφι, ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών.

Οσον αφορά συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, ο καφές φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες του πεπτικού τόσο μεταξύ των αντρών όσο και των γυναικών, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου από παθήσεις του κυκλοφορικού και εγκεφαλοαγγειακά επεισόδια μεταξύ των γυναικών. Ωστόσο, οι γυναίκες που έπιναν τον περισσότερο καφέ είχαν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο των ωοθηκών.

Αγνωστα τα συστατικά

«Χρειάζονται πολλές έρευνες ακόμη προκειμένου να διαπιστωθεί ποια ακριβώς συστατικά του καφέ οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Μέρφι. Μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα, συμπληρώνει, είναι τουλάχιστον καθησυχαστικό που τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καφές δεν συνδέεται με επιβλαβείς εκβάσεις για την υγεία.

Μια δεύτερη αντίστοιχη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, η οποία αφορούσε 185.855 ανθρώπους ηλικίας 45 – 75 ετών, έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα διατρέχουν 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ για όσους απολαμβάνουν δύο ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 18%.

Mπορεί ο καφές να μην αποτρέπει τον κίνδυνο θανάτου, αλλά όπως δείχνουν οι τελευταίες έρευνες δεν συμβάλλει σε αυτόν επιβαρύνοντας την ανθρώπινη υγεία. Έτσι όπως θέλει να απολαύσει τον καθημερινό καφέ του, μπορεί να το κάνει με σχετική ασφάλεια και χωρίς φόβο.

Ο καφές αλληλεπιδρά θετικά με πολλά σημαντικά φάρμακα

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα τον Ιούνιο του 2014, το αγαπημένο ρόφημα έχει πολλές ωφέλειες και ειδικότερα σύμφωνα με τους New York Times η χρήση του καφέ εμποδίζει την απορρόφηση ή εντείνει τη δράση ορισμένων φαρμάκων. Θετική, ωφέλιμη επίδραση.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αλληλεπίδραση οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά μπορεί να παίξουν ρόλο και άλλα συστατικά του καφέ. Μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές μπορεί να επηρεάσει γύρω στα 12-15φάρμακα – μεταξύ αυτών αντικαταθλιπτικά, οιστρογόνα, φάρμακα για τον θυρεοειδή και σκευάσματα για την οστεοπόρωση.

Υπάρχουν επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τη δράση του καφέ. Αυτή είναι η περίπτωση ορισμένων αντικαταθλιπτικών, αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών φαρμάκων, τα οποία δεσμεύουν ένα ένζυμο (λέγεται CYP1A2) που μετέχει στον μεταβολισμό της καφεΐνης.