Μητσοτάκης: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να είναι λειτουργική

Έχοντας την εμπειρία της προσωπικής επαφής με τους μετανάστες κατά την επίσκεψή του στην Ειδομένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε στους επικεφαλής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την δραματική.

Τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να είναι λειτουργική και αποτελεσματική αλλά και να μη παραβαίνει θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κατάσταση στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχει δραματικά επιδεινωθεί, τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, ως αποτέλεσμα ανεύθυνων, μονομερών αποφάσεων συγκεκριμένων κρατών να κλείσουν τα βόρεια σύνορα.

Σήμερα, περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται απομονωμένοι στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Είναι περισσότερο από απαραίτητο να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας, το συντομότερο δυνατό.

Χρειάζεται μια συμφωνία που θα είναι λειτουργική και αποτελεσματική, προκειμένου να συγκρατήσει σημαντικά τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλο το Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, είναι εξίσου σημαντικό το αρχικό σχέδιο μετεγκατάστασης να παραμείνει ενεργό με σκοπό η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον όγκο των προσφυγών που είναι συσσωρευμένο στην Ελλάδα.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε βάρος των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης».