Μητσοτάκης: Εθνική ανάγκη οι πρόωρες εκλογές

Στροφή 180 μοιρών στην αντιπολιτευτική του τακτική έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε την άμεση παραίτηση του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησής του και εκλογές κατά την ομιλία του στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σήμερα, Τρίτη 29 Μαρτίου.

Τόνισε συγκεκριμένα: «Εδώ που έχουμε φτάσει, έχετε μόνο μια ωφέλιμη απόφαση για τον τόπο να πάρετε: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε την χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός εθνικός λόγος παρά μόνο η εξυπηρέτηση των κομματικών σας στόχων. Τώρα υπάρχει εθνικός λόγος. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Και επειδή, όπως φαίνεται, η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, να δώσει, λοιπόν, τη λύση ο λαός».

Αναφερόμενος, στην αρχή της ομιλίας του, στις πρακτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είστε κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψεύδη σας. Για τα χειρότερα, τα περισσότερα, τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός. Είστε κατηγορούμενος γιατί παραλάβατε από την προηγούμενη Κυβέρνηση Κράτος και παραδίδετε μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης κυριαρχίας. Μια χώρα απομονωμένη στην Ευρώπη. Είστε κατηγορούμενος γιατί παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε, αλλά στην πράξη διαλύετε την οικονομία και κάνετε τη ζωή των Ελλήνων πολύ χειρότερη. Είστε κατηγορούμενος γιατί προδώσατε τα όνειρα και τις ελπίδες ακόμη και αυτών που σας πίστεψαν. Των ασθενέστερων Ελλήνων που είδαν στα πρόσωπα σας την ελπίδα για μια αλλαγή, αλλά βιώνουν στην πράξη την χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».

Σε ό, τι αφορά τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εμπεδώνεται μια αίσθηση απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης. Οι άνεργοι δεν ελπίζουν σε τίποτε. Οι εργαζόμενοι φοβούνται. Η μεσαία τάξη υπόκειται σε φοροκαταιγίδα. Οι αγρότες και οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Η αγορά στενάζει. Οι εταιρείες ψάχνονται πώς να φύγουν από την Ελλάδα. Η νέα γενιά βλέπει μόνο αδιέξοδα. Η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα, απομονωμένη όσο ποτέ και στην Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια. Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά, τα ανατολικά παραμένουν ορθάνοιχτα στους λαθρέμπορους ανθρώπινων ψυχών. Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έχει εκχωρηθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το Κράτος είναι ανύπαρκτο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Η συμφωνία Ε.Ε. με την Τουρκία, όπως σας είχαμε προειδοποιήσει, έχει τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης».

Αναφερόμενος, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Για πρώτη φορά, υπάρχουν δύο Υπουργοί Δικαιοσύνης, ο Υπουργός και ο αναπληρωτής του για να παρακολουθεί τις κρίσιμες υποθέσεις, αυτές που συνιστούν πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Πού ακούστηκαν ξανά αυτά; Ο αναπληρωτής Υπουργός τάσσεται δημόσια κατά κάποιων και υπέρ κάποιων άλλων εισαγγελικών λειτουργών. Θεωρεί ορθή τη διεξαγωγή κάποιων πειθαρχικών ελέγχων και εσφαλμένη τη διεξαγωγή κάποιων άλλων. Χαρακτηρίζει ”δικαστικό πραξικόπημα” συλλήβδην κάθε δικανική κρίση που αποκλίνει από τις προαναγγελίες ή τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης. Και οι πρόσφατες καταγγελίες εγείρουν μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα:

• Παρενέβη ο Υπουργός σας στο έργο της απονομής της Δικαιοσύνης;

• Ζήτησε από την συγκεκριμένη Εισαγγελέα Εφετών, όπως η ίδια τον καταγγέλλει και ο ίδιος αποδέχεται ουσιαστικά με την επιστολή του να επιστρέψει τη δικογραφία που της είχε ανατεθεί νόμιμα;

• Ας μας πείτε, από ποια διάταξη νόμου επιτρέπονται οι επιβεβαιωμένες επικοινωνίες του;

• Με ποια αρμοδιότητα επικοινωνούσε;

• Που ακούστηκε αναπληρωτής Υπουργός να αφήνει το γραφείο του και να σπεύδει να παρακολουθήσει κλειστή διάσκεψη δικαστών για να σιγουρευτεί ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους.

• Θεωρείτε σωστό να προΐσταται ενός τόσο ευαίσθητου τομέα ένας άνθρωπος που είχε διατελέσει διοικητής της Ε.Υ.Π.;

• Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει προφανές ασυμβίβαστο;».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε τρείς συγκεκριμένες προτάσεις:

«1. Προώθηση την ύστατη στιγμή συνολικής συνταγματικής αναθεώρησης, με απόφαση αυτής της Βουλής, ώστε η επόμενη να αντιμετωπίσει δραστικά όλα τα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια. Ελάτε να αλλάξουμε μαζί το επαίσχυντο άρθρο 86.

2. Να μπει τέλος στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Κατάργηση της διάταξης με την οποία ένα πρόσωπο ασκεί έλεγχο στους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς.

3. Να γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το Ε.Σ.Ρ. και όχι από τον Υπουργό σας, με αύξηση του αριθμού των αδειών, όχι μόνο τέσσερις. Ώστε να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης».

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της Ν.Δ Κυρ. Μητσοτάκη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε μια κανονική, δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή. Στα κανονικά, δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, όλοι σέβονται την ιερή αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την πλήρη και απόλυτη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και οι δύο θεμελιώδεις αυτές αρχές βρίσκονται στον πυρήνα του κράτους δικαίου. Της ίδιας της Δημοκρατίας. Αλλά η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική δημοκρατία.

Και να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή, κ. Τσίπρα. Είστε κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψεύδη σας. Για τα χειρότερα, τα περισσότερα, τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός.

Είστε κατηγορούμενος γιατί παραλάβατε από την προηγούμενη Kυβέρνηση κράτος και παραδίδετε μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης κυριαρχίας. Μια χώρα απομονωμένη στην Ευρώπη.

Είστε κατηγορούμενος γιατί παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε αλλά στην πράξη διαλύετε την οικονομία και κάνετε τη ζωή των Ελλήνων πολύ χειρότερη.

Είστε κατηγορούμενος γιατί προδώσατε τα όνειρα και τις ελπίδες ακόμη και αυτών που σας πίστεψαν. Των ασθενέστερων Ελλήνων που είδαν στα πρόσωπά σας την ελπίδα για μια αλλαγή, αλλά βιώνουν στην πράξη την χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού.

Μην μας κουνάτε το δάχτυλο κ. Τσίπρα. Είστε ο βασικός υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα.

Φυσικά όλοι γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο που ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ανάγκη να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου. Ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητάμε για τη διαπλοκή, όπως εκείνος την ορίζει, για να μην συζητάμε για την ανεργία, την υπερφορολόγηση, τη φτωχοποίηση, το προσφυγικό, την τραγική κατάσταση της δημόσιας υγείας, τη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Θέλει να κατασκευάζει εχθρούς για να αποκρύπτει τη συλλογική κατάθλιψη στην οποία η πολιτική της Κυβέρνησής του έχει βυθίσει τη χώρα.

Δεν αντέχει ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για τα τεράστια πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας.

Δεν αντέχει γιατί έχει πει τα περισσότερα, τα μεγαλύτερα και τα χειρότερα ψέματα που έχουν ειπωθεί από πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Δεν τον νοιάζει το μέλλον της χώρας. Δεν τον νοιάζει η φτώχια και η μιζέρια των πολιτών. Τον απασχολεί μόνο η παραμονή του στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Την μία παριστάνει τον αριστερό, την άλλη βγαίνει φωτογραφία στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Στη γωνία. Της προσκολλήσεως, που λένε. Είναι ικανός, τον άλλο μήνα, να περάσει κι από το Ε.Λ.Κ. Για ανθρώπους σαν εσάς, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Με κάθε τρόπο πρέπει να υπηρετηθεί ο σκοπός ακόμη κι αν αυτό που απαιτείται είναι η κατάλυση του κράτους δικαίου.

Αναρωτιέμαι πραγματικά αν ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Βιώνουμε σκληρές θυσίες με αλλεπάλληλες ανατροπές στη ζωή μας μονίμως προς το χειρότερο. Εμπεδώνεται μια αίσθηση απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης. Οι άνεργοι δεν ελπίζουν σε τίποτε. Οι εργαζόμενοι φοβούνται. Η μεσαία τάξη υπόκειται σε φοροκαταιγίδα. Οι αγρότες και οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Η αγορά στενάζει. Οι εταιρείες ψάχνονται πώς να φύγουν από την Ελλάδα. Η νέα γενιά βλέπει μόνο αδιέξοδα.

Η Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα, απομονωμένη όσο ποτέ και στην Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια. Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι κλειστά, τα ανατολικά παραμένουν ορθάνοιχτα στους λαθρέμπορους ανθρώπινων ψυχών.

Η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων έχει εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έχει εκχωρηθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το κράτος είναι ανύπαρκτο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Η συμφωνία Ε.Ε. με την Τουρκία, όπως σας είχαμε προειδοποιήσει, έχει τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης. Το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την εφαρμογή της.

Η χώρα κατακλύζεται και σήμερα από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται ή διαμένουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Είμαι συγκλονισμένος από αυτά που έζησα στην Ειδομένη. Τολμήστε κ. Τσίπρα να πάτε επί τόπου να δείτε τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, για την οποία είστε τόσο υπερήφανος. Ο δήθεν ανθρωπισμός σας βούλιαξε στις λάσπες της Ειδομένης.

Γιατί αυτή η Κυβέρνηση επέδειξε τόση ανικανότητα σ’ αυτό το κορυφαίο ανθρωπιστικό αλλά και εθνικό πρόβλημα;

Γιατί ντροπιάζετε με αυτές τις εικόνες την Ελλάδα;

Γιατί επιτρέπετε να μετατραπεί ο Πειραιάς σε νέα Ειδομένη;

Γιατί ενώ γνωρίζατε τους κινδύνους αφήσατε το πρόβλημα να πάρει τέτοιες εφιαλτικές διαστάσεις;

Γιατί επιτρέπετε στους Υπουργούς σας να κάνουν γελοίες δηλώσεις περί προσφύγων-επενδυτών; Δηλώσεις που δεν εξευτελίζουν μόνο την Κυβέρνηση, αλλά διασύρουν και τη χώρα στο εξωτερικό; Δεν ξέρω αν θα κάνετε τους μετανάστες επενδυτές αλλά είναι βέβαιο ότι με τις ανοησίες σας θα κάνετε τους επενδυτές μετανάστες.

Γιατί και σε αυτό το θέμα που όλοι πρέπει να επιδιώκουμε εθνική στρατηγική, η Κυβέρνηση επιχειρεί να διχάσει με ψεύτικα διλήμματα; Σας το λέω ρητά κ. Τσίπρα, δεν είστε πιο ανθρωπιστές από εμάς και ο ανθρωπισμός φαίνεται στα έργα όχι στα λόγια.

Την ίδια στιγμή η εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας μέρα με την ημέρα γίνεται τραγική. Τα νοσοκομεία είναι χωρίς διοικήσεις με μεγάλες ελλείψεις.

Στην παιδεία, διαλύονται τα πρότυπα σχολεία. Αφού απαξίωσε την αριστεία, η Κυβέρνηση έχει βαλθεί τώρα να κλείσει και τα ιδιωτικά σχολεία.

Και βέβαια στο μέτωπο της δήθεν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς γινόμαστε θεατές στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο. Οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν αλλά η αξιολόγηση δεν κλείνει.

Η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροκαταιγίδα κατά της μεσαίας τάξης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξοντώνονται με επιβαρύνσεις που ξεπερνούν το 80%. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τιμωρούνται δυσανάλογα με εισφορές που σκοτώνουν κάθε κίνητρο για εργασία. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει στο τέλμα αβεβαιότητας και της ανασφάλειας.

Μέσα στο τόσα ψέματα σας βρέθηκε και ένας Υπουργός σας που είπε την αλήθεια. Τα άσχημα τελείωσαν, τα χειρότερα έρχονται.

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τη μνημειώδη ανικανότητα σας. Όπου και να κοιτάξεις μαυρίζει η ψυχή σου στην Ελλάδα. Η δημοσιονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μια καθολική κρίση της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν και συμβιβάζονται με τη μετριότητα και την ισοπέδωση των πάντων και αποδέχονται ότι «αυτή είναι η μοίρα μας».

Δεν είναι αυτό το μέλλον που αξίζει στους Έλληνες. Ο τόπος μας μπορεί να πετύχει πολλά. Η χώρα μπορεί να ξαναβρεί την πορεία της, να ξεφύγει από το τέλμα. Αλλά αυτό απαιτεί πυξίδα, την σωστή πορεία μέσα στη φουρτούνα με σταθερό πηδάλιο και κατεύθυνση προς προστατευμένα λιμάνια. Και φυσικά καλό καπετάνιο με σχέδιο, όραμα και θέληση. Όραμα αληθινό και ρεαλιστικό, όχι κάλπικο.

Αυτή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει τίποτε από αυτά. Είναι ανίκανη και αναποτελεσματική. Μόνη συγκολλητική της ουσία είναι η νομή της εξουσίας. Το ξαναείδαν όλοι οι Έλληνες στο πρόσφατο επεισόδιο Καμμένου – Μουζάλα. Λόγια του αέρα, δήθεν εθνικές ευαισθησίες και τελικά, σαν να μην τρέχει τίποτα, όλοι μαζί στις υπουργικές καρέκλες. Αυτοεξευτελισμός. Η ευθιξία και η υπευθυνότητα είναι λέξεις άγνωστες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το τελευταίο καταφύγιο αυτής της κυβέρνησης είναι η σκηνοθεσία της σαπουνόπερας του δήθεν αγώνα ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Μέχρι το καλοκαίρι τα φόβητρα ήταν το μνημόνιο και η κυρία Μέρκελ. Τώρα που υπογράψατε το τρίτο μνημόνιο και αγαπήσατε την κυρία Μέρκελ, καταπιάνεστε με το επόμενο φόβητρο: τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Είστε μια Κυβέρνηση υπό κατάρρευση, αδύναμη να διαχειριστεί τα προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε.

Για αυτό θέλετε να δημιουργήσετε ένα κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.
Για να ξεφύγετε από τη λάσπη της Ειδομένης, πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα της διαπλοκής.

Δρομολογείτε τη συστηματική κατάπτωση στη δημόσια ζωή. Μια κατάπτωση, που παρακολουθεί κατά πόδας τη ραγδαία φτωχοποίηση της χώρας, την ώρα που το προσφυγικό αναδεικνύει την ανυπαρξία του Κράτους.

Σας είχα προειδοποιήσει από την προηγούμενη ομιλία μου στη Βουλή ότι βρίσκεστε σε ολισθηρό δρόμο. Παρομοίασα τη διακυβέρνηση σας με ένα παγόβουνο. Κάτω από τη λευκή κορυφή της δήθεν προσπάθειας για μνημονιακή συμμόρφωση κρύβεται ο σκοτεινός όγκος μιας Κυβέρνησης που σκόπιμα απαξιώνει και αποδυναμώνει τους θεσμούς. Που αντιμετωπίζει το Κράτος ως λάφυρο για να διορίζει κολλητούς και φίλους. Που υπονομεύει την πολυφωνία της ενημέρωσης.
Και βέβαια που παρεμβαίνει ωμά και ανερυθρίαστα στην ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της Δικαιοσύνης.

Με δυο λόγια, εν γώσει σας και με πρόγραμμα – εδώ είναι από τα λίγα πράγματα που έχετε πρόγραμμα- στήνετε ένα καθεστώς έξω και πέρα από τους θεσμούς. Είστε ένας μηχανισμός άσκησης ψυχολογικής βίας για κάθε αντίπαλό σας. Αυτό δεν θα περάσει.

Αν νομίζετε ότι με τις πρακτικές σας θα μας τρομοκρατήσετε κάνετε λάθος. Δεν σας φοβόμαστε. Όσα εξώφυλλα χρεοκοπημένων εντύπων κι αν παραγγείλετε, δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό. Θα ξεσκεπάσουμε τα σχέδιά σας. Και θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό.

Κύριε Τσίπρα, βάλτε το καλά στο μυαλό σας κι εσείς κι η παρέα σας. Η Ελλάδα θα μείνει ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, ό,τι κι αν έχτε στο μυαλό σας. Το Σύνταγμα, για το οποίο στην πρώτη ομιλία σας μόνο που δεν δακρύσατε, δεν θα καταπατηθεί από μία Κυβέρνηση που έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν θα σας το επιτρέψουμε εμείς, όσα πρωτοσέλιδα κι αν παραγγείλετε.

Δεν θα σας το επιτρέψει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, τον οποίο ξεγελάσατε, αλλά πλέον σας έχει καταλάβει.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας μας. Έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες τις οποίες με θάρρος έχω αναγνωρίσει. Αλλά η παράταξη μας έχει δώσει διαχρονικούς αγώνες για να αντιμετωπίσει τη μιντιακή διαπλοκή.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος από τα Μ.Μ.Ε..

Ο Κώστας Καραμανλής συγκρούστηκε με συμφέροντα, για να σπάσει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ εργολάβων, προμηθευτών του δημοσίου και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης.

Και βέβαια η τελευταία Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που σταθεροποίησε τη χώρα και την έβαλε σε ένα δρόμο εξόδου από την κρίση, βρέθηκε και αυτή στο στόχαστρο επικοινωνιακών συστημάτων.

Εσάς όμως κ. Τσίπρα δεν σας βάρυνε καμία αμαρτία του παλιού κατεστημένου. Το ισχυρότερο όπλο σας, όταν ήρθατε στην εξουσία πριν από 14 μήνες, ήταν ακριβώς αυτό. Όμως, μέσα σε ένα χρόνο, υιοθετήσατε στον υπερθετικό βαθμό όλες τις κακές συνήθειες της μεταπολίτευσης, χωρίς όμως να έχετε να επιδείξετε κανένα από τα επιτεύγματα των τελευταίων 40 ετών. Αποδειχτήκατε πιο παλιός από το παλιό, με το οποίο θέλατε δήθεν να ξεμπερδέψτε, για να θυμηθώ το προεκλογικό σας σύνθημα. Και αντί να ξεμπερδέψετε εσείς με το παλιό, έμπλεξε η χώρα ξανά με τις πιο ακραίες παλαιοκομματικές και λαϊκίστικες νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Διασύρατε την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Φτωχοποιήσατε τη μεσαία τάξη. Συμβολίζετε την ήττα μιας χώρας που έχει καταντήσει σκιά του εαυτού της. Και έχετε το θράσος να έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και να ζητάτε τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία;

Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που εσείς προσωπικά κ. Τσίπρα μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούστε το λοιπόν καλά. Στη Νέα Δημοκρατία δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν και κυρίως, δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν. Μαθήματα σοβαρότητας, υπευθυνότητας, εντιμότητας, ήθους και αξιοπρέπειας δεν είστε σε θέση να δώσετε εσείς στην παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας είχατε ένα και μόνο σκοπό. Την άλωση του Κράτους, τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και τη δημιουργία του δικού σας συστήματός νεοδιαπλοκής. Δεν είστε αξιακά απέναντι από τη διαπλοκή. Χτίζετε τη νέα διαπλοκή. Είστε τροχονόμοι των συμφερόντων που κρύβονται από πίσω της.

Να σας θυμίσω λίγα από τα έργα και τις ημέρες σας;

Ο χειρισμός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνησή σας είναι η επιτομή του αυταρχισμού. Προκειμένου να ελέγξετε το μιντιακό τοπίο αφαιρέσατε σημαντικές αρμοδιότητες από την Ανεξάρτητη Αρχή για να τις εκχωρήσετε στην κυβέρνησή σας και μάλιστα σε ένα πρόσωπο, τον αγαπημένο σας υπουργό Επικρατείας, το νέο εθνικό υπερκαναλάρχη, τον εκτελεστικό σας βραχίονα, τον κ. Παππά. Αυτός είναι ο ορισμός της κατάλυσης του Κράτους δικαίου, σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας.

Αναμασάτε την καραμέλα ότι σας πολεμά όλο το μιντιακό κατεστημένο. Αλήθεια; Μα οι μισοί σας Υπουργοί ήταν σταρ της πρωινής ζώνης. Μην παριστάνετε το θύμα κ. Τσίπρα. Είστε σαρξ εκ της σαρκός του δημαγωγικού λαϊκισμού που επί χρόνια και με ευθύνη των μέσων ενημέρωσης κυριάρχησε στη χώρα μας. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις μυστικές σας συναντήσεις. Πλην της γνωστής πλέον γάτας κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε.

Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντιέται μυστικά με έναν βαρόνο της διαπλοκής για να χρησιμοποιήσω τα δικά σας λόγια; Και γιατί χρειάστηκαν 4 συναντήσεις για να πείτε ένα υπερήφανο όχι. Ή μήπως το όχι ήταν τελικά ναι όπως το δημοψήφισμα; Δεν με ενδιαφέρει τι δώσατε και τι πήρατε σε αυτές τις μυστικές συζητήσεις. Αυτό που ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι μπήκατε σε παζάρια. Και βέβαια δεν μπορώ να ξεχάσω το πρωτοσέλιδο του Βήματος την ημέρα της εκλογικής σας νίκης, τον Ιανουάριο του 2015 και το αντίστοιχο των Νέων το Σεπτέμβριο του 2015. Δεν τα βλέπω πολύ εχθρικά στο πρόσωπό σας!

Βλέπω ότι σας ενδιαφέρουν πολύ τα δάνεια των Μ.Μ.Ε. και προτίθεστε να τα ελέγξετε. Και πολύ καλά κάνετε. Μια ερώτηση έχω για εσάς. Το μεγαλύτερο κανόνι που βάρεσε ποτέ στα μέσα, το ΑΛΤΕΡ, θα το ελέγξετε;

Γιατί αν θυμάμαι καλά σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες έχασαν παραπάνω από 400 εκ., ενώ εκκρεμεί ακόμα μία υπόθεση με πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν φαντάζομαι ο συγκεκριμένος εκδότης να εξαιρεθεί από τον έλεγχο επειδή τώρα σας πλέκει το εγκώμιο και μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου; Ξέρουμε ποιοι είναι οι υποστηρικτές σας. Και ξέρουμε τι περιμένουν από εσάς με αντάλλαγμα την στήριξη που σας παρέχουν. Μην προσβάλλετε ούτε τη νοημοσύνη μας ούτε τη μνήμη του ελληνικού λαού. Πάει πολύ κ. Τσίπρα, εσείς το αγαπημένο παιδί του νεοαυριανισμού, να μιλάτε για ήθος και διαφάνεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι παρεμβάσεις στον πυρήνα του Κράτους δικαίου δεν περιορίζονται μόνο στην προσπάθεια ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Δρομολογείτε παρεμβάσεις σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Έχετε μία αλλεργία σε κάθε θεσμό που ελέγχει τη δράση της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν αντέχετε τον έλεγχο, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία. Γιατί το ψέμα μέσα στο οποίο ζείτε δεν έχει κανόνες. Η αλήθεια απαιτεί κανόνες. Και τους κανόνες της αλήθειας, τους θεσμικούς αρμούς του κράτους δικαίου, τους καταπατάτε συστηματικά.

Μιλάτε για διαφθορά κ. Τσίπρα. Αλλά διαφθορά δεν είναι μόνο η διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Διαφθορά είναι και η ισοπέδωση προς τα κάτω. Η διαφθορά των συνειδήσεων είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς. Η κολακεία της μετριότητας και της αδαούς πλειοψηφίας, η πανηγυρική ισοπέδωση άξιων και ανάξιων είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς. Ο λαϊκισμός του οποίου είστε ο αυθεντικότερος εκφραστής, είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς. Η εκμετάλλευση των αδυνάτων, αλλά και των ψυχολογικών αδυναμιών μιας ταλαιπωρημένης κοινωνίας είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς.

Μας γεμίσατε κολλητούς συμβούλους, κομματικούς κηφήνες, χωρίς γνώσεις, χωρίς εμπειρία, με μόνο προσόν το ότι είναι φίλοι σας, συγγενείς, ψηφοφόροι σας. Και πατάσσετε συστηματικά την αριστεία διότι δεν την αντέχετε και διότι δεν σας αντέχει. Έχετε κάνει γραφικές επιλογές που προκαλούν χιλιάδες άξιους νέους που δεν έχουν ευκαιρίες να προχωρήσουν στη ζωή τους. Ο κάθε Καρανίκας που προσλαμβάνετε είναι μια γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας που αγωνίζεται, που παλεύει, που σε πείσμα των καιρών ακόμα ελπίζει. Και βαρεθήκαμε αυτή την καραμέλα, ότι είναι μετακλητοί κι όχι μόνιμοι. Δηλαδή, οι μετακλητοί δεν πρέπει να προσλαμβάνονται αξιοκρατικά; Δεν πρέπει να είναι άξιοι, να έχουν σπουδάσει, να μιλούν ξένες γλώσσες και να μπορούν να προσφέρουν στη δημόσια διοίκηση; Για αυτό σας λέω ότι είστε γνήσιος εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού και του λαϊκισμού.

Η ψευτο-αριστερά της μετριότητας και της ήσσονος προσπάθειας δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα, που μόνο στα λόγια είχατε, έχει βουλιάξει προ καιρού στο βούρκο του λαϊκισμού, τον οποίο με τόση πίστη υπηρετεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μιλάτε διαρκώς για λίστες αλλά στην πράξη δεν έχετε κάνει τίποτα σοβαρό και ουσιαστικό να τις αξιοποιήσετε. Πού βρίσκεται σήμερα ο πολλά υποσχόμενος υπουργός σας, ο κ. Νικολούδης, ο οποίος ένα χρόνο πριν έλεγε ότι είχαν εντοπιστεί 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής ύψους 7 δις ευρώ και δεσμεύτηκε ότι θα εισπράξει τον πρώτο χρόνο 2,5 δις ευρώ; Αν τα είχατε καταφέρει, δεν θα συζητούσατε για νέες μειώσεις στις συντάξεις που διαπραγματεύεστε και θα φέρουν την υπογραφή σας. Πού είναι σήμερα; Μήπως, επειδή σε μια κρίση ειλικρίνειας είπε την αλήθεια παραδεχόμενος τον Απρίλιο του 2015, ότι ο έλεγχος υποθέσεων όπως της λίστας Λαγκάρντ είναι διαδικασία «δύσκολη» και χρονοβόρα και δήλωσε ότι μπορεί να εισπράξει 2,5 – 3 δις από τη φοροδιαφυγή, αλλά σε 5-6 χρόνια; Τον αποπέμψατε, επειδή σας χάλασε το λαϊκίστικο αφήγημα σας ή μήπως γιατί δεν δεχόταν να παίξει το παιχνίδι των παρεμβάσεων όπως ο διάδοχος του; Και σε αυτό αποτύχατε. Συγκεντρώσατε λιγότερα χρήματα το 2015, από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014. Κάνατε λιγότερους ελέγχους το 2015 από ό,τι το 2014. Το 2014 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 143 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και ολοκληρώθηκαν 95. Το 2015, ξεκίνησε ο έλεγχος 80 υποθέσεων, και ολοκληρώθηκε μόλις σε 38. Για τόση αποτελεσματικότητα μιλάμε.

Παρά τις μεγαλοστομίες σας, στο τέλος της ημέρας το ταμείο σας είναι μείον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε μόλις πριν λίγες μέρες ότι τα έσοδα του 2015, προερχόμενα από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ανήλθαν μόλις σε 4 εκ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχα έσοδα το 2014 ήταν 27 εκ. ευρώ.

Τώρα βρήκατε νέο παραμύθι. Τη λίστα Μπόργιανς. Έχετε φτάσει στο σημείο να κάνετε κοπτοραπτική στις απαντήσεις του κ. Μπόργιανς για να αλλοιώσετε το περιεχόμενό τους. Στην προηγούμενη παρουσία σας στη Βουλή καταθέσατε ένα γράμμα που λάβατε από τον κ. Μπόργιανς. Μόνο που το διαβάσατε μισό. Αυτό που δεν διαβάσατε και έλεγε ο κ. Μπόργιανς είναι το εξής: «Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική Κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες».

Ξέρετε πως λέγεται αυτό; Εξαπάτηση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, του ελληνικού λαού. Καταθέτω έγγραφο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ, από το οποίο ρητώς προκύπτει ότι κατά την επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών κ. Τσιάρα στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2013, ο κ. Μπόργιανς εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης στον οικονομικό και δημόσιο τομέα και εξέφρασε την ετοιμότητα του για μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική διοίκηση στον ευαίσθητο τομέα της φορολογίας και της φοροείσπραξης.

Αποδεικνύεται δηλαδή, ότι δεν υπήρχε καμία λίστα την εποχή εκείνη όπως επιχειρείτε να μας πείσετε. Ίσως θα έπρεπε να ασχοληθείτε σοβαρά με κάποιες άλλες λίστες. Τη λίστα φίλων και συγγενών που διορίσατε. Θα την ονομάσω λίστα Καρανίκα. Τη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό και που ποτέ δεν ελέγχθηκαν. Θα την ονομάσω λίστα Αλεξιάδη. Τη λίστα των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων που επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους. Θα την ονομάσω λίστα Κουρουμπλή. Τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία που δεν έγιναν. Θα την ονομάσω λίστα Σταθάκη. Αυτές είναι οι πραγματικές λίστες με τις οποίες πρέπει να ασχοληθείτε, αντί να ασχολείστε με το πως θα λασπώνετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Και έρχομαι τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα ζητήματα της Δικαιοσύνης. Στις τελευταίες κρίσεις κάνατε τόσο βαθειά βουτιά στην επετηρίδα που θα σας ζήλευε και ο καλύτερος δύτης. Λίγοι ξέρουν κ. Τσίπρα ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος, αλλάξατε τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα, γιατί έχοντας αποφασίσει να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές θέλατε να έχετε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν δικό σας άνθρωπο. Και σήμερα, στο ίδιο άτομο, δίνετε την ανώτερη πειθαρχική εξουσία και τη δυνατότητα να εγκαλεί Εισαγγελείς. Πουθενά στον ευνομούμενο κόσμο δεν ελέγχονται δικαστικοί λειτουργοί από μονοπρόσωπο όργανο!

Η συρροή γεγονότων και καταγγελιών από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς αναδεικνύει την επιδίωξή σας για ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση και πολύ συχνά ο ίδιος ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ή απειλεί με επικείμενες δικαστικές ενέργειες. Πράγματα δηλαδή αδιανόητα για μια σοβαρή, ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα. Η λειτουργία της Δικαιοσύνης τελεί υπό στενή κυβερνητική παρακολούθηση. Ιδίως ο χειρισμός ποινικών δικογραφιών, η ανάθεσή τους και σε ποιους εισαγγελικούς λειτουργούς και η κίνησή τους σε όλες τις φάσεις της προδικασίας.

Οι μηχανισμοί πειθαρχικού ελέγχου πολλαπλασιάζονται και κινούνται εντατικά. Βιώνουμε έναν ιδιότυπο εισαγγελικό αυταρχισμό. Για πρώτη φορά υπάρχουν μάλιστα δύο Υπουργοί Δικαιοσύνης, ο Υπουργός και ο αναπληρωτής του για να παρακολουθεί τις κρίσιμες υποθέσεις, αυτές που συνιστούν πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Πού ακούστηκαν ξανά αυτά; Ο αναπληρωτής Υπουργός τάσσεται δημόσια κατά κάποιων και υπέρ κάποιων άλλων εισαγγελικών λειτουργών. Θεωρεί ορθή τη διεξαγωγή κάποιων πειθαρχικών ελέγχων και εσφαλμένη τη διεξαγωγή κάποιων άλλων. Χαρακτηρίζει «δικαστικό πραξικόπημα» συλλήβδην κάθε δικανική κρίση που αποκλίνει από τις προαναγγελίες ή τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Και οι πρόσφατες καταγγελίες εγείρουν μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα:

Παρενέβη ο Υπουργός σας στο έργο της απονομής της Δικαιοσύνης;

Ζήτησε από τη συγκεκριμένη Εισαγγελέα Εφετών, όπως η ίδια τον καταγγέλλει και ο ίδιος αποδέχεται ουσιαστικά με την επιστολή του να επιστρέψει τη δικογραφία που της είχε ανατεθεί νόμιμα;

Ας μας πείτε, από ποια διάταξη νόμου επιτρέπονται οι επιβεβαιωμένες επικοινωνίες του;

Με ποια αρμοδιότητα επικοινωνούσε;

Που ακούστηκε αναπληρωτής Υπουργός να αφήνει το γραφείο του και να σπεύδει να παρακολουθήσει κλειστή διάσκεψη δικαστών για να σιγουρευτεί ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Και κάτι τελευταίο. Θεωρείτε σωστό να προΐσταται ενός τόσο ευαίσθητου τομέα ένας άνθρωπος που είχε διατελέσει διοικητής της Ε.Υ.Π.;

Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει προφανές ασυμβίβαστο;

Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν σήμερα. Αυτά θέλει να μάθει ο λαός για να γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη Δικαιοσύνη. Αλλά και αν δεν απαντηθούν σήμερα θα απαντηθούν σίγουρα όταν συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την οποία αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι. Εκεί θα προσέλθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να καταθέσουν. Και τότε δεν θα μπορέσετε να κρύψετε άλλο την αλήθεια πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Και κάτι ακόμα, κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέχρι χθες στοχοποιούσατε δικαστές. Τώρα στοχοποιείτε και πολιτικούς σας αντιπάλους. Με την ίδια μεθοδολογία. Πως είναι δυνατόν η Κυβερνητική Εκπρόσωπος να υιοθετεί δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν άσχετες συνομιλίες και που δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με την υπόθεση των δημοσιογράφων εκβιαστών; Γιατί εδώ έχει στηθεί μία φάμπρικα. Κάποιος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών, διαρρέει κάποιο τμήμα τους σε ένα έντυπο και αμέσως μετά έρχεται η κυβέρνηση να αναδείξει το δήθεν θέμα πολιτικά. Στήνετε μεθοδικά ένα παρακράτος και έχετε μετά το θράσος να έρχεστε εδώ και να μιλάτε για διαφάνεια. Θα έπρεπε να ντρέπεστε.

Λέγεται ότι η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αυτό εσάς δεν σας αρέσει. Έτσι όπως το πάτε η Δικαιοσύνη θα γίνει φαύλη. Και έτσι ελέγχοντας τη Δικαιοσύνη και καταλύοντας το Κράτος δικαίου μπορείτε να συγκεντρώνετε εξουσίες δίχως αντίβαρα και δημοκρατικό έλεγχο. Αναρωτιέμαι τι είναι άραγε αυτό που ανάγκασε την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε μία από τις τελευταίες δημόσιες παρουσίες της να τονίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών.
Να παροτρύνει τους δικαστές να μείνουν προσηλωμένοι στο έργο τους μακριά από κάθε είδους παρέμβαση.

Από τη Βουλή των Ελλήνων στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Αφήστε τους δικαστές να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Από τη Βουλή των Ελλήνων καλώ τους δικαστές – που γνωρίζω ότι οι περισσότεροι τιμούν τον όρκο τους, που γνωρίζω ότι επιτελούν το καθήκον τους υπό δύσκολες συνθήκες – να μην φοβούνται και να μην διστάζουν να καταγγέλλουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο τους, από όποιον κι αν αυτή γίνεται, όσο ψηλά κι αν είναι. Και να γνωρίζουν όλοι όσοι μπαίνουν στον πειρασμό να παίξουν παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη ότι θα λογοδοτήσουν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όταν εξετάζουμε ζητήματα Δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, θα πρέπει να παραμερίζουμε τις προσωπικές ιδεολογικές μας πεποιθήσεις. Διότι είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την ελευθερία και τον πλουραλισμό. Για εμάς κ. Τσίπρα, η ελευθερία είναι – μαζί με την αλληλεγγύη – οι βασικές αρχές της ιδεολογίας μας.

Η ελευθερία προϋποθέτει ανεκτικότητα και σεβασμό στην πολιτική διαφωνία. Η ουδετερότητα των θεσμών της Δικαιοσύνης, αλλά και των ανεξάρτητων αρχών, στο βαθμό που αυτές ασκούν οιονεί δικαστικό έλεγχο, προκύπτει από την ανάγκη να υπάρχει ανεκτικότητα απέναντι στην πολιτική διαφωνία. Συνεπώς μόνον με ουδετερότητα των θεσμών της Δικαιοσύνης διασφαλίζεται η ελευθερία. Αυτά είναι τα θεμέλια της Δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Αυτά θέλετε να διαβρώσετε.

Για μένα η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η διαφάνεια παντού, αποτελούν δέσμευση και διακηρυγμένο στόχο. Πριν δύο μήνες, 405.000 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες και με εξέλεξαν Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Η υποψηφιότητά μου δεν στηρίχτηκε ούτε από καναλάρχες ούτε από μιντιακά συστήματα και παράκεντρα εξουσίας. Κάθε άλλο !! Πήγα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και ζήτησα από όλους τους πολίτες και όχι μόνον από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάρουν τις τύχες της παράταξης και κατ’ επέκταση της χώρας στα χέρια τους. Και το έκαναν. Και εγώ, αυτή την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, οφείλω να τους την ανταποδώσω.

Η εκλογή μου στηρίχτηκε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που με εμπιστεύτηκαν για να φέρω κάτι καινούριο στην πολιτική ζωή του τόπου, για να μπει ένα τέρμα στο κομματικό Κράτος, για να επιστρέψει η ελπίδα, η αξιοκρατία και η αξιοπρέπεια στη χώρα μας.

Δεν έχω εξαρτήσεις από κανέναν και δεν πρόκειται και να αποκτήσω. Αντλώ τη δύναμή μου από όλους τους πολίτες που βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία, τη μόνη δύναμη που μπορεί ρεαλιστικά να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Ως προς την υπόθεση της εφημερίδας Ακρόπολης, να σας θυμίσω δύο πράγματα που ίσως δεν τα γνωρίζετε.

Πρώτον, έχω υποβάλει αγωγή στον κ. Μαυρίκο για συκοφαντική δυσφήμιση.

Δεύτερον, έχω εδώ πρωτοσέλιδα εναντίον του κ Σαμαρά, του κ. Μεϊμαράκη και εμού. Δεν μου φαίνεται ότι κάποιος που δημοσιεύει τέτοια πρωτοσέλιδα είναι στο payroll της Νέας Δημοκρατίας.
Από τις πρώτες πράξεις μου ήταν η ανάδειξη του οικονομικού προβλήματος της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή σχεδίου δράσης εξυγίανσης που αποδεδειγμένα σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων, τηρεί τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης των δανείων και φέρνει την πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κρύβω το πρόβλημα. Λύνω το πρόβλημα. Αν τολμάτε κάντε το κι εσείς στο Κόμμα σας.

Απευθύνομαι στην Κυβέρνηση και σε όλους τους Βουλευτές, γιατί η ευθύνη όλων είναι και προσωπική. Αν υπήρχε στοιχειώδες πραγματικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις σήμερα σε τρία μέτρα:

1. Προώθηση, την ύστατη στιγμή, συνολικής συνταγματικής αναθεώρησης, με απόφαση αυτής της Βουλής, ώστε η επόμενη να αντιμετωπίσει δραστικά όλα τα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια. Ελάτε να αλλάξουμε μαζί το επαίσχυντο άρθρο 86.

2. Να μπει τέλος στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Κατάργηση της διάταξης με την οποία ένα πρόσωπο ασκεί έλεγχο στους δικαστικούς λειτουργούς και τους εισαγγελείς.

3. Να γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το Ε.Σ.Ρ. και όχι από τον Υπουργό σας, με αύξηση του αριθμού των αδειών, όχι μόνο τέσσερις. Ώστε να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Και βέβαια θα έπρεπε να συμφωνήσουμε όλοι στη συνολική υλοποίηση της στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία είχε εκπονηθεί επί ημερών μας από τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον κ. Τέντε.

Κύριε Τσίπρα,

Εάν έχετε στοιχειώδη υπευθυνότητα και συναίσθηση των κρίσιμων συνθηκών για την πατρίδα μας, οφείλετε να υιοθετήσετε αυτές τις πρωτοβουλίες. Ίσως είναι η μοναδική υπηρεσία που έχετε να προσφέρετε πια στον τόπο. Είναι ωστόσο φανερό ως τώρα, ότι όσο τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο για εσάς, τόσο πιο πεισματική γίνεται αυτή η νοσηρή αντίληψή σας περί εξουσίας και θεσμών. Αυτό το θεσμικό ροκάνισμα της χώρας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι ρίζες της Δημοκρατίας μας βάλλονται από το κομματικό καρκίνωμα που δημιουργήσατε και εξαπλώνεται επιθετικά.

Η Κυβέρνησή σας τώρα πια δεν έχει τι να πει στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, στο πεδίο της Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Όλη η αφήγησή σας ανατράπηκε. Απογυμνώθηκε από τα ψέματά της. Στις πόλεις και τα χωριά, στους δρόμους και τις πλατείες, ακούγεται μία βοή. Εσείς όμως, δεν την ακούτε. Κλεισμένος στο Μαξίμου, απομονωμένος στο σύστημα της παρέας που ονομάζετε διακυβέρνηση. Με κλειστή την Ηρώδου Αττικού από τα ΜΑΤ. Έχετε παραιτηθεί από την επίλυση των προβλημάτων. Το Κράτος είναι ανύπαρκτο και αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αισθάνονται ασφυξία και αγανάκτηση.

Η Κυβέρνησή σας δεν είναι μόνο οικονομικά και κοινωνικά επώδυνη. Τείνει δυστυχώς να καταστεί εθνικά επικίνδυνη. Τολμήστε να δείτε από ψηλά την Ελλάδα που φτιάξατε. Δεν θα την αναγνωρίστε έτσι που την κάνατε. Στο Βορρά, κλειστά σύνορα. Απομόνωση και περιθωριοποίηση. Η ντροπή της Ειδομένης. Το Νταχάου του κ. Κουρουμπλή. Στα νησιά, χιλιάδες Ευρωπαίοι υπάλληλοι, μαζί με Τούρκους αστυνομικούς, επιτηρούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σε όλη τη χώρα, δεκάδες ή και εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, άγνωστες και ανεξέλεγκτες, δρουν κατά βούληση. Οι πολίτες αισθάνονται την απόλυτη ανασφάλεια. Η χώρα είναι ανοχύρωτη και το Κράτος εκκωφαντικά απόν. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει, 15 μήνες τώρα. Capital Controls πνίγουν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Μνημόνιο αορίστου χρόνου. Φόροι, φόροι, φόροι. Αδιέξοδα για την οικογένεια, τους συνταξιούχους και την τρίτη ηλικία. Ανεργία και θρυμματισμένα όνειρα μιας νεολαίας που φτιάχνει βαλίτσες για να ξενιτευτεί.

Οι δήθεν νίκες σας αποδείχθηκαν πανωλεθρίες. Η Ελλάδα, επί ημερών σας, έγινε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά, χώρα υπό επιτροπεία, υπό επιτήρηση. Και σήμερα αποδείξατε ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε ένα κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης. Θέλετε συνεχώς πόλωση, όξυνση, διχασμό, λασπολογία. Αυτή είναι η φύση σας. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση γιατί έτσι θα φανεί σε όλο της το μέγεθος η τραγική σας ανεπάρκεια.

Εδώ που έχουμε φτάσει, έχετε μόνο μια ωφέλιμη απόφαση για τον τόπο να πάρετε: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε την χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε 3 φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός εθνικός λόγος παρά μόνο η εξυπηρέτηση των κομματικών σας στόχων. Τώρα υπάρχει εθνικός λόγος. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Και επειδή, όπως φαίνεται, η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, να δώσει, λοιπόν, τη λύση ο λαός. Εδώ που φτάσατε τη χώρα, το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής σας.

Δεν έχω αυταπάτες. Το πάθος σας για την εξουσία είναι τέτοιο που θα κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να μείνετε γαντζωμένος στην καρέκλα. Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σύντομα θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα. Και μόνο τότε θα βγούμε από το τέλμα. Θα αναπνεύσει η χώρα και η Δημοκρατία.

Θα ενωθούν ξανά οι Έλληνες.

Θα γεννηθεί ξανά η ελπίδα.

Θα μείνει όρθια η Ελλάδα.