Μητσοτάκης: Άνοιγμα στην κοινωνία έξω από πελατειακή λογική

Άνοιγμα στην κοινωνία και σε παραγωγικούς φορείς τους οποίους και κάλεσε να συμμετέχουν στην κατάρτιση του προγράμματος της ΝΔ ώστε να διαλυθεί το αίσθημα εθνικής αποτυχίας, απηύθυνε Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα που προωθεί στο ασφαλιστικό.

Ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ για το ασφαλιστικό που οργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο τομέας εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας, και το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επεξεργασίας του κυβερνητικού εναλλακτικού μας προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε το γεγονός ότι στο διάλογο και στην προσπάθεια αυτή, συμμετέχουν άξιοι άνθρωποι με σημαντική εμπειρία, που προέρχονται από όμορους πολιτικούς χώρους, του προοδευτικού κέντρου και της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Να διαλύσουμε το αίσθημα αποτυχίας

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την παρουσία τους ως πολύ σημαντική τονίζοντας πως συμβολίζει ότι η ΝΔ ανοίγεται στην κοινωνία. « Η ΝΔ ακούει τις απόψεις των πολιτών. Αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της. Ενώνει τους Έλληνες χωρίς να κοιτάζει πού ανήκαν πολιτικά χθες, ή ποια είναι η κοινωνική, ιδεολογική τους ταυτότητα και αναφορά. Δημιουργούμε μια μεγάλη πλειοψηφική, κοινωνική, πολιτική συμμαχία για τις δίκαιες μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η πατρίδα μας. Μεταρρυθμίσεις που για να γίνουν, θέλουν ενεργούς πολίτες, θέλουν τη συμμετοχή της κοινωνίας. Σε αυτήν την ισχυρή συμμαχία για τις μεταρρυθμίσεις, σας ζητώ να συμμετέχετε, να συμβάλλετε, θετικά και δημιουργικά ο καθένας και η καθεμία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως χρειάζεται η προσπάθεια όλων για να διαλυθεί «το αίσθημα εθνικής αποτυχίας, απομονωτισμού και διχασμού που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τις ανεύθυνες επιλογές και τα τεχνητά διχαστικά διλήμματα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το έκτρωμα Κατρούγκαλου

Ο Πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση κάνοντας λόγο για «θέατρο της δήθεν διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται» και χαρακτήρισε «έκτρωμα» τις προτάσεις Κατρούγκαλου.» «Εμείς με συνεχή και ανοιχτό διάλογο, δείχνουμε το δρόμο προς ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, δείξαμε και στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ότι είμαστε αντιπολίτευση με θέση και άποψη, με εναλλακτική πρόταση» είπε ο κ. Μητσοτάκης προχωρώντας και σε κριτική για λάθη και παραλείψεις των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Τρύπα 1,8 δις δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε τρύπα του 1,8 δις την οποία καλείται τώρα να κλείσει με μια πρόταση που μειώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης, και τις συντάξιμες αποδοχές και οδηγεί σε άμεσες και μεγάλες μειώσεις των κύριων συντάξεων. Όπως είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ομάδες ως εκλογικούς πελάτες, γεμάτο από κομματικές σκοπιμότητες και οδηγεί σε αντιπαράθεση γενεών, ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει τα κίνητρα εργασίας, μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό και ετεροχρονίζει το πρόβλημα.

«Σε αυτό το κρίσιμο θέμα η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να βάλει τους πάντες σε πόλεμο εναντίον όλων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «δυστυχώς σήμερα ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα συνεχιζόμενο υφεσιακό περιβάλλον για το οποίο οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση Τσίπρα.» Όπως είπε μάλιστα , «η παράταση της ύφεσης και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι δημιούργημα αυτής της ιδεοληπτικής και ανίκανης κυβέρνησης».

Το εθνικό καλό πάνω από το συντεχνιακό

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, να είναι συμβατό με το συγκεκριμένο μακροοικονομικό περιβάλλον, να είναι δίκαιο έναντι όσων εκπλήρωσαν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, να προωθεί την ασφαλιστική συνείδηση, να διαχωρίζει την Κοινωνική Ασφάλιση από την Πρόνοια και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης των γενεών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι απαραίτητο να σκεφτούν όλοι έξω απ’ το πλαίσιο των κομματικών συντεχνιών και των εκλογικών πελατειών και να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, ιδιαίτερα με τις επόμενες γενεές και τους αδικημένους του ασφαλιστικού συστήματος και κάλεσε όσους θέλουν και μπορούν να προσφέρουν θετικά σε αυτό τον προβληματισμό.

« Όσοι θέλουν να βάλουν το εθνικό πάνω από το συντεχνιακό, το συλλογικό πάνω από το εγώ, όσοι σκέφτονται έξω απ’ το πλαίσιο της παραδοσιακής κομματικής πελατειακής λογικής. Ελπίζω όλοι εσείς και πολλοί άλλοι. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν» είπε χαρακτηριστικά.