Μετα τον συμβιβασμό-υποταγή Τσακαλώτου, ο Νίκος Φίλης επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και των «53».

Κριτική από αριστερά αλλά χωρίς να αμφισβητεί Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Νίκος Φίλης: Τα πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν σκληρή λιτότητα.

Πλήρως υποταγμένος στις επιταγές του τέταρτου Μνημονίου, θιασώτης του συμβιβασμου με την Τρόικα και του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος είχε χάσει κάθε σοβαρή επιρροή στον κόμμα και μάλιστα ως επικεφαλής των «53 αντιφρονούντων.» Με προσεκτικά βήματα και πάντα από αριστερά δείχνει να διαφοροποιείται ο πρώην-και απολύτως αποτυχών- υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με έμφαση σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Πλήρως νομιμόφρων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην πάση θυσία εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ .«Δεν είμαι μια βεντέτα, είμαι μέλος μιας συλλογικότητας. Με εκφράζει το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαι αντίθετος με κάποιες μορφές της κυβερνητικής πολιτικής», ανάφερε σε συνέντευξή του στον ANT1 o πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία, τόνισε ότι «τα πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν σκληρή λιτότητα», ενώ παράλληλα εξέφρασε το παράπονό του ότι «αν και πιάσαμε πλεόνασμα 4,2% δεν δόθηκε στην κοινωνία, όπως περίμενα».

«Η μόνη ξεκάθαρη λύση προϋποθέτει απομείωση του χρέους, ίσως δεν είχαμε αποτιμήσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης», παραδέχτηκε.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ . ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΕΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ» ΤΟΥΡΚΩΝ ΦΥΓΑΔΩΝ

Αιχμηρός σε άλλες απαντήσεις και θέματα της επικαιρότητας ο Ν. Φίλης υποστήριξε ότι «εάν έχει προβλήματα ο κόσμος, που έχει, να βγει στους δρόμους. Ο κόσμος που έχει προβλήματα πρέπει να τα διεκδικεί, να μην επαναπαύεται». Αποδεχόμενος το δικαίωμα για αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες και μάλιστα λόγω της λιτότητςς και της ανεργίας

«Οι εντυπώσεις είναι εντυπώσεις, ας πάμε μπροστά τώρα», σχολίασε για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι, δεν θέλει να επανέλθει σε «εκείνες της μέρες». Όσο για τους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο, διευκρίνισε πως δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με την τότε κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο ή τις φερόμενες από την Εκκλησία αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι, «υπάρχουν κι άλλα, από μη δημόσιες δυνάμεις», για να συμπληρώσει: «πάμε μπροστά, έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, τόνισε πως «πρέπει να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι», υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τόσο την Εκκλησία και το Κράτος, όσο και τον ίδιο τον λαό.

«Είδα με ικανοποίηση ότι η Ιερά Σύνοδος συζήτησε με βάση το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας», σημείωσε με αφορμή της σημερινή σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα και σχολίασε πως «δεν θα έχουμε ομολογιακό μάθημα, αλλά μάθημα γνώσης της θρησκείας».

Κληθείς να σχολιάσει πρότερες δηλώσεις του κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, είπε ότι, «είναι μία μορφή κριτικής και αυτοκριτικής». «Αυτά που έχω πει δεν τα λέω ως τρίτος, αλλά ως μέρος της προσπάθειας για να πάει η χώρα μπροστά», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα θετικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανάφερε πως, «θα πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά», δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην «υπόσχεση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα».

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι προχθές ψηφίστηκαν μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, το αν τα αντέχει η κοινωνία, θα φανεί από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη εφαρμογή των αντίμετρων», σχολίασε και υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι πώς προχωρούμε βήμα – βήμα για την έξοδο από την κρίση».

«Προέχει το κριτήριο της πολιτικής σταθερότητας, πρόοδος χωρίς πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρξει», είπε για το γεγονός ότι παρά την κριτική που ασκεί, ψήφισε τα μέτρα.

«Πρέπει να περάσουμε από τις συμπληγάδες της λιτότητας», είπε αποδεχόμενος ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εμπεριέχει στοιχεία λιτότητας και για την έξοδο από αυτήν την κατάσταση, εκτίμησε ότι, «χρειάζεται καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική και κινητοποίηση του κόσμου», διευκρινίζοντας το δεύτερο σκέλος της απάντησής του, είπε:

«Όχι από την τηλεόραση, αλλά διεκδικώντας αυτά που θέλουν. Αν ο κόσμος έχει προβλήματα, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο αυτά που θέλει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βγει ο κόσμος στο δρόμο κι όχι να τα αναθέσει σε κάθε κυβέρνηση να του τα λύσει. Σημασία έχει ο πολίτης να μην επαναπαύεται».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε πως, «ο πολίτης θα καταλάβει ότι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κορμό της κυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ είναι αναγκαστικό στοιχείο. Κορμός της κεντροαριστεράς της Ελλάδας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα βγούμε από την κρίση αν υπάρχει ένα πρόγραμμα», είπε αναγνωρίζοντας ότι, υπάρχουν προβλήματα στο πρόγραμμα, σημείωσε πως, «είναι προφανές ότι, η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με στοιχεία νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον πυρήνα της».

Υπογραμμίζοντας όμως την ίδια ώρα την κοινωνική πλευρά της ασκούμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικής, είπε ότι, «όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας το πνεύμα της πολιτικής της κυβέρνησης, συναντιόμουν καθημερινά με φορείς και άλλους που είχαν προβλήματα που τα εξετάζαμε».

Αναφορικά με τις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων στρατιωτικών στον Έβρο από «μασκοφόρους», ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε πως δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο, που δεν έχουν πείσει και τον ίδιο και γίνεται έρευνα από το Συνήγορο του Πολίτη. Αργότερα ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι ζήτησε να ερνημερωθεί για τίς καταγγελίες αυτές,που καταρχήν δεν αμφισβήτησε.

Ανοιχτό ενδεχόμενο επαναπροώθησης αντικαθεστωτικών στην Τουρκία από Μουζάλα

“Πρόκειται για παράνομη πράξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν γίνει επαναπροωθήσεις Τούρκων αντικαθεστωτικών στην Άγκυρα άφησε ο Γιάννης Μουζάλας, στον απόηχο της δήλωσης του Νίκου Φίλη για «μυστηριώδεις επαναπροωθήσεις Τούρκων στον Έβρο σε μασκοφόρους στην Τουρκία», για τις οποίες δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία.

«Γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν έγιναν επαναπροωθήσεις στην Τουρκία Τούρκων πολιτών αιτούντων άσυλο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7.

Ο κ. Μουζάλας, αναφερόμενος στις επαναπροωθήσεις ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για παράνομη πράξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, δήλωσε την αντίθεσή του, σημειώνοντας ότι γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί, εάν και σε ποιο βαθμό, συνέβησαν τα περιστατικά.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η προσφυγική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους, τόσο εμάς, όσο και την Ευρώπη» και εκτίμησε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εδώ και 15 χρόνια».