Μετ’ εμποδίων η ελληνική επιστροφή προς την κανονικότητα

Η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, μπορεί να μη δημιουργεί κανένα πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα, ωστόσο τα όσα μεσολάβησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup σίγουρα δεν στέλνουν θετικά μηνύματα για τη χώρα μας στις αγορές.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσπαθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες να πείσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τις αγορές ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κανονικότητα, να γίνει δηλαδή μια κανονική χώρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Ωστόσο, επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει αμοιβαία εμπιστοσύνη και η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Η «θερμή» συζήτηση στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξέφυγε από τον εμπιστευτικό χαρακτήρα που έχουν οι συνεδριάσεις του Εurogroup, όπου οι αντιπαραθέσεις μένουν συνήθως εντός της αίθουσας. Λίγο οι φωτογράφοι που αποτύπωσαν τον έντονο εκνευρισμό των κινήσεων του κ. Τσακαλώτου, λίγο οι διαρροές που ακολούθησαν, «φούντωσε» το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου. Οι δε απαντήσεις για τον λόγο της αναβολής και τα όσα συνέβησαν εντός της αίθουσας από τον πρόεδρο του Εurogroup Μάριο Σεντένο και τον επίτροπο Μοσκοβισί δεν ήταν πειστικές. Μάλιστα, στην αρχή αρνήθηκαν ότι υπήρξε επεισόδιο Τσακαλώτου-Ντράγκι, ενώ στη συνέχεια μιλούσαν για μια εντός των ορίων «δυναμική συζήτηση».

Η ουσία είναι πως ο κ. Ντράγκι έβαλε προχθές «τρικλοποδιά» στην κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν που σταμάτησε την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, παρά το γεγονός ότι από τα 110 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί τα 108. Παρά το γεγονός επίσης ότι για τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν, δηλαδή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την επένδυση στο Ελληνικό, η συνέχεια εξαρτάται περισσότερο από τρίτους παράγοντες και λιγότερο από την κυβέρνηση και αυτό το λέει η ίδια η έκθεση συμμόρφωσης.

Την απόφαση σταμάτησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξαιτίας των πλειστηριασμών, προφανώς γιατί δεν είναι πεπεισμένος ότι το νέο σύστημα θα πετύχει το ζητούμενο, που είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας και η γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας.
Μάλιστα, ο ίδιος φέρεται ότι επέμεινε να επαναληφθεί η δήλωση του προηγούμενου Εurogroup, σύμφωνα με την οποία η προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης είναι η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων.

Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει: «Η Ευρωομάδα ενημερώθηκε για την περαιτέρω πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Η πλήρης εφαρμογή τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)».

Όπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου, η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το νέο σύστημα των πλειστηριασμών λειτουργεί ομαλά. Δηλαδή, θα γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αξιολόγηση του νέου συστήματος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι λειτουργεί. Γιατί, όμως, συνδέει την εκταμίευση της δόσης με την επιτάχυνση των πλειστηριασμών; Προφανώς, όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, δεν έχει εμπιστοσύνη, φοβάται ότι αν η κυβέρνηση πάρει τη δόση, δεν θα δείξει ιδιαίτερο ζήλο για τους πλειστηριασμούς, που πολιτικά είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα.

Συνεπώς τίθεται ευθέως θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και από τη στιγμή που η μη εκταμίευση της δόσης είναι συλλογική, η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν αφορά μόνο τον κ. Ντράγκι και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το σύνολο της Ευρωζώνης προς την κυβέρνηση.

Το ότι η παρέμβαση του κ. Ντράγκι άλλαξε το δεδομένα προκύπτει από το γεγονός ότι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είχε σχεδόν προαναγγείλει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, κάτι που φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Πηγές της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τον τρόπο χειρισμού της πρόσφατης έκδοσης του επταετούς ομολόγου.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η χώρα μας απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει «κανονική» στα μάτια των εταίρων της, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μοσκοβισί και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτήν την περίοδο, που η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πρακτικά, η εκταμίευση της δόσης δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις 15 Μαρτίου, ωστόσο ο επίτροπος Μοσκοβισί, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους προχθές το βράδυ και παρά το γεγονός ότι η τρίτη αξιολόγηση παραμένει ανοικτή λόγω των δύο προαπαιτουμένων, προανήγγειλε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου για την προετοιμασία της τέταρτης αξιολόγησης.

Στόχος των Βρυξελλών είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να «τρέχουν» παράλληλα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η προετοιμασία της επόμενης μέρας με την υποβολή από την κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα του σχεδίου για τη στρατηγική ανάπτυξης και η τέταρτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ετοιμαστεί, θα μπορούσε να υπάρξει μια συνολική απόφαση «πακέτο» για τα παραπάνω θέματα στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 21 Ιουνίου.

SHARE