Μέσα στην εβδομάδα τελειώνει η διαδικασία αναθεώρησης στα Σκόπια

Ξεκινάει σήμερα η πιο κρίσιμη εβδομάδα στα Σκόπια που όλα δείχνουν πως θα ολοκληρωθεί με την κύρωση των συνταγματικών αλλαγών, την μετονομασία της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία και τις αλλαγές στα άρθρα του Συντάγματος που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινωθεί η σύγκληση της ολομέλειας θα γίνει την Τετάρτη, στις 9 Ιανουαρίου και εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία της Παρασκευής. Εάν πάλι εξαντληθούν όλα τα διαδικαστικά όρια, η ψηφοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί – το αργότερο – στις 15 Ιανουαρίου, που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν δείχνει ως το ισχυρότερο ενδεχόμενο. Κι αυτό γιατί οι βουλευτές του VMRO δεν αναμένεται να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που δίνει το Σύνταγμα για περαιτέρω συζητήσεις, ενώ ο Πρωθυπουργός Ζάεφ φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που πρέπει να υπερψηφίσουν τις αλλαγές. Σε αυτό έχει συντελέσει και η δικαστική ασυλία που χορηγήθηκε στους εμπλεκόμενους στα επεισόδια του Απριλίου 2017 μέσα στο Κοινοβούλιο, στη θετική ψήφο των οποίων μπορεί να στηρίζεται ο κ. Ζάεφ.

Τις ημέρες που στα Σκόπια θα διεξάγεται η συζήτηση για την κύρωση των συνταγματικών αλλαγών, στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ θα υπενθυμίζει την πλήρη υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στη συμφωνία. Θα πρόκειται για μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος στήριξε εξαρχής τις προσπάθειες κατάληξης της συμφωνίας – παράλληλα με την αντίστοιχη στήριξη από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους. Η κυρία Μέρκελ είχε επισκεφθεί και τα Σκόπια πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, εγκαινιάζοντας ένα μπαράζ επισκέψεων των δυτικών αξιωματούχων που δεν είχε προηγούμενο στη γειτονική χώρα, που πάντως δεν οδήγησε σε ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ. Παρόλα αυτά, η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίστηκε, η κυβέρνηση Ζάεφ κατάφερε να περάσει τα δυο πρώτα στάδια των συνταγματικών αλλαγών και περιμένει μέσα στην εβδομάδα, την καταληκτική ψηφοφορία που θα σημάνει και το τέλος του δικού της μέρους στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών, η γειτονική χώρα θα μπει εκ νέου σε προεκλογική περίοδο, αφού το Μάιο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Το ενδιαφέρον στοιχείο αφορά πρώτον, στο ότι τον Πρόεδρο εκλέγουν οι πολίτες και όχι τα κόμματα μέσω ψηφοφορία στη βουλή και δεύτερον, ότι ο προερχόμενος από το VMRO Γκεόργκι Ιβάνοφ δεν έχει το δικαίωμα ανανέωσης της θητείας του, καθότι το Μάιο θα ολοκληρώσει τη δεύτερη τετραετία του στον Προεδρικό θώκο. Τούτων δοθέντων, η διαδικασία εκλογής και οι υποψηφιότητες που θα προκρίνουν τα κόμματα θα δώσουν μια πρώτη ένδειξη των συσχετισμών στη γειτονική χώρα, έπειτα από τη συμφωνία των Πρεσπών.