Μερική διάψευση για 13ο και 14ο μισθό- Ανοικτή η ενσωμάτωσή τους στο βασικό

Οι θεσμοί δεν έχουν θέσει θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στη διαβούλευση στα εργασιακά δηλώνει σε συνέντευξη του στο Έθνος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, χωρίς όμως να δηλώνει αν θα υπάρξει ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό.
Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι «πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις που σκοπό έχουν να παρατείνουν την αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο κρίσιμο μέτωπο των μισθών και κυρίως του κατώτατου μισθού, το διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι η διασύνδεση με το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο η Αθήνα φιλοδοξεί να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ.

Από την πλευρά τους οι πιστωτές επιθυμούν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα πράγματα να παραμείνουν λίγο πολύ ως έχουν, ώστε να ρυθμίζεται το μισθολογικό από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standart, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που μας επιβάλλονται, οι μεταρρυθμίσεις μας βασίζονται στα ιδανικά μας και όχι σε διαταγές από έξω».

Ο υπουργός απορρίπτει τους ισχυρισμούς πως στην Ελλάδα οι μισθοί ήταν δυσανάλογα υψηλοί σε σχέση με την παραγωγικότητα, λέγοντας πως το ύψος του μισθού πότε δεν ήταν το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι είναι στατιστικά αποδεδειγμένο πως οι Έλληνες εργάζονται πολύ περισσότερο από τους κατοίκους οποιασδήποτε άλλης χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.