Μέγας κίνδυνος για βουνά σκουπιδιών στις πόλεις όλης της Ελλάδος. Αύριο ξαναρχίζουν απεργιακοί αγώνες για τις θέσεις στην καθαριότητα.

Ακαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη με εκπροσώπους των υπαλλήλων στους ΟΤΑ

Ακαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των υπαλλήλων στους δήμους. Ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε για το θέμα των συμβασιούχων και φαίνεται να αρχίζει μακρά απεργιακή περίοδος, που θα δοκιμάσει σοβαρά τις μεγάλες πόλεις με βουνά σκουπιδιών, ποντίκια, βρωμιές στους δρόμους, πνιγρή ατμόσφαιρα και κινδύνους μεγάλων μολύνσεων. Γνώριμα φαινόμενα βρωμιάς και ταλαιπωρίας πολύ συχνά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τους οκταμηνίτες εργαζομένους των ΟΤΑ, οι συμβάσεις των οποίων παρατάθηκαν έως 31/12/17, αλλά τώρα αναγκαστικά λήγουν, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών. Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση υπογράμμισαν ότι οδηγούνται άμεσα στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι (ο υπουργός έκανε λόγο για 6.500), έκαναν λόγο για προσπάθεια «κάτω από το τραπέζι» να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας, ενώ προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, κάτι που θα καθοριστεί την προσεχή Πέμπτη, ανήμερα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ Σκουρλέτης επεσήμανε ότι έχουν δρομολογηθεί περίπου 2.500 προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα ως απάντηση στην κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω του ότι η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων.

Επίσης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 και οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα διακοπής των συμβάσεών τους είναι περίπου 6.500.

Παράλληλα σημείωσε ότι όσον αφορά στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων θα ενεργοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν μέχρις ότου καλυφθούν οι θέσεις του μόνιμου προσωπικού. «Υπάρχουν δυνατότητες για 2μηνες συμβάσεις για να μην υπάρχει κανένα ζήτημα», δήλωσε.

Σχετικά με το ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων των συμβασιούχων ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «εκτιμούμε ότι τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της ολομέλειας δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους για δουλειά την οποία έχουν κάνει. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν».

Συνάντηση με Πατούλη

Το πρωί της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί και συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, ενώ θα προηγηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ για το ίδιο θέμα.

Λόγω κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων, δεν πραγματοποιείται αποκομιδή των απορριμμάτων έως και την Πέμπτη και για τον λόγο αυτό οι δήμοι κάνουν εκκλήσεις σε κατοίκους κι επαγγελματίες να αποφεύγουν να κατεβάζουν σκουπίδια στους κάδους.

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ και ακολούθως των ΠΟΠ – ΟΤΑ και των κατά τόπους Συνδικάτων ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στους δήμους πραγματοποιούν καταλήψεις στα δημοτικά αμαξοστάσια όλης της χώρας έως και την Τετάρτη.

Για την Τετάρτη, επίσης, η ΠΟΠ – ΟΤΑ έχει κηρύξει στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Την Πέμπτη η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ καλεί τους δημοτικούς υπαλλήλους σε συγκέντρωση, στις 10:30, έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο.

Ανάλογη συγκέντρωση έχει αποφασίσει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την ίδια ημέρα, στις 10:00 στην πλατεία Ομονοίας.