Μέχρι τέλη Νοεμβρίου το ν/σ για τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους μη μισθωτούς

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα περιέχει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους μη μισθωτούς, όπως δήλωσε στους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Το σχέδιο νόμου θα αφορά τις εισφορές των άμισθων δικηγόρων και θα προβλέπει από 1ης Ιανουαρίου 2019 μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης από 20% σε 13,33%.

Παράλληλα, θα περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης θα διατηρούνται στο 6,95%. Αντίστοιχα, θα διατηρούνται και οι προβλεπόμενες εκπτώσεις για τους επιστήμονες. Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ θα διαμορφωθούν σε πάγια ποσά, ήτοι 64,5 ευρώ μηνιαίως για τους δικηγόρους Αθηνών, που επιβαρύνονται με εισφορές εφάπαξ και 41 ευρώ μηνιαίως για τους δικηγόρους των λοιπών δικηγορικών συλλόγων που δεν επιβαρύνονται με εισφορές εφάπαξ. Η μείωση των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2017 και οι πληρωμές των αναδρομικών θα πραγματοποιηθούν σε 36 δόσεις. Σύμφωνα, δε, με την κ. Αχτσιόγλου, το ασφαλιστικό καθεστώς των έμμισθων δικηγόρων θα παραμείνει ως έχει.

Το προεδρείο της συντονιστικής επιτροπής της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος, αποτελούμενο από τον πρόεδρο της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, καθώς και τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Θεσσαλονίκης Ευστάθιο Κουτσοχήνα και Πατρών Γεώργιο Σταματογιάννη, έθεσε στην υπουργό μια σειρά από σημαντικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και το θέμα της εκκαθάρισης των εισφορών του 2017, για τους έμμισθους δικηγόρους και όσους εργάζονται με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, με την κ. Αχτσιόγλου να δεσμεύεται ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Τέλος, για το θέμα του «βοηθήματος ανεργίας» δικηγόρων – ελεύθερων επαγγελματιών υπήρξε πρόθεση να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι.

Εως το 2015

Με αφορμή τη δικαστική απόφαση σχετικά με τις περικοπές των δώρων συνταξιούχων το 2012, η υπουργός Εργασίας επεσήμανε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος ότι όσες αγωγές είχαν ήδη ασκηθεί μέχρι το 2015 είναι πολύ πιθανό να ευδοκιμήσουν, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό Δημόσιο θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Υποστήριξε, βέβαια, ότι δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο για αγωγές που έχουν κατατεθεί μετά την κρίση του ΣτΕ, καθώς η κυβέρνηση με τον νόμο Κατρούγκαλου του 2016 εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ανώτατου δικαστηρίου, δηλαδή έθεσε καινούργιους ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.

«Κλείνοντας» μάλιστα το μάτι στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πρόσθετες παροχές, «όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα οικονομικά του ΕΦΚΑ».