Με το όπλο του «καλού μαθητή» ο Τσίπρας ζητεί ρύθμιση για το χρέος

Με όπλο του τους νόμους, πλέον, που περιλαμβάνουν μέτρα 9 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, ελπίζοντας στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στο «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης που τόσο πολύ έχει ανάγκη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.

Παρά την απώλεια της κυρίας Κατριβάνου, η οποία ψήφισε μεν επί της αρχής αλλά αρνήθηκε να ψηφίσει τον «κόφτη» και το υπερταμείο, ίσως νιώθει ανακουφισμένη από την παραίτησή της καθώς αντικαθίσταται από τον «πιστό στρατιώτη» Κυρίτση, γεγονός που της επιτρέπει να είναι έτοιμη και για νέα μέτρα καθώς οι βουλευτές της αποδείχθηκε ότι είτε με «κλάματα», είτε με «πόνο ψυχής», είπε με «θρήνους», «κλαυθμούς και οδυρμούς» πάντα θα ψηφίζουν ό,τι κι αν φέρνει η κυβέρνηση γιατί το μέλι της εξουσίας είναι πολύ γλυκό!

Αύριο στο Eurogroup η κυβέρνηση αναμένει να εκτιμηθεί δεόντως η καλή διαγωγή της και το γεγονός ότι έχει μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο των πιο σκληρών οικονομικών και πολιτικών κύκλων της ΕΕ, κι εκτός από το «οκ» για την καταβολή της δόσης να επιστρέψει στην Αθήνα έχοντας ως επικοινωνιακό όπλο την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας χθες στη Βουλή έστειλε το μήνυμα ότι περιμένει από τους δανειστές να φανούν αντάξιοι της δικής του προσαρμογής και προθυμίας λέγοντας ότι “αυτό που μένει είναι και η άλλη πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή μας συμφωνία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι περιμένουν ο κ. Τσακαλώτος να επιστρέψει με ρύθμιση για το χρέος. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές “περιμένουμε κάτι καλό για το βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο σκέλος”, αναγνωρίζοντας ότι το καλό για το μακροπρόθεσμο θα είναι μια ρητή δέσμευση ότι έστω “θα πάει μετά τις γερμανικές εκλογές”.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ. Εκεί εκτός από την προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, αναμένεται να έχει συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου και με την κυρία Μέρκελ όπου θα επαναλάβει ότι από τη δική του πλευρά έκανε όσα έπρεπε και θα ζητήσει η προσαρμογή του να μεταφρασθεί σε ανάλογα μέτρα από την ΕΕ, ιδιαίτερα σε αποφάσεις για το χρέος στο οποίο έχει επενδύσει πολιτικά.

Το ζήτημα πάντως, καθώς κι αυτό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που εξαρτάται από τη ρύθμιση ή όχι του χρέους, αναμένεται να συζητηθούν και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7 που θα γίνει στις 25 και 26 Μαΐου