Με τις φαβέλες της Βραζιλίας, παρομοιάζει η Deutsche Welle την Ειδομένη

Με τις παραγκουπόλεις της Βραζιλίας, παρομοιάζει η Deutsche Welle την Ειδομένη, αναφέροντας ότι «ο καταυλισμός επεκτείνεται καθημερινά προς κάθε κατεύθυνση, με μοναδικό όριο τον φράχτη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάθε πρωί, 3 με 4 λεωφορεία φτάνουν στην Ειδομένη. Αρχικά, παρκάρουν στον δρόμο που οδηγεί στον καταυλισμό και περιμένουν. Το απόγευμα, φεύγουν συνήθως άδεια. Αν μεταφέρουν λίγους επιβάτες, είναι συχνά οικογένειες που ελπίζουν να βρουν καλύτερες συνθήκες στα κέντρα προσφύγων.

Το γερμανικό δημοσίευμα, με με τίτλο «Ειδομένη, η πρώτη φαβέλα της Ευρώπης» τονίζει πως περισσότεροι φτάνουν εκεί παρά φεύγουν.

Πλέον, ο καταυλισμός αποκτά ολοένα και περισσότερες «υποδομές», παρά την απουσία της κρατικής εποπτείας, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι ΜΚΟ δίνουν στους πρόσφυγες φαγητό, ρούχα και κουβέρτες και παρέχουν ιατρική φροντίδα. Τα πρώτα μωρά έχουν ήδη γεννηθεί στην Ειδομένη και περισσότερες γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν σύντομα, αναφέρει Τσέχος γιατρός. Εθελοντές οργανώνουν τη φροντίδα για παιδιά. Επίσης έχουν φτιάξει ”τεϊοποτείο”, μία ανοιχτή ντίσκο που κάθε βράδυ παίζει αραβική μουσική. Στον καταυλισμό, ανθεί η ανταλλαγή αγαθών. Οι πρόσφυγες λειτουργούν ως πλανόδιοι. Πουλάνε λάδι, φρούτα, τσιγάρα, μπαταρίες», γράφει η Deutsche Welle.

«Είναι θέμα χρόνου να χτιστούν οι πρώτες καλύβες», αναφέρει το δημοσίευμα. «Αν γίνει αυτό, τότε μπορεί κάποιος να αποκαλεί την Ειδομένη ως την πρώτη φαβέλα της ΕΕ. Με πληθυσμό από 13.000 έως 15.000 άτομα, έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Κιλκίς».