Με άλλο κείμενο για ΔΝΤ και ESM «ξεγελά» τον εαυτό της η κυβέρνηση

Αν και η αγορά έχει «στεγνώσει» από χρήμα και ο κίνδυνος να μην κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση, είναι υπαρκτός, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κρίσης, η κυβέρνηση εξακολουθεί την τακτική της κωλυσιεργίας με τους θεσμούς.

Η νέα «πατέντα» που βρίσκει είναι να προχωρήσει σε αποτύπωση των διαφορών και των συγκλίσεων σε δύο κείμενα, ένα για το ΔΝΤ και ένα για τους ευρωπαίους «θεσμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες η τακτική αυτή που η ίδια η κυβέρνηση, η οποία αρέσκεται στην κάλυψη της πραγματικότητας με φυγουρατζίδικες λεκτικές εφευρέσεις, ονομάζει «ενδιάμεση λύση», θα επιτρέπει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, καθώς οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την 4ωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, κύρια επιδίωξη είναι έως το βράδυ της Κυριακής να έχουν οριστικοποιηθεί δύο ξεχωριστά κείμενα που θα αφορούν τα σημεία της πρώτης αξιολόγησης, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (κυρίως τον ESM) και ένα δεύτερο με το ΔΝΤ.

Τα δύο κείμενα θα είναι παρόμοια μεν αλλά με διαφορές, με θεσμούς και Αθήνα να συζητούν έναν οδικό χάρτη ώστε να τα ενοποιήσουν. Το κείμενο με το ΔΝΤ αναμένεται να περιλαμβάνει τα ζητήματα όπου υπάρχουν διαφωνίες με την ελληνική πλευρά.

Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι τα δύο κείμενα δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε «ξεκλείδωμα» της επόμενης δόσης στήριξης 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, και – όπως είπε – ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι κατά τις συζητήσεις με τους πιστωτές ταυτοποιήθηκαν ζητήματα που χρήζουν τεχνικής επεξεργασίας, αλλά και θέματα που απαιτούν πολιτική διαπραγμάτευση, ουσιαστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης ίσως απαιτήσει και μεταφορά των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ στην Ουάσιγκτον, στις 15 Απριλίου, αρχίζει η Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να γίνουν συζητήσεις και για το ελληνικό ζήτημα.

Η πρόσφατη ιστορία πάντως των… «πολιτικών διαπραγματεύσεων» του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι όποτε έγιναν μάλλον σε επιδείνωση της κατάστασης οδήγησαν, παρά σε επίλυση διαφορών, ενδεχόμενο που προκαλεί ανησυχία στην χειμαζόμενη ελληνική αγορά.

Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν την τακτική των δύο κειμένων παρελκυστική και σημειώνουν ότι το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να ξεγελά τον εαυτό της αλλά από την σκληρή πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει. Και πρόκειται για μια επώδυνη πραγματικότητα που η ίδια δημιούργησε.