Μακρύς ο «δρόμος» για την επίλυση του Σκοπιανού

Η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, προχθές στο χιονισμένο Νταβόςήταν το πρώτο κι εύκολο βήμα σε μια μακρά, όπως προδιαγράφεται, πορεία επίλυσης του Σκοπιανού. Ενός προβλήματος, δηλαδή, που από τον Δεκέμβριο του 1991 «στοιχειώνει» τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και τείνει να καταστεί μόνιμη πηγή απορρόφησης πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, καθώς ο ήσσων εταίρος, οι ΑΝΕΛ παραμένουν στην ανελαστική θέση τους και απορρίπτουν πλήρως -όπως δημοσίως διαβεβαιώνουν- κάθε λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση, υπό το πρίσμα πολιτικο-κομματικών επιδιώξεων, μετακινήθηκε σε ανάλογη θέση, γεγονός που κάνει απαγορευτική κάθε σκέψη για συναίνεση, όταν κι αν το θέμα έλθει στην Βουλή. Ενώ η ενεργοποίηση του «λαϊκού παράγοντα», με την οργάνωση συλλαλητηρίων, προσθέτει έναν ακόμη πονοκέφαλο στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που χειρίζονται το ζήτημα.

Στη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργός Ζάεφ, με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του και όντας υποχρεωμένος να στηρίζεται στα κόμματα της αλβανικής κοινότητας-μειονότητας, έχει να αντιμετωπίσει έναν εχθρικό πρόεδρο της Δημοκρατίας (ο κ. Γκιόργκε Ιβάνοφ προέρχεται από το σκληρά εθνικιστικό VMRO των επιγόνων του Νίκολα Γκρούεφσκι) και είναι πολύ αμφίβολο εάν θα κατορθώσει να συγκροτήσει την αναγκαία-απαραίτητη πλειοψηφία για την αλλαγή του Συντάγματος και την παροχή δεσμευτικών εγγυήσεων προς την Ελλάδα κι αλλού, ότι η χώρα του δεν είναι φορέας ενός αναθεωρητικού μεγαλοϊδεατισμού, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Αθήνα -και εν όψει της επίσκεψης του Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη εβδομάδα στις δύο πρωτεύουσες- σπεύδει να μεταδώσει ένα κλίμα ικανοποίησης από τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ και διαπιστώνει ότι «ανοίγουν οι δίαυλοι στη μετά Γκρούεφσκι εποχή».

Κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι άξιο επισήμανσης ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης», όπως και το γεγονός των κινήσεων «καλής θέλησης» εκ μέρους του κ. Ζάεφ να ανακοινώσει την απόφασή του να μετονομασθούν το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο βασικός αυτοκινητόδρομος της χώρας του, που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Αθήνα εκτιμά ότι αυτό «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», παράλληλα όμως, διαλύοντας εικασίες περί δυσανάλογων υποχωρήσεων, διαμηνύει ότι ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στο εσωτερικό της πΓΔΜ.

Κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν να αιωρείται ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και «διπλή χρήση», δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Στη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας -κατά τους ίδιους- επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί, αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και τον Έλληνα πρωθυπουργό να τον συμβουλεύει, «πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ, και δεν θα χάσεις».

Όπως επιμένουν οι ίδιοι παράγοντες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού, και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την Ε.Ε.

Στην Αθήνα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δήλωσε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει εξαιτίας του κόμματός του για το θέμα του ονόματος και συμβούλευσε: «Κάντε λίγο υπομονή γιατί είναι θέμα πολύ σοβαρό, πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση».

Το ΚΚΕ εκτίμησε πως η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ και οι δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, διαμηνύοντας ότι το κόμμα του έχει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Δ.Η.Χ.

SHARE