Λούκα Κατσέλη: “Δύο με τρία χρόνια χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα για να ομαλοποιηθεί”

Με ρυθμούς… χελώνας επιστρέφουν τα χρήματά τους στις τράπεζες οι Έλληνες καταθέτες, γεγονός που θα καθυστερήσει κατά δύο με τρία χρόνια την πλήρη ομαλοποίηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Σε δηλώσεις της στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι το περασμένο Δεκέμβριο είχαμε αύξηση επανόδου των τραπεζικών καταθέσεων κατά 1,15 δις ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015.

Όπως παραδέχτηκε η επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, η επάνοδος κεφαλαίων δεν είναι αρκετή διότι τα τελευταία έξι χρόνια οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 114 δις ευρώ.

«Θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να επιστρέψουν οι καταθέσεις σε καθεστώς κανονικότητας και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση καθώς και ότι θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων», πρόσθεσε η καταξιωμένη οικονομολόγος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τόσο η κα Κατσέλη, όσο και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θόδωρος Μητράκος διαβεβαίωσαν τα μέλη της επιτροπής ότι οι τράπεζες είναι πλήρως ανακεφαλοποιημένες και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να απωλέσουν οι καταθέσεις τα χρήματα τους.