Κυβέρνηση Τσίπρα: Bras de fer με τον… εαυτό της με θύμα την Ελλάδα

Bras de fer με τον… εαυτό της παίζει η κυβέρνηση σε ένα παιχνίδι που το πιθανότερο οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο», μιας και οι δανειστές με κάθε τρόπο δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε μια πιο χαλαρή πολιτική που δεν θα συμπεριλαμβάνει προληπτικά μέτρα. Κι αυτό συμβαίνει, ενώ η κυβέρνηση, αν εξαιρέσει κανείς τη φιλική στάση των κ.κ. Γιούνκερ και Πιτέλα, χάνει στηρίγματα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται και να συζητήσουν πλέον με την κυβέρνηση Τσίπρα, μη αποδεχόμενοι τη Σύνοδο Κορυφής που αιτήθηκε, και οι ΗΠΑ για πρώτη φορά τάσσεται ανοικτά υπέρ του ΔΝΤ εγκαταλείποντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Το μόνο που φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν οι δανειστές είναι μετά την ψήφιση και των προληπτικών μέτρων είναι ο τρόπος απομείωσης (και όχι κουρέματος) του ελληνικού χρέους. Παράλληλα ενδέχεται να προσφέρουν πρόσθετη βοήθεια που ίσως φτάσει στα 7 δις ευρώ για να καλυφθούν άμεσα οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες οι οποίες από 1,2 δις τον Ιανουάριο του 2015 έχουν ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ, μέσω της άτυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο.
Οι επικεφαλής των θεσμών αναχώρησαν σήμερα από την Αθήνα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σε «ανοικτή γραμμή» με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Εντός της ημέρας επίκειται και νέα επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με στόχο να τον πείσει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σύγκληση, το συντομότερο, του Eurogroup ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία όμως τόσο ο κ. Τούσκ όσο και ο κ. Ντάιλσελμπλουμ του κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κλείσει αν προηγουμένως δεν έχει δώσει «πράσινο φως» το Eurogroup.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την Τρίτη ή την Τετάρτη του Πάσχα, ωστόσο, όμως, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, παίζοντας με τα νεύρα της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να βιάζονται.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα μια μερίδα της κυβέρνησης αναζητεί τρόπο να «πλασάρει» τα μέτρα στην κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ψήφισή τους, μια άλλη κυβερνητική ομάδα εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε συμβουλή ανωτάτου παράγοντα ότι νομικά δεν μπορούν οι εταίροι να μας επιβάλουν προληπτικά μέτρα, ενώ μια άλλη μερίδα αναζητούν τρόπους για ηρωική έξοδο από τα προβλήματα, αλλά και από την κυβέρνηση.
Η τελευταία ομάδα υποστηρίζει ότι ακόμα και η απώλεια της εξουσίας αυτή τη στιγμή θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση και να προετοιμάσει την επάνοδό του στην εξουσία ύστερα από μια… «δεξιά παρένθεση» και αφού ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έχει λάβει όλα τα επώδυνα μέτρα.
Οι λίγοι, λογικοί πάντως που υπάρχουν σε αυτήν την κυβέρνηση επιμένουν ότι κάθε ημέρα που περνά προσθέτει κι άλλα μέτρα στο «καλάθι» της «κάβας» αφού ο λογαριασμός των υποχρεώσεων της χώρας μας μεγαλώνει και η αξιοπιστία της χάνεται. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση συνεργάτη του πρωθυπουργού ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του».

Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι ότι εκείνη που πληρώνει το «μάρμαρο» είναι η ελληνική κοινωνία που θα κληθεί να καταβάλει το αντίτιμο των πρόσθετων ή μη μέτρων, αλλά και η Ελλάδα η αξιοπιστία της οποίας και πάλι καταβαραθρώνεται στο εξωτερικό.