Κυρίτσης: Δύσκολη και επικίνδυνη η κατάσταση στην Ειδομένη

«Ασκήθηκε αψυχολόγητη βία» είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης σχετικά με τα επεισόδια στην Ειδομένη, κάνοντας λόγο παράλληλα για μία «δύσκολη» και «επικίνδυνη» κατάσταση που διαμορφώνεται.

Οταν ρωτήθηκε από το Mega, για το πώς παρενέβη το ελληνικό κράτος, ο κ. Κυρίτσης δήλωσε ότι ήταν παρόν και πως η ανάπτυξη του αστυνομικού φραγμού απέτρεψε την εμπλοκή χιλιάδων ανθρώπων στα επεισόδια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε τα εξής:

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι’ αυτό έγιναν ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνει.

»Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ’ όλους».

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, αν δεν είχε υπάρξει αυτή η κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας, τόνισε ο κ. Κυρίτσης.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού είπε επίσης ότι στα επεισόδια τραυματίστηκαν περισσότερα από 300 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς και επτά νοσηλεύτηκαν, χτυπημένοι από πλαστικές σφαίρες.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στην χειρόγραφη επιστολή που ήταν γραμμένη στα αραβικά και η οποία εντοπίστηκε έγκαιρα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι «μόλις κάτι κυκλοφορήσει σε Twitter και Facebook είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μαζέψεις».

«Ήδη κινούμαστε προς μία αυστηρότερη συνεννόηση με τις ΜΚΟ και με τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και με διασυνοριακό τρόπο», επισήμανε ο κ. Κυρίτσης, συμπληρώνοντας ότι «ζητάμε από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του όλου ζητήματος, δηλαδή η λογική είναι να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των κρίσεων άρα όταν υπάρχει διεθνής βοήθεια θα πρέπει να δίνεται στο κράτος».

Σε ερώτηση για το πότε θα εκκενωθεί το λιμάνι του Πειραιά, αναφέρθηκε στο «ορόσημο» του Πάσχα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες 800 θέσεις στον Σκαραμαγκά.