Ξεκίνησε πάλι η συνάντηση Νταβούτογλου – Ε.Ε

Ξανάρχισε, μετά από σχεδόν μια ώρα διακοπής, η διμερής συνάντηση ΕΕ – Νταβούτογλου για την προσφυγική κρίση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν. Η διακοπή αποδίδεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε «τεχνική επεξεργασία»
των θεμάτων.

«Tεχνικό διάλειμμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξαναρχίζει τη διμερή συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μαρκ Ρούτε» ανακοίνωσε σε νεότερό του μήνυμα στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το προσφυγικό είναι ανθρωπιστικό ζήτημα, και όχι παζάρι», ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ γι’ αυτό το εξάμηνο Μαρκ Ρούτε, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου θα συζητήσουν το κείμενο θέσεων στο οποίο κατέληξαν χθες Πέμπτη οι ευρωπαίοι ηγέτες.

«Το σχέδιο ανταλλαγής προσφύγων ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από αυτά τα οποία προσφέρει» ανέφερε στο μεταξύ την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην σύνοδο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου παρευρέθηκε ως παρατηρητής.

«Η Ελλάδα δίνει μάχη για να κατοχυρωθούν στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών συγκεκριμένα μέτρα και να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης» σχολίαζαν εξάλλου κυβερνητικοί κύκλοι.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει το δικό της μητρώο για τους μετανάστες πριν να πει στην Τουρκία τι να κάνει» δήλωνε στο μεταξύ, την ώρα των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

SHARE