Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Με προσοχή και με αποκλεισμό των ΜΜΕ τα οποία παρακολουθούν από την πλευρά των Σκοπίων, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης.

Από χθες έχουν μεταφερθεί στην περιοχή 10 διμοιρίες των ΜΑΤ. Στην Ειδομένη βρίσκοντο μέχρι το πρωί περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ.

Ηδη 340 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επιβιβαστεί σε έξι λεωφορεία, χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από πλευράς τους, ενώ πολλές οικογένειες περιμένουν τους αστυνομικούς, έχοντας ετοιμάσει τα υπάρχοντά τους μέσα στις σκηνές.

Όπως μετέδωσε το mega η επιχείρηση ξεκίνησε από τα αντίσκηνα που βρίσκονται στην άκρη του καταυλισμού, ενώ ελικόπτερο της ΕΛΑΣ επιβλέπει τη διαδικασία από αέρος.

Όπως προβλέπεται, η επιχείρηση θα διαρκέσει από 3 ημέρες έως μια εβδομάδα. Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που θα είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα.

Στους άνδρες της ΕΛΑΣ έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση.

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

Ξένα πρακτορεία αλλά και ελληνικά πέρασαν στην πλευρά των Σκοπίων για να κινηματογραφήσουν ή να φωτογραφήσουν την επιχείρηση.

Η σιδηροδρομική γραμμή η οποία παραμένει κλειστή για 66 ημέρες, αναμένεται να ελευθερωθεί στο επόμενο διήμερο ή τριήμερο.