Ξαναφούντωσε η κρυφή διαπάλη Πατριάρχη- Αρχιεπίσκοπου, που αναζωπυρώνεται κάθε χρόνο. Νέα αξίωση για μέτρα κατά των Μητροπολιτών Πειραιώς και Αιγιαλείας- Καλαβρύτων.

Διαρκείς οι διαπάλες από την εποχή του αείμνηστου Χριστόδουλου, καθώς το Πατριαρχείο και προσωπικά ο κ.Βαρθολομαίος προσπαθεί να καπελώσει διαρκώς την Ελληνική Εκκλησία. Γεγονότα,που έχει καταγράψει έως πρόσφατα η Ιστοσελίδα μας. Αυτή την Κυριακή ο γνωστός δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος αποκαλύπτει μια νέα θλιβερή συνέχεια αυτής της «ανίερης αλυσίδας αξιώσεων και εγωισμών».

Από τα τέλη του περασμένου χρόνου είχε προκύψει νέα όξυνση στις σχέσεις Πατριαρχείου- Αρχιεπισκοπής, με ηθελημένες αντιδράσεις και απουσίες του κ. Ιερώνυμου. Η ενόχληση της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου οφειλόταν τότε σε φιλόδοξες πράξεις του διευθυντή του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, του μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιου Στεργίου. Ο μητροπολίτης ήταν ο εκλεκτός του Βαρθολομαίου για τη θέση της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Η συγκεκριμένη μητρόπολη ανήκει στις λεγόμενες Νέες Χώρες, οι οποίες πνευματικά υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ξεκαθαρίσει ότι προτιμούσε για τον εκκλησιαστικό θρόνο των Ιωαννίνων το στενό του συνεργάτη Μάξιμο Παπαγιάννη, ο οποίος τελικά εξελέγη τον Ιούνιο του 2014, ενώ ο Αμφιλόχιος έλαβε 7 ψήφους. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά κατά την οποία ο Βαρθολομαίος εξέφρασε την επιθυμία του να επιλεγεί συγκεκριμένος υποψήφιος στα 23 χρόνια της πατριαρχίας του. Μάλιστα το Πατριαρχείο εξέδωσε πριν τις εκλογές ανακοίνωση, η οποία υπερασπιζόταν το δικαίωμα του Βαρθολομαίου να εκφράζει την επιθυμία του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης του Πατριαρχείου.

Η ξιφουλκία των δύο πλευρών συνεχίστηκε το 2014 όταν το 2014 το Πατριαρχείο επέλεξε τον Αμφιλόχιο μητροπολίτη Ανδριανουπόλεως και τον όρισε διευθυντή του γραφείου του στην Αθήνα. Η Αρχιεπισκοπή από την πλευρά της δεν είδε θετικά την τοποθέτηση του Αμφιλόχιου στο γραφείο της Αθήνας, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από συγκεκριμένες κινήσεις του Αμφιλόχιου, όπως επαφές του με κυβερνητικά στελέχη, καθώς όπως υποστηρίζουν καλλιεργεί κλίμα υπέρ του Πατριάρχη και εναντίον του Αρχιεπισκόπου, γεγονός που φαίνεται να βαθαίνει ρήγμα μεταξύ των δύο ιεραρχών.

Μνημόνευση

Υπενθυμίζεται ότι σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είχε σημειωθεί και επί Αρχιεπισκόπου Μακαριστού Χριστοδούλου το 2006. Η αιτία ήταν και πάλι μια διάταξη της Πατριαρχικής Πράξης του 1928, μέσω της οποίας ανατέθηκαν διοικητικά οι εκκλησιαστικές επαρχίες της Βορείου Ελλάδος, γνωστές ως Νέες Χώρες στην Εκκλησία της Ελλάδος. Η διάταξη αυτή αναφέρει πως τα Σταυροπηγιακά μοναστήρια των επαρχιών αυτών, οφείλουν να μνημονεύουν τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι τον οικείο Μητροπολίτη, όπως εδώ και 80 περίπου χρόνια μνημονεύουν.

Μαίνεται ο «ιερός πόλεμος» Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής Αθηνών- ΕΘΝΟΣ-Δήμος Βερύκιος.

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τα όσα σας είχα γράψει σχετικά με τους «ιερούς… κεραυνούς» του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά του Ν. Φίλη και ότι αυτοί οφείλονται όχι τόσο στο μάθημα των Θρησκευτικών άλλα κυρίως στις επαφές του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσω του εδώ τοποτηρητή του, μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Αμφιλόχιου, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος ρίχνει «προειδοποιητικές βολές» κατά δύο μητροπολιτών με αυστηρή επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Ο οικουμενικός πατριάρχης κατηγορεί ευθέως τους μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Καλαβρύτων Αμβρόσιο ότι δρουν κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου καλλιεργώντας κλίμα και υποκινώντας πιστούς εναντίον των αποφάσεων και της ισχύος της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ζητά από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος να λάβει μέτρα εναντίον των δύο μητροπολιτών, διαφορετικά θα τους θέσει σε «ακοινωνησία», δηλαδή θα διακόψει κάθε σχέση μαζί τους, όπως είχε συμβεί με τον μακαριστό Χριστόδουλο.

Δικαιώματα

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ είναι εμφανής η διάθεση του Πατριαρχείου να αποκτήσει δικαιώματα στο εσωτερικό της Ελλαδικής Εκκλησίας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην αρχιεπισκοπική κατοικία. Οι μητροπόλεις των Νέων Χωρών αποτελούν τον κρυφό πόθο του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου καθώς πιστεύει ότι θα πρέπει μετά από ενενήντα χρόνια να επανέλθει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου η διοικητική όλων των μητροπόλεων από τη Λάρισα και πάνω, καθώς και του Ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιδρά σχεδόν το σύνολο των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει κάθε προσπάθεια του οικουμενικού πατριάρχη να εκλέξει στις μητροπόλεις των Νέων Χωρών τους εκλεκτούς του, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Μητρόπολη Ιωαννίνων που το Φανάρι δεν μπόρεσε να εκλέξει τον νυν μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Αμφιλόχιο.

Η «φωτιά» στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας, που είχε εκδηλωθεί επί των ημερών Χριστόδουλου, αναζωπυρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, αφού αρκετοί αρχιερείς είτε εξέφρασαν επιφυλάξεις είτε αρνήθηκαν να παρευρεθούν, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της Συνόδου. Η πατριαρχική επιστολή αποστέλλεται από το Φανάρι στην Αθήνα σε μια περίοδο που ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υψώνει τους τόνους και ανασύρει από το σεντούκι του μακαριστού Χριστόδουλου τα λάβαρα με στόχο να διατηρήσει -όπως λένε κύκλοι της Αρχιεπισκοπής- «αναλλοίωτα τα ελληνορθόδοξα χρώματα». Ο οικουμενικός πατριάρχης συντάσσει την επιστολή προς Ιερώνυμο εν είδει τελεσιγράφου καθώς η Ελλαδική Εκκλησία έχει πετύχει κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να μη βρίσκεται ο Ν Φίλης αλλά ούτε και ο Γ. Κατρούγκαλος, έτερος φίλος του Αμφιλόχιου, το όνομα του οποίου «έπαιζε» για το συγκεκριμένο υπουργείο αλλά κόπηκε την τελευταία στιγμή μετά από… θεία παρέμβαση εκ της αρχιεπισκοπικής κατοικίας.

Ο οικουμενικός πατριάρχης επιλέγει να στοχοποιήσει τον Πειραιώς Σεραφείμ διότι θεωρείται ο πιο σκληρός που πλέον συμμετέχει στην Ιερά Σύνοδο. Το Φανάρι εκτιμά ότι ο Σεραφείμ επηρεάζει τον Ιερώνυμο, άποψη που ενστερνίζονται και στην κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται μέσα από την αρθρογραφία της «Αυγής». Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, πτυχιούχος της Νομικής και της Θεολογίας, αποτελεί για πολλούς τον συνεχιστή του οράματος του μακαριστού. Ο Σεραφείμ, αν και διατηρεί «ανοιχτή γραμμή» με Καραμανλή, Γεννηματά, Βενιζέλο, Καμμένο και Κουρουμπλή, δεν διστάζει να συγκρουστεί με τις ενέργειές τους. Ο πύρινος λόγος του και τα καυστικά κείμενά του έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο σημαντικών γεγονότων και αντιπαραθέσεων. Ωστόσο η πρόσφατη επιστολή του στον πρωθυπουργό με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών, μέρος της οποίας υιοθετήθηκε και στην επιστολή του αρχιεπισκόπου επίσης προς τον πρωθυπουργό, ταρακούνησε και θορύβησε Αθήνα και Φανάρι…

Υποτιμητικό
Ωστόσο, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών θεωρεί υποτιμητικό για την ίδια και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου να υποστηρίζει ο οικουμενικός πατριάρχης ότι δύο μητροπολίτες (Πειραιώς και Καλαβρύτων) μπορούν να κινούν τα νήματα και είναι σε θέση να επηρεάζουν την κρίση του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπως παρατηρούν συνεργάτες του Ιερώνυμου, ο αρχιεπίσκοπος «έχει δικό του τρόπο να διοικεί και να περνάει τα μηνύματα της Εκκλησίας στην κοινωνία, στην πολιτεία και στην Ιεραρχία. Αποστρέφεται τις κατά μέτωπο συγκρούσεις, χωρίς όμως να υποστέλλει τη σημαία, που φροντίζει να ανεμίζει διατηρώντας αναλλοίωτα τα ελληνοορθοδοξα χρώματα. Πράος αλλά και τολμηρός, παρακολουθεί και επεμβαίνει την κρίσιμη στιγμή. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αλλαγή στη στάση του. Παρεμβατικός και ταυτόχρονα αιχμηρός στον λόγο και στη συμπεριφορά του. Διαψεύδει εκείνους που πίστευαν πως η καλοσύνη, η ευγένεια και η πραότητα αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αδυνάτων, των ανίσχυρων και των αναποτελεσματικών».
ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ακονίζει μαχαίρια για σύγκρουση με την Εκκλησία της Ελλάδος όταν απαιτηθεί η εκλογή νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης! Το Φανάρι θα επιδιώξει πάση θυσία να ορίσει δικό του μητροπολίτη.

? Η σύμπλευση του αρχιεπισκόπου με τον μητροπολίτη Πειραιώς προκαλεί πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και Πατριαρχείο και θα γίνει ισχυρότερος εάν ο Ιερώνυμος επιλέξει τον Πειραιά στα Θεοφάνια
? Ο Βαρθολομαίος οργίστηκε όταν ο Ιερώνυμος επέλεξε τον Σεραφείμ για να τον εκπροσωπήσει στην εορτή γενεθλίων του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου
demos@pegasus.gr