Ξαφνικό σοκ για τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου- Παγώνουν έως τέλος του 2018- Ποιους αφορά

Νέο μισθολογικό σοκ, αυτή τη φορά για τους δημοσίους υπαλλήλους που εμπίπτουν στα ειδικά μισθολόγια, από ξαφνική τροπολογία της Κυβέρνησης, με την οποία παγώνει για δύο χρόνια κάθε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή υπαλλήλων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ στο πολυνομοσχέδιο, η αναστολή στις αυξήσεις θα διαρκέσει από 1ης Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πάγωμα έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στα Ειδικά Μισθολόγια και τόνιζε ότι αυτές πρέπει να αποκατασταθούν.

Η τροπολογία αφορά δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, και ως στόχο έχει να εξοικονομηθούν 118 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία αφορά 17 κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:

Δικαστικοί λειτουργοί

 1. κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
 2. ιατροδικαστές,
 3. μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων,
 4. μέλη ΕΕΔΙΠ Πανεπιστημίων,
 5. μέλη ΕΠΤΕΙ, ερευνητές και Ε.Λ.Ε., ερευνητές και συνεργάτες του Κ.Ε.Π.Ε,
 6. καθηγητές ΕΣΔΥ,
 7. πρώην μέλη του παιδαγωγικού ινστιτούτου,
 8. επιστημονικό προσωπικό του ΙΝΕΠ,
 9. γιατροί του ΕΣΥ,
 10. διπλωματικοί υπάλληλοι,
 11. αρχιερείς,
 12. μουσικοί,
 13. στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας,
 14. μέλη επιστημονικού προσωπικού και ΕΔΙΠ ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού,
 15. μέλη ΔΕΠ ΕΕΔΙΠ και ΑΣΕΙ (στρατιωτικές σχολές),
 16. μέλη τακτικού και ειδικού διδακτικού προσωπικού Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.

  Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται και η στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε δεσμευτεί προς τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, την αποκατάσταση των περικοπών τους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει εξασφαλίσει ήδη το απαιτούμενο ποσό. Είχε φροντίσει, ωστόσο, να πετάξει το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση των κονδυλίων. Αντί όμως για την απελευθέρωση των ποσών προς αποκατάσταση των μειώσεων η σημερινή (Παρασκευή) τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών αναστέλλει οποιαδήποτε αύξηση για 2 χρόνια, παγώνοντάς τες στα επίπεδα που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τέλος του 2016.

Η επισήμανση βέβαια μόνο πολιτική αξία έχει καθώς κανείς δεν περιμένει από οποιονδήποτε βουλευτή ή τον αρχηγό των ΑΝΕΛ να μη στηρίξουν την κυβέρνηση στην συγκεκριμένη απόφαση. Άλλωστε ο κ. Καμμένος επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι θα πάει μαζί με τον κ. Τσίπρα «μέχρι τέλους».

 

 

SHARE