Κουβέλης: Δεν υπάρχουν πια λόγοι για να μην είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ

Πόρτα επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, καθώς σε συνέντευξή του επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που είχαν καταστήσει επιβεβλημένη την αποχώρηση.

«Η ευρωπαϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που κατεγράφη το περασμένο καλοκαίρι και η υιοθέτηση της θέσης ότι η παραμονή στην ευρωζώνη συνιστά μονόδρομο για τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, αίρουν σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που είχαν καταστήσει επιβεβλημένη την αποχώρησή μας από τον Συνασπισμό», δηλώνει στο News247.

Ο κ. Κουβέλης σημειώνει πως «το θέμα της πολιτικής και οργανωτικής συμπόρευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι θέμα ούτε προσωπικών δηλώσεων ούτε προσωπικών στοχεύσεων». «Είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει, «να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των δυνάμεων, που, με κορμό τον ίδιο, συμφωνούν στο στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν βλέπει εκλογές, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ή οικουμενική, ο κ. Κουβέλης αναφέρει:

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής όταν λέει ότι δεν έχει εκλογικό σενάριο. Προφανώς, οι εκλογές ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστούν. Ωστόσο, υπάρχει πρόσφατη και ρητή λαϊκή εντολή, η οποία εδόθη μάλιστα πριν από λίγους μόνο μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, λέγοντας στο εκλογικό σώμα ότι θα υλοποιήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού με τους δανειστές, συμφωνία επώδυνη, αλλά αναγκαία, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στη δεσμεύσεις της, να μπει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους και να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά».

Σε άλλη ερώτηση αν θα αναλάβει κάποιο υπουργείο, απάντησε: «Δεν ήταν ποτέ οι προσωπικές στρατηγικές η πυξίδα που καθόριζε τα βήματά μου. Νομίζω ότι το έχω αποδείξει και παλαιότερα και πρόσφατα. Η απόφασή μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».

Ο κ. Κουβέλης, με την ιδιότητα του νομικού, υπερασπίζεται τη συνταγματικότητα της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες. Αναφέρει ειδικότερα πως η όλη διαδικασία σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, υπάγεται στην αρμοδιότητα του κράτους και πως δεν αναφέρεται πουθενά ότι η αδειοδότηση ανήκει και αυτή αποκλειστικά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καταλήγοντας: «Η διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο ορισμός του αριθμού των αδειών και η αδειοδότηση των καναλιών δεν υπάρχει άλλη συνταγματική οδός από το να ανατεθεί, με διάταξη τυπικού νόμου, στον αρμόδιο υπουργό».