Κομισιόν: Πρώτα το συμπληρωματικό μνημόνιο και μετά οι δόσεις

Ζαλάδα προκαλούν οι απαιτήσεις των δανειστών που αποδέχθηκε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup.

Όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να καλύψει με ένα συμπληρωματικό μνημόνιο τα κενά που διαπίστωσε χθες το Eurogroup ότι υπάρχουν στα πακέτα μέτρων που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, ώστε να μπορέσει να εκταμιευθεί η πρώτη… υποδόση (της πρώτης δόσης) ύψους 7,5 δις ευρώ έως τις 15 Ιουνίου.

Πρόκειται για χρήματα που αφορούν σε κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων προς τους ίδιους τους δανειστές, τα οποία αν η Ελλάδα δεν καταβάλει θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνει ότι εφόσον εγκριθεί το συμπληρωματικό Μνημόνιο από το Δ.Σ. του ESM, τότε θα γίνει και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο.

«Με ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Πάνω απ’ όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που θα περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο είναι ζητήματα που αφορούν στο ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια, νομική κάλυψη των μελών του ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.