Κοινή επιστολή 42 ακαδημαϊκών στον Guardian: Δίκαιη η συμφωνία των Πρεσπών, πολλά τα εμπόδια ακόμη

Τη στήριξή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, για την επίλυση του ονοματολογικού, εκφράζουν 42 ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες, με κοινή επιστολή τους στον Guardian.

Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν ιστορική τη συμφωνία, η οποία «αποσαφηνίζει τα πολιτικά, ιστορικά και πολιτιστικά όρια ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και την Βόρεια Μακεδονία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Μακεδονική ταυτότητα μπορεί να μοιράζεται ανάμεσα σε ανθρώπους που της δίνουν διαφορετικές σημασίες. Σέβεται την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στον αυτοπροσδοριορισμό των δύο λαών και επιβεβαιώνει την επιθυμία αμφότερων των χωρών για ειρηνική συνύπαρξη».

«Η κάθε πλευρά είχε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της άλλης. Για την Ελλάδα ήταν ο γεωγραφικός προσδιορισμός στο σύνθετο νέο όνομα (Βόρεια Μακεδονία), η εφαρμογή του erga omnes για κάθε χρήση εσωτερικά και διεθνώς και η αξίωση ότι το σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα τροποποιηθεί ανάλογα. Για την Βόρεια Μακεδονία, η αποδοχή της ύπαρξης της μακεδονικής γλώσσας ως μέρος της σλαβικής οικογένειας γλωσσών (γεγονός που αναγνωριζόταν εδώ και χρόνια από τον ΟΗΕ και την Ελλάδα), ο ορισμός της εθνικότητας ως Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και κυρίως η έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ”», αναφέρουν ακόμη.

Οταν ολοκληρωθεί, αυτή η νομικά δεσμευτική διεθνής συμφωνία θα έχει επιλύσει το ζήτημα της διεκδικούμενης πολιτικής ταυτότητας, που είναι τόσο σύνηθες στις πολυ-πολιτισμικές κοινωνίες και θα προσφέρει ένα μοντέλο για μελλοντική επίλυση άλλων συγκρούσεων, επισημαίνουν ακόμη στην επιστολή.

Παράλληλα όμως οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια και στις δύο χώρες, όπου «σκληροπυρηνικοί και εξτρεμιστές κινητοποιούνται εναντίον της συμφωνίας». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων «έχει απελπιστική ανάγκη όλες οι πλευρές να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα του φθινοπώρου».

«Αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού και ρατσισμού και επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί ξαναέρχονται στην επιφάνεια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, διαιρώντας τους ανθρώπους σε “προδότες” και “πατριώτες”, είναι σημαντικότερο από ποτέ να υποστηριχθούν αυτοί που αναλαμβάνουν το ρίσκο για την συμφιλίωση. Υποστηρίζουμε αυτήν την δίκαιη συμφωνία και καλούμε όλες τις πλευρές να εκπληρώσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας», καταλήγει η επιστολή.