Βαρύτατη καταγγελία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι στην μονάδα του ΚΕΘΕΑ “Προμηθέας” της Θεσσαλονίκης “βάφτιζαν παράνομα ως εξαρτημένους ναρκέμπορους δίνοντας πιστοποιητικά για να αποφυλακιστούν από τις φυλακές Διαβατών”. Ο υπουργός αφού επικαλέστηκε το εσωτερικό πόρισμα του ΚΕΘΕΑ καταγγέλλοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έκανε τίποτα, κάλεσε την απερχόμενη διοίκηση να κληθεί στην ακρόαση φορέων ώστε να εξηγήσει γιατί “έπνιξε” το πόρισμα.
Οι καταγγελίες Κικίλια έγιναν στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία ξεκίνησε σήμερα η επεξεργασία του νομοσχεδίου “Κύρωση α) της από 25.09.2019 Π.Ν.Π. “Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής” (Α΄ 142), β) της από 30.09.2019 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας” (Α΄ 145), γ) της από 04.10.2019 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας” (Α΄ 150) και άλλες διατάξεις”.
“Να κληθεί το ΔΣ να μας εξηγήσουν γιατί δεν υπήρξε καμία μέριμνα και ενέργεια σε ότι αφορά τις πράξεις που καταγράφονται στο πόρισμα” τόνισε ο κ. Κικίλιας. Ο ίδιος σημείωσε ότι την μονάδα “Προμηθέας” εγκαινίασε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, “ενώ την επισκέφτηκε πολλές φορές ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος ήταν εναλλάξ με τον κ. Νοταρά , Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ πολλά χρόνια. Και είναι αυτός που ο πρώτος νόμος που έφερε, ήταν ο νόμος για την αποφυλάκιση. Καταθέτω στοιχεία από τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ από τον Μάρτιο του 2018, που φωνάζουν και μόλις τον Μάρτιο του 2019 αποφασίζουν να κοιτάξουν τις καταγγελίες”.
Απαντώντας ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πήρε αποστάσεις από τα πεπραγμένα της προηγούμενης Διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, αφού υπογράμμισε πως “προφανώς αν υπήρξαν παρατυπίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν”. Ο ίδιος σχολίασε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας “έρχεται ενάμιση μήνα μετά να τεκμηριώσει την υποτιθέμενη φαυλότητα και κακοδιαχείριση” , ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξουν γενικεύσεις βάσει του Πορίσματος για μία μονάδα από τις 110 του ΚΕΘΕΑ.
Ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε το εσωτερικό πόρισμα του ΚΕΘΕΑ λέγοντας: Σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας εργασίας του ΚΕΘΕΑ για τη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών, που παραδόθηκε στον Γενικό Διευθυντή του οργανισμού, αποκαλύπτονται μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες, που όπως αναφέρεται “μπορούσαν να επιφέρουν μέχρι και τη νομική έγκλιση του ΚΕΘΕΑ”.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που κατατέθηκαν επώνυμα στην ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από εργαζόμενους του οργανισμού, μεταξύ άλλων, έρχεται στο φως ότι:
1. Υπήρξε εκτεταμένη και συστηματική χρήση παράνομων ουσιών από προσωπικό και μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, “στο διάστημα αυτό, ζητήματα που ανέκυπταν σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις, και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερεύουσας προτεραιότητας”.
2. Έμποροι ναρκωτικών “βαφτίζονταν” χρήστες προκειμένου να τυγχάνουν των νομικών ευεργετημάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να αποφυλακίζονται. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση ως σημαντικό ζήτημα αναδείχθηκε “η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα (γιατί προφασιζόμενα πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία) αλλά και κυρίως η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών”. Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση, έφτασε να αμφισβητείται δημόσια η αξία των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ, ενώ γίνεται λόγος και “παρακύκλωμα” που μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στελέχη του οργανισμού. “Η αίσθηση έλλειψης προστασίας από το προσωπικό, οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη ΘΚ στα Διαβατά, είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού”, αναφέρουν τα μέλη της ομάδας εργασίας στην ίδια παράγραφο.
3. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης των παρανομιών και ατασθαλιών που καταγράφονται από την ομάδα εργασίας, καθώς όπως σημειώνουν: “έχουν με βεβαιότητα τεκμηριωθεί: η απώλεια υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν από πρόσωπα-κλειδιά, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το Πρόγραμμα στη φυλακή”.
4. Στο πόρισμα γίνεται επίσης λόγος για κατάχρηση εξουσίας, κλίμα ανασφάλειας, αποφάσεις που δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων διαδικασιών, αδιαφάνεια στις συνεργασίες και υποσυστήματα μεταξύ των εργαζομένων που ανέπτυσσαν γενικευμένα συναισθήματα φόβου και καχυποψίας. Επίσης αναφέρεται “ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εμπιστοσύνη στο σύστημα σε κάθε εκδοχή δραστηριότητας. Το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων δε πιστεύει ότι υπάρχει διέξοδος και διαφορετική προοπτική”.
5. Τέλος στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην προσπάθεια συγκάλυψης, καθώς αναφέρεται διαδικασία που διατυπωνόταν από στοιχεία ιδιότυπου εφησυχασμού που κατέληγε στο “ό,τι συνέβη τελείωσε… τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, χωρίς να εκλαμβάνονται ως σημαντικά και κρίσιμα ανασταλτικά σημεία, οι ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών, η χρήση παράνομων ουσιών από εργαζόμενους στο Πρόγραμμα”.