Κατσέλη: Tρεις προϋποθέσεις για να αρθούν τα capital controls

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο όσον αφορά την πλήρη άρση των capital controls.

Η άρση των capital controls θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις» αναφέρει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη στην ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας Πελοπόννησος.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη θα εξακολουθήσουν να γίνονται αλλαγές προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης και της διευκόλυνσης των συναλλαγών ενώ για την πλήρη άρση των περιορισμών απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις:0

«Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η πρώτη προϋπόθεση, το πρώτο σημαντικό βήμα.»
«Η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Αυτή, όπως είπε, «αναμένεται σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης δόσης».

Η πιο σημαντική προϋπόθεση, σύμφωνα με την Λούκα Κατσέλη, «είναι η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».

Τα κόκκινα δάνεια
Σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην παρούσα φάση, για το τραπεζικό μας σύστημα» και ανέφερε: «Από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%».

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια φυσικών προσώπων, η Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι «οι τράπεζες ήδη από μόνες τους κάνουν γενναίες ρυθμίσεις, μέσω διαφόρων προϊόντων που προσφέρουν, προς όφελος των δανειοληπτών».

Σχετικά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων η Λούκα Κατσέλη είπε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς σε πολλά από αυτά εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εκεί, χρειάζονται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων. Αν η διαχείρισή τους γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».