Η προκλητικότητα της Τουρκίας ανάγκασε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ασκήσεις σε ολόκληρο το πλάτος και το μήκος του Αιγαίου, από τις ακτές της Θράκης έως το Καστελόριζο.
Περισσότερες από 1.000 εξόδους αεροσκαφών και ελικοπτέρων -εκ των οποίων οι 950 μαχητικών- και εκτέλεση όλων των ειδών των αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που προσομείωνε μέγιστο ρεαλιστικό “ρυθμό μάχης” περιελάμβανε η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2016», που προετοιμάσθηκε, σχεδιάσθηκε συντονίσθηκε και διεξήχθη από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.
Ειδικότερα, από το Σχολείο Όπλων Τακτικής του ΚΕΑΤ εκτελέσθηκαν όλα τα είδη των αποστολών, όπως προσβολές επίγειων στόχων, στόχων επιφανείας (πλοίων), αποστολές καταστολής – καταστροφής εχθρικής Αεράμυνας, προσβολές και προστασία στόχων χαμηλής ταχύτητας (ελικοπτέρων μεταγωγικών αεροσκαφών), αποστολές ερευνάς και διάσωσης στο πεδίο της μάχης, αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και τέλος προσβολές και προστασία εναερίων μέσων υψηλής επιχειρησιακής αξίας (ιπταμένων ραντάρ και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού κυρίως), ενώ τέλος εκτελέστηκαν αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού.
Συνολικά, από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας επιχείρησαν μαχητικά αεροσκάφη, όλων των τύπων της Πολεμικής Αεροπορίας, 12 F-15E Strike Eagle της USAFE, 12 F-16 BLK30 C/D και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης AEW Airborne Early Warning Gulfstream G-550 της IAF (Ισραήλ).
Σε ρόλο εχθρικό Red air επιχείρησαν αεροσκάφη F-16 BLK30/52+, Mirage-2000, ελικόπτερα AS-332 Super Puma, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV «Πήγασος», EMB-145 Αεροπορικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, B-707 Tanker της IAF (αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού του Ισραήλ), C-130 Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας και της IAF, καθώς και αεροσκάφος Ε-3Α Awacs του NATO, το οποίο μεταστάθμευσε στο FOB Ακτίου.
Για τη διεξαγωγή των φίλιων αεροπορικών επιχειρήσεων (Blue air) τα αεροσκάφη ξεκινούσαν από την 117 Πτέρυγα Μάχης, ενώ για τις επιχειρήσεις (εχθρικής απεικόνισης (Red air), ξεκινούσαν από τις αεροπορικές βάσεις τους.
Ο Στρατός Ξηράς συμμετείχε με επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/D Apache, με μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47D Chinook και NH-90 σε αποστολές προσβολής αεροδρομίων, προσβολής εναέριων στόχων και στόχων επιφανείας καθώς και με αντιαεροπορικά συστήματα Asrad και Hawk τα οποία αναπτύχθηκαν σε κατάλληλες θέσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των αεροπορικών απειλών και σε πλήρη συντονισμό με την Πολεμική Αεροπορία.
Το Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε ένα ελικόπτερο Sicorski (S-70) και μέσα επιφανείας, φρεγάτες κανονιοφόρους και πυραυλακάτους στο Αιγαίο για την εκτέλεση σεναρίου της άσκησης που προέβλεπε την προσβολή πλοίων επιφανείας από αέρος και αντίστοιχα την αντιμετώπιση της εναέριας απειλής από τα πλοία μέσω της αντιαεροπορικής άμυνας τους… Οι επιχειρήσεις διεξάγονταν σε συνδυασμό και συντονισμό με την άσκηση ″Αστραπή″ που οργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Για την εκτέλεση των αποστολών απαιτήθηκε η κινητοποίηση των “αεροδρομίων – στόχων” για την αντιμετώπιση της απειλής εκατέρωθεν, επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων, ειδικών δυνάμεων και ομάδων κατάδειξης των επιγείων στόχων.
Η άσκηση εκτελέσθηκε σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ενώ εικονικές προσβολές επίγειων στόχων, αλλά και στόχων επιφανείας εκτελέσθηκαν στην περιοχή της Χρυσούπολης -μεταξύ Λήμνου Σαμοθράκης- καθώς και στο Καστελόριζο.
Σειρά εκπαιδευτικών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων σε εθνικό διακλαδικό και πολυεθνικό επίπεδο διεξήχθησαν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου διεξήχθησαν επίσης:
– Η αεροναυτική άσκηση “Noble Dina 2016” -από 30 Μαρτίου έως 14 Απριλίου- με την συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών μονάδων από την Ελλάδα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Βορείου και Νοτίου Κρητικού Πελάγους και Ανατολικής Μεσογείου, που οργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό.
– Η άσκηση «Stolen Cerberus III» -από 1 έως 15 Απριλίου- με τη συμμετοχή μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων(865 Τάγμα εναέριου ανεφοδιασμού 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης), της 37 Airlift Squadron και της 5th Quartermasters Company των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο που συνεκπαιδεύθηκαν σε αντικείμενα ρίψης αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα και ελεύθερης πτώσης καθώς και εφοδίων.
– Η αεροναυτική άσκηση “Αστραπή 4/16”, από 11 έως 14 Απριλίου.
– Η άσκηση “Αιγιαλός 2/16” -από 4 έως 8 Απριλίου- που οργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με τη συμμετοχή δυνάμεων του ΠΝ και του Στρατού Ξηράς.
– Επιχειρησιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα της 80ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής στην Κω -11έως 14 Απριλίου- που περιελάμβανε μεταξύ άλλων άσκηση εξάλειψης προγεφυρώματος.
– Επιχειρησιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα της 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο -από 4έως 7 Απριλίου- που περιελάμβανε βολές πυροβολικού και ανάπτυξη δικτύων επικοινωνίας.
– Επιχειρησιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα της 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο -από 4 έως 7 Απριλίου- που περιελάμβανε εκτέλεση βολών ημέρα και νύχτα με όλα τα διαθέσιμα μέσα πυρός του Σχηματισμού.
– Επιχειρησιακή εκπαιδευτική δραστηριότητα της 96 ΑΔΤΕ στην Χίο.-5, 6 Απριλίου-, με την εκτέλεση βολών με όλα τα διατιθέμενα μέσα πυρός της.
– Επιχειρησιακή εκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1Η ΤΑΞΑΣ) με την εκτέλεση βολών από επιθετικά ελικόπτερα.
– Η εκτέλεση βολών ημέρα και νύχτα από το σύνολο των μοιρών Πυροβολικού της ΧVI Mηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (ΧVI M/K MΠ).
– Η ενεργοποίηση τμημάτων της δύναμης ταχείας αντίδρασης Δ του βορείου τομέα στο πλαίσιο άσκησης “ετοιμότητας και προβολής ισχύος” που προέβλεπε αεροκίνηση τμημάτων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων με μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και UH-1HUEY κατά μήκος των βορείων συνόρων με την υποστήριξη σχηματισμού F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.
– Η ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας με επίκεντρο Χίο – Οινούσες
Η κατάσταση ετοιμότητας στην οποία έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις και η έκτακτη επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ σε Αθήνα και Άγκυρα, δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης.