Καταπέλτης εναντίον της Αυστρίας η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Ασυνείδητη και κοντόφθαλμη πράξη, που δεν προσφέρει καμία λύση, αντίθετα προκαλεί ταλαιπωρία και βία». Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει η Εύα Κιοσσέ, υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) για θέματα της Ελλάδας, τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα λόγω της στάσης της Αυστρίας και των Σκοπίων.

Το Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζει το πλαφόν που επέβαλε μονομερώς η Αυστρία για την είσοδο και μετακίνηση προσφύγων στην επικράτειά της, το κλείσιμο των συνόρων που ακολούθησε και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επικρίνει την ΕΕ για το σχέδιο μετεγκατάστασης που, μετά από έξι μήνες, μένει ουσιαστικά ανενεργό, ενώ ζητά αντικατάσταση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του σχεδίου μετεγκατάστασης για να ελαφρύνουν το βάρος για την Ελλάδα.

” Αυτό θα πρέπει να γίνει αφενός δίνοντας στους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα περισσότερα κίνητρα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μέσω της καλύτερης πληροφόρησης και ταχύτερης επεξεργασίας των δεδομένων τους, και αφετέρου καθιστώντας διαθέσιμες θέσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των hot spots. Το σύστημα του Δουβλίνου θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα πιο δίκαιο μηχανισμό για τον προσδιορισμό του υπεύθυνου κράτους-μέλους ως προς την εξέταση κάθε συγκεκριμένης αίτησης για διεθνή προστασία”, προσθέτει η ανακοίνωση.