Καταπέλτης ο Μητσοτάκης: «Αφήστε επιτέλους κάτι όρθιο πριν φύγετε»

Να φύγει μια ώρα αρχύτερα γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας, κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας και πάλι εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών, κατηγορώντας τον ότι κατάντησε την Ελλάδα «Δημοκρατία της Μπανανίας».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητο τίποτα από όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, επιδεικνύοντας μεστό και ουσιαστικό λόγο, ο οποίος συσπείρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

«Αφιερώσατε 20 λεπτά σε μια προσωπική επίθεση αφού υπερασπιστήκατε την κυβερνητική εκπρόσωπο, εγκαλώντας τη ΝΔ γιατί προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη. Θα μας το απαγορεύσετε; Ποιο είναι το επόμενο βήμα, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και προκαλώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Με δυναμικό τρόπο άνοιξε την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στις προηγούμενες αιτιάσεις του πρωθυπουργού. «Κύριε Τσίπρα θα μας βάλετε και τρία μέτρα κάτω από το χώμα επειδή προσφεύγουμε στην δικαιοσύνη για ζητήματα που κρίνουμε ότι έτσι πρέπει; Απαγορεύεται;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Σας ευχαριστώ που διαφημίσατε την συνέντευξή μου στην Washinghton Post. Μάλλον δεν την διαβάσατε καλά. Την καταθέτω στα αγγλικά για να την διαβάσετε…. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών. Να φύγετε μια ώρα αρχύτερα…»

Πρόταση ΝΔ για Εξεταστική

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών. «Θα την υπερψηφίσετε αυτή την πρόταση; Μιας και δεν κάνατε εσείς το κλείσιμο των τραπεζών. Ιδού η Ρόδος! Ελάτε να την υπερψηφίσετε! Είναι καιρός να μαθουμε αν το σχέδιο που ετοίμαζαν πέρυσι τέτοιο καιρό οι υπουργοί σας ήταν σε γνώση σας. Είναι σημαντικό να μάθουμε αν το περσινό πάθημα σας έγινε μάθημα. Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την αξιολόγηση του δικού σας μνημονίου δείχνει ότι δεν μάθατε τίποτα» είπε.

Τα κακά πέρασαν τα χειρότερα έρχονται

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος και ότι έχει απωλέσει κάθε αξιοπιστία προς τους θεμσούς που ασθμαίνοντας φεύγουν από την Ελλάδα για να αποφύγουν τις παρακολουθήσεις. «Με την ανυθυνότητα και τον τυχοδιοωκτισμό σας καταφέρατε να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τον ρόλο του ΔΝΤ. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι η δραματοποίηση της κατάστασης έχει πεισμώσει ακόμα περισσότερο τους πιστωτές και χαρακτήρισε την επιστολή Λαγκάρντ ως πρωταφανή στα διπλωματικά χρονικά. Στήνετε άλλη μια κακοστημένη παράσταση μόνο που το έργο αυτό δεν κόβει πια εισιτήρια, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: Κι ενώ εσείς διαπραγματεύεστε συνεχώς η κλεψύδρα αδειάζει δραματικά. Θύμισε την δήλωση Τσακαλώτου ότι αν μπει ο Μάϊος καήκαμε. Υποβάλλετε για ακόμα μια φορά τους έλληνες στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε εβδομάδα που περνά ο λογαρισμός μεγαλώνει και η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας αδυνατίζει. Τα κακά πέρασαν τα χειρότερα έρχονται» ειπε ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας την φράση του υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Μας κάνατε… Banana Republic!

“Δεν την θέλετε την Εξεταστική επιτροπή μας κύριε Τσίπρα γιατί τρέμετε τις πραγματικές αποκαλύψεις. Δεν μάθατε τίποτα για την περσινή καταστροφή” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. “Δεν μαθαίνετε τίποτα από τα λάθη σας και συνεχίζετε το καταστροφικό σας έργο. Η Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει γίνεται Banana Republic – ψευδοδημοκρατία της Μπανανίας. Εκεί την φέρατε την χώρα. Και αυτή την ύστατη στιγμή θυμηθήκατε να αναζητήσετε τις ευθύνες για τα κακώς κείμενα του πολιτικού μας συστήματος. Η πρόταση σας δεν θέλει διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα.. τα δείγματα γραφής σας είναι πολλά τον τελευταίο χρόνο. Έχετε απόλυτο δίκιο. Υπήρχε μια παράλογη πρακτική να δανείζονται τα κόμματα έναντι μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων, είπε. Και πρόσθεσε: θα σας διηγηθώ μια ιστορία ενός μικρού κόμματος. Το 2010 σε επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος στην τράπεζα και αναφερόταν σε επιχορήγηση πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ”.

“Εμείς πήραμε σκληρές οικονομικές αποφάσεις για το κόμμα μας”

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ο ίδιος με το που ανέλαβε την προεδρία της ΝΔ έδωσε στην δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΝΔ. “Εμείς, συνέχισε, την δέσμευσή μας θα την κάνουμε πράξη και θα είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Έχω καταθέσει ήδη πρόγραμμα και ναι και στην ιδιωτική χρηματοδότηση. Θα μειώσουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες από τα 8,5 στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως μικρό κόμμα έπαιρνε δάνεια που δεν αντιστοιχούσαν στο μέγεθος του κόμματος. Εμείς στο δικό μας καταστατικό έχουμε πρόβλεψη να απαγορεύεται να δανείζεται η ΝΔ. Στηριζόμαστε στις χιλιάδες των μελών μας για την χρηματοδότηση. Γιατί δεν παρουσιάζετε κι εσείς τα οικονομικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ όπως έκανα εγώ; Πως χρηματοδοτήσατε τις τρεις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες; Πείτε το μας επιτέλους. Δεν υπήρχε σελίδα στο Ίντερνετ που να μην έχει καταχώρηση και κολόνα στους δρόμους που να μην έχει αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ”.

Επίθεση κατά Σταθάκη

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έκλεισε άρον άρον την υπόθεση του κ. Σταθάκη και ψήφισε σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τροπολογίες για την διαχείριση του πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, τον κατηγόρησε για φωτογραφικές τροπολογίες για δυο υπουργούς. Νομιμοποιείτε σωρηδόν εκ των υστέρων δαπάνες. Πλυντήριο η Βουλή για να ξεπλένει τις ανομίες των στελεχών σας”.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τις συνεχείς παρεμβάσεις για στελέχη της ΝΔ προδικάζει αποφάσεις τις δικαιοσύνης. Στοχοποιείτε στελέχη και στερείτε το δικαίωμα από δίκαιη δίκη. Όσο τα κάνετε αυτά κουκουλώνετε κάθε υπόθεση που αφορά τα δικά σας στελέχη (όπως π.χ. του Φλαμπουράρη και του Σταθάκη).

Εσείς… φτιάχνατε καφέ στους διαπλεκόμενους

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε επίσης λόγο για κυνήγι μαγισσών. “Μας είχατε προιδεάσει με διαρροές ότι θα κάνετε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Και δεν είπατε τίποτα. Και ακόμα ηχεί στ’ αυτιά μας η στεντόρεια φωνή του κ. Δραγασάκη όταν ήταν στην αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση θα αποκαλύψει τα ονόματα της διαπλοκής. Μάθαμε ακόμα ότι στον ελεύθερο χρόνο σας φτιάχνατε καφέ στους διαπλεκόμενους που εσείς καταγγέλετε”!

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να εξευτελίσει τον θεσμό της Εξεταστικής Επιτροπής. Είπε ακόμα ότι είναι δυο διαφορετικά θέματα και πρέπει να υπήρχαν δυο διαφορετικές επιτροπές. Διαφωνούμε, κατέληξε, με τον χρόνο και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα αλλά θα υπερψηφίσουμε την πρόταση.

 

Η Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Κύριε Τσίπρα, πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να ξεκινήσετε την ομιλία σας, όπως την ξεκινήσατε σήμερα.

 

Αφιερώσατε 20 λεπτά της ώρας, σε μία προσωπική επίθεση, αφού πρώτα βέβαια υπερασπιστήκατε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, εγκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία γιατί στελέχη της προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

 

Θα μας το απαγορέψετε κύριε Τσίπρα; Αναρωτιέμαι, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να μας φυτέψετε και 3 μέτρα κάτω από το χώμα; Μετά αφιερώστε και κάνα δεκάλεπτο. Φαντάζομαι, ότι ο κύριος Υπουργός απευθύνεται στο συνάδελφό του και όχι στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια αφιερώσατε ένα δεκάλεπτο διαφημίζοντας τη συνέντευξή μου στη Washington Post. Σας ευχαριστώ για αυτό, αλλά μάλλον δεν τη διαβάσατε καλά, διότι για άλλη μία φορά διαστρεβλώσατε πλήρως αυτά τα οποία είπα. Μελετήστε την στα αγγλικά και θα καταλάβετε ακριβώς τι είναι αυτό το οποίο λέω, κύριε Τσίπρα. Μπορώ να σας δώσω και μία ακριβή μετάφραση, αν το χρειάζεστε.

 

Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, κάτι, κύριε Τσίπρα. Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας όπως κάνει και αυτή η παράταξη. Αυτό το οποίο δεν έχετε αντιληφθεί είναι ότι τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται πια με τα δικά σας συμφέροντα. Και το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα.

 

Αλλά μην ανησυχείτε. Η υστεροφημία σας είναι εξασφαλισμένη. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών.

 

Κυρίες και κύριοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν ο κύριος Τσίπρας τηρούσε κατ’ ελάχιστον τα προσχήματα της πολιτικής ορθότητος σήμερα θα συζητούσαμε τη δική μας πρόταση, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα του α’ εξαμήνου της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και θα το κάναμε αυτό, όχι μόνο διότι η δική μας πρόταση προηγήθηκε χρονικά της δικής σας, αλλά διότι η δική μας πρόταση είναι επίκαιρη σε αντίθεση με την δική σας η οποία δεν έχει κανένα στοιχείο επείγοντος.

 

Εμείς προτείναμε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση των αιτιών του κλεισίματος των τραπεζών, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, της υπογραφής του τρίτου μνημονίου, της ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

Αλήθεια, κύριε Τσίπρα, δεν μου είπατε, θα την υπερψηφίσετε τη σχετική πρόταση; Μιας και ισχυρίζεστε ότι εσείς δεν επιβάλλατε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν, ελάτε να πάμε στην Εξεταστική να μάθουμε την αλήθεια. Δεν φαντάζομαι να έχετε κάτι να φοβάστε από αυτή τη συζήτηση. Γιατί είναι πράγματι πολύ σημαντικό να μάθουμε αν πέρσι τέτοια εποχή υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

 

Είναι σημαντικό να μάθουμε αν το σχέδιο αυτό, που δήλωσαν ότι το προετοίμαζαν υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνηση, ήταν εν γνώσει σας, όπως οι Υπουργοί αυτοί ισχυρίζονται. Είναι σημαντικό να μάθουμε αν οι Υπουργοί αυτοί ενεργούσαν ερήμην σας ή κατόπιν εντολών σας.

 

Είναι σημαντικό να μάθουμε αν γνωρίζατε πέρσι τέτοια εποχή ότι με τις ενέργειες και με τις δικές σας παραλείψεις οδηγούσατε τελικά τη χώρα σε κεφαλαιακούς περιορισμούς, σε τρίτο μνημόνιο – που φέρνει φαρδιά πλατιά τη δική σας υπογραφή – και στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τις τραγικές συνέπειες που αυτό είχε για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία.

 

Αλλά κυρίως, κύριε Τσίπρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθουμε αν το περσινό πάθημα σας έγινε μάθημα ή αν επαναλαμβάνετε σήμερα τα ίδια σφάλματα που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Διότι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την πρώτη αξιολόγηση του δικού σας μνημονίου δεν πείθει κανένα ότι έχετε διδαχθεί τίποτα από τα περσινά σας κατορθώματα. Δυστυχώς, για να δανειστώ μία φράση του αγαπημένου σας Μαρξ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

 

Αλήθεια, αναρωτιέμαι μερικές φορές. Αν επιδιώκατε η χώρα να μην ζήσει την εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού τι διαφορετικό ακριβώς θα κάνατε από αυτό το οποίο κάνετε σήμερα; Έχετε ροκανίσει 20% του χρόνου του νέου προγράμματος και δεν έχετε κάνει ούτε ένα βήμα ουσιαστικό προς την υλοποίησή του. Και ακόμα “διαπραγματεύεστε”, πάντα εντός εισαγωγικών, την πρώτη αξιολόγηση. Θυμίζω αυτή η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από το φθινόπωρο, από το Νοέμβριο.

 

Έχετε απολέσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στους θεσμούς που ασθμαίνοντας φεύγουν και μπαίνουν σε αεροπλάνα για να φύγουν από την Ελλάδα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων. Και ασχολείστε με τα προϊόντα των υποκλοπών αντί να ασχολείστε με τη σκληρή πραγματικότητα.

Το “θαύμα” της σύγκρουσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κράτησε λίγες μέρες μόνο. Βέβαια είδα ότι δημοσιεύσατε πάλι και ένα άρθρο στους Financial Times. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι με την ανευθυνότητα, με τον τυχοδιωκτισμό σας, με τον τρόπο που εκμεταλλευτήκατε πολιτικά αυτή τη διαρροή, το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο ήταν; Ήταν να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο το ρόλο του Ταμείου και τις πιεστικές απαιτήσεις του. Και οι απειλές και οι λεονταρισμοί της Κυβέρνησης και η δραματοποίηση μιας υποκλαπείσας συνομιλίας τελικά δεν τρόμαξαν κανέναν. Εγώ δεν ξέρω ποιος υπέκλεψε αυτή τη συνομιλία, ούτε αφήνω κανένα υπονοούμενο. Αυτό το οποίο ξέρω, είναι ότι η δραματοποίηση αυτής της υποκλοπής πείσμωσε ακόμα περισσότερο τους πιστωτές. Με αποτέλεσμα να λάβετε μία επιστολή πρωτοφανή για τα δεδομένα της διεθνούς διπλωματίας κύριε Τσίπρα. Και εμπεδώνετε με τους χειρισμούς σας η εικόνα μίας Κυβέρνησης που αντί να διαπραγματεύεται, για άλλη μία φορά παίζει παιχνίδια επικοινωνίας.

 

Ταξιδέψατε πάλι εκτάκτως δήθεν στο Παρίσι και στο Στρασβούργο. Αναβάλλατε την προγραμματισμένη συζήτηση για να πάτε στο Στρασβούργο και στο Παρίσι, για να επαναφέρεται τη καραμέλα της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

 

Ανακοινώνετε ότι θα καταθέσετε μονομερώς νομοσχέδια και μετά βγάζετε δελτία τύπου, ότι αυτά μπορούν να τροποποιηθούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Αυτά καταγγείλαμε κύριε Τσίπρα. Αυτά τα αστεία και τα ευτράπελα τα οποία συμβαίνουν από τη Κυβέρνησή σας.

 

Στήνετε και το επιχειρήσατε και σήμερα, άλλη μία κακοστημένη παράσταση. Μόνο που το έργο αυτό δεν κόβει πια εισιτήρια. Υπάρχουν θεατές βέβαια, οι Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι χρειάζονται κάποιοι άλλοθι για να ψηφίσουν τελικά τα σκληρά μέτρα ύψους 5,5 δις ευρώ, που το δικό σας 3ο μνημόνιο θα επιβάλει στους Έλληνες πολίτες.

 

Και ενώ εσείς διαπραγματεύεστε συνεχώς, η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά και ξαναζούμε το ίδιο δράμα. Σε λίγες μέρες λήγει και η τελευταία δυνατότητα έγκαιρης αξιολόγησης. Η προθεσμία την οποία εσείς ο ίδιος είχατε θέσει η 22η Απριλίου.

 

Ο κύριος Τσακαλώτος ο Υπουργός σας είναι αυτός ο οποίος είχε δηλώσει ότι αν μπει ο Μάιος καήκαμε. Μόνο που με εσάς ο λαός καίγεται σε κάθε περίπτωση. Αυτοί που τσουρουφλίζονται, είναι η μεσαία τάξη, είναι οι άνεργοι, είναι οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί θα πληρώσουν πολύ ακριβά τον δικό σας τυχοδιωκτισμό, με αυξημένους φόρους και αυξημένες εισφορές.

 

Και αναρωτιέμαι πραγματικά αν καταλαβαίνετε ότι υποβάλλετε για άλλη μία φορά τους Έλληνες, την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, που τόσο περιμένουνε κάποια σταθερότητα σε αυτό το μαρτύριο της σταγόνας.

 

Σας είχα προειδοποιήσει, σας το ξαναλέω και σήμερα. Κάθε εβδομάδα που περνάει και η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώνεται, ο λογαριασμός μεγαλώνει. Και κάθε εβδομάδα που περνά, η διαπραγματευτική θέση της χώρας αδυνατίζει δεν ενισχύεται.

 

Και κάθε εβδομάδα που περνά, τόσο χειρότερο, τόσο πιο έντονο γίνεται το δελτίο κοινωνικής θυέλλης, τα κακά πέρασαν, τα χειρότερα έρχονται. Μας το θύμισαν οι Υπουργοί σας. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται κάθε μέρα. Για αυτό η Εξεταστική Επιτροπή, την οποία εμείς προτείναμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμη και επίκαιρη, για να μάθουν – έστω και σήμερα – οι Έλληνες πολίτες τι πραγματικά έχετε στο μυαλό σας. Και αν κρίνω από τη σημερινή σας τοποθέτηση, φαντάζομαι ότι δεν θα την αρνηθείτε τελικά, για να ακουστεί και η δική σας άποψη για το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα μπήκε στο 3ο μνημόνιο.

 

Να θυμίσω ότι υπήρχε Εξεταστική Επιτροπή από την προηγούμενη Βουλή. Θα μπορούσε κάλλιστα και αυτή να συνεχίσει το έργο της. Επιλέξατε να μην το κάνετε και ο λόγος είναι σαφής. Δεν τη θέλετε αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή κύριε Τσίπρα.

 

Δεν την θέλετε διότι είστε εκτεθειμένος με τις πράξεις και με τις παραλείψεις σας. Γιατί τρέμετε τις πραγματικές αποκαλύψεις. Διότι ξαναζούμε το 2015. Δεν μάθατε απολύτως τίποτα από την περσινή καταστροφή. Ναι, διότι ήτανε καταστροφή αυτό το οποίο έγινε για την πραγματική οικονομία κύριε Τσίπρα. Ακόμα δεν το έχετε καταλάβει και δεν αντέχετε να έρθετε ενώπιον των ευθυνών σας.

 

Δεν μαθαίνετε τίποτα από τα λάθη σας. Συνεχίζετε αμετανόητος τα ίδιο καταστροφικό έργο. Κάθε μέρα που περνά, δυστυχώς, η Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με αυτό που οι αγγλοσάξονες φίλοι του κυρίου Τσακαλώτου, αποκαλούνε banana republic. Ελληνική ψευδοδημοκρατία της μπανανίας.

 

Εκεί μας φέρατε κύριε Τσίπρα και την ύστατη ώρα. Ντροπή. Εκεί τη φέρατε τη χώρα και δυστυχώς αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λένε πάρα πολλοί εκτός Ελλάδος. Διότι εκεί ρίξατε τη αξιοπιστία της χώρας. Και αυτήν την ύστατη στιγμή, θυμηθήκατε να αναζητήσετε τις ευθύνες για τα διαχρονικά κακώς κείμενα του πολιτικού μας συστήματος.

 

Είδα ευτυχώς δεν το κάνατε σήμερα, αλλά στην προηγούμενη συζήτηση είχατε ορίσει και χρονοδιάγραμμα για το πότε πρέπει η Εξεταστική Επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμά της. Είχατε πει να γίνει το Μάιο και όχι του “Αγίου Ποτέ”, για να χρησιμοποιήσω μία δική σας έκφραση, με δεδομένο ότι, φαντάζομαι, η Βουλή κάποιες μέρες θα κλείσει το Πάσχα, εσείς περιμένετε πόρισμα σε δυο τρεις εβδομάδες. Να υποθέσω ότι ίσως το έχετε και ήδη έτοιμο.

 

Κύριε Τσίπρα, η πρότασή σας δεν εμφορείται από κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα. Κάθε άλλο, μάλιστα, τα δείγματα γραφής σας, δυστυχώς, είναι πολλά σε αυτό τον 1,5 χρόνο που είστε στην εξουσία. Ψέγετε, και σήμερα το κάνατε με πολύ μεγάλη ένταση. Άκουσα και τον εισηγητή σας να λέει “τα κόμματα για τον τραπεζικό δανεισμό του παρελθόντος”. Και πράγματι, έχετε απόλυτο δίκιο, υπήρχε μία απαράδεκτη, τολμώ να πω, πρακτική, να δανείζονται τα Κόμματα έναντι μελλοντικών κρατικών ενισχύσεων. Να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Αναρωτιέμαι, όμως, ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα μόνα Κόμματα τα οποία υιοθέτησαν αυτή την πρακτική την οποία σήμερα στηλιτεύετε;

 

Θα σας διηγηθώ μια ιστορία. Είναι η ιστορία ενός μικρού Κόμματος, κύριε Τσίπρα, που το 2010 όταν ήδη είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση απευθύνθηκε σε μία μεγάλη τράπεζα για να ζητήσει συμπληρωματικό τραπεζικό δανεισμό. Στην επιστολή την οποία έστειλε ο Πρόεδρος σε αυτή την μεγάλη τράπεζα αναφέρει «οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις προς την τράπεζα ανέρχονται στα 6,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι αυτών», έχει εκχωρηθεί στην τράπεζα τακτική χρηματοδότηση των ετών 2011 έως το 2014.

 

Αλλά αναφέρει και κάτι άλλο….

Ο Πρόεδρος αυτού του μικρού Κόμματος, το 2010 το Δεκέμβριο, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η κρίση, αναφέρει κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον.

 

Για να δικαιολογήσει το αίτημα του συμπληρωματικού δανεισμού, προσέξτε, απαιτείται από την τράπεζα “ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια”.

 

Ποιον κοροϊδεύετε, κύριε Τσίπρα; Ποιον κοροϊδεύετε επιτέλους;

 

“Ουαί υμίν”, για να δανειστώ την προσφιλή σας έκφραση.

 

Και να σημειώσω δύο πράγματα ακόμα. Δεν πήρε δάνειο η Νέα Δημοκρατία το 2013. Δεν έχει πάρει δάνειο από το 2012 η Νέα Δημοκρατία. Και το 2014 η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το νόμο 4304 που θεσμοθέτησε νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις σχετικά με τα οικονομικά των Κομμάτων.

 

Και αναρωτιέμαι αλήθεια, εσείς που ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την διαφάνεια, γιατί συγκροτήσατε την επιτροπή έλεγχου των Κομμάτων μόλις τον Αύγουστο του 2015. Γιατί αυτή η επιτροπή ελέγχου, της οποίας προΐσταται ο κύριος Βαρεμένος, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει ακόμα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Βουλής τις οικονομικές καταστάσεις των Κομμάτων. Τόσο μεγάλη αγωνία έχει η Κυβέρνηση για τον έλεγχο των οικονομικών των Κομμάτων.

 

Έχετε το θράσος να απευθύνεστε στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά που με το που ανέλαβα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας έδωσα στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Κόμματος. Εμείς τη δική μας οικονομική εξυγίανση θα την κάνουμε πράξη. Αναλάβαμε με θάρρος τις ευθύνες μας απέναντι στους πολίτες και απέναντι στα μέλη μας. Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Και το γνωρίζετε καλά, αλλά το αποκρύψατε και σήμερα, ότι έχω καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο στηρίζεται στη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών και βέβαια ναι, στην ιδιωτική χρηματοδότηση από τα μέλη του Κόμματος.

 

Εντός των επόμενων δύο ετών η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες από 8 εκατομμύρια στα 2,5 εκατομμύρια. Έχουμε, ήδη, δρομολογήσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης σε νέο κτίριο. Θα γλυτώσουμε σχεδόν 90% του ενοικίου μας και βέβαια ναι, και το οργανόγραμμά μας συρρικνώνεται, δυστυχώς, για να προσαρμοστούμε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

 

Εμείς παίρνουμε κύριε Τσίπρα σκληρές αποφάσεις, αλλά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με ευθύνη και με αποφασιστικότητα και να θυμίσω και κάτι ακόμα. Τα δικά μας δάνεια, εμείς τα πήραμε όταν η κρατική χρηματοδότηση ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα είναι μόλις 4 και αυτό εξηγεί τον εκτροχιασμό των οικονομικών μας.

 

Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 4% και γνωρίζετε επίσης σε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι σπεύδουν να θέσουν το εύλογο ερώτημα, μα πως εξυπηρετούνται τα δάνεια; Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι το 60% της κρατικής επιχορήγησης κατευθύνεται απευθείας στην εξυπηρέτηση των δανείων και γνωρίζετε ή θα έπρεπε να γνωρίζετε, αν είχατε παρακολουθήσει τις δημόσιες δηλώσεις μου, ότι έχω δεσμευτεί ότι μέχρι το ’18 το 100% της κρατικής επιχορήγησης θα καλύπτει τις δανειακές μας υποχρεώσεις.

 

Και οι λειτουργικές δαπάνες του Κόμματος θα καλύπτονται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών μας. Ήδη έχουμε ξεκινήσει οικονομική εκστρατεία και η ανταπόκριση των απλών Νεοδημοκρατών είναι πολύ ενθαρρυντική.

 

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιβαρύνει άλλο τους Έλληνες πολίτες. Εμείς πορευόμαστε με γνώμονα τρεις αρχές. Διαφάνεια, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, και όχι τραπεζικά δάνεια για λειτουργικά ή εκλογικά έξοδα. Εμείς κύριε Τσίπρα δεν έχουμε τίποτα κρυφό πλέον. Τα βγάλαμε όλα στη φόρα. Αναλάβαμε δημόσια τις ευθύνες μας και απέναντι στη κοινωνία και απέναντι στα μέλη μας.

 

Σπεύδετε να προβλέψετε και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις όταν καν δεν έχετε εφαρμόσει τις υφιστάμενες. Εμείς στο δικό μας νέο καταστατικό, το οποίο θα ψηφίσουμε σε μία εβδομάδα από τώρα, έχουμε συμπεριλάβει πρόβλεψη να απαγορεύεται να δανείζεται η Νέα Δημοκρατία. Εμείς το θέμα θα το λύσουμε από μόνοι μας και λειτουργούμε με ανοιχτά βιβλία. Στηριζόμαστε στα 430.000 μέλη για τη χρηματοδότησή μας.

 

Αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα, εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο; Γιατί δεν παρουσιάζετε κύριε Τσίπρα εσείς τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ; Όπως έκανα εγώ με τα στοιχεία της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί δεν το κάνετε; Σας προκαλώ. Κάντε και εσείς μία παρουσίαση όπως αυτή που έκανα εγώ. Μιλήστε ανοιχτά για τα χρέη σας. Για τις υποχρεώσεις σας και πείτε μας κυρίως, πως χρηματοδοτήσατε τις 3 προεκλογικές εκστρατείες τις οποίες εσείς προκαλέσατε; Πόσο στοίχησαν οι τελευταίες εθνικές εκλογές; Οι επικοινωνιακές υπερπαραγωγές σας. Ποιος σας χρηματοδότησε; Πείτε μας το επιτέλους. Δεν υπήρχε σελίδα στο διαδίκτυο που δεν μπαίναμε στις τελευταίες εκλογές που δεν υπήρχε πληρωμένη διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε κολώνα στην Αθήνα όπου δεν υπήρχε αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ.

0

Πείτε μας λοιπόν και εσείς πως τα χρηματοδοτήσατε όλα αυτά; Εμείς σας αποκαλύψαμε τις δικές μας πηγές. Κάντε λοιπόν και εσείς το ίδιο αντί να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο της ηθικής.

 

Ασχοληθείτε πρώτα με τα του οίκου σας και σταματήστε να συγκαλύπτετε νοσηρές πρακτικές και ημέτερους.

 

Λίγες μέρες μετά την τελευταία συζήτηση την οποία είχαμε, είχατε έρθει στη Βουλή να μας μιλήσετε για τη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Τι κάνατε λοιπόν λίγες μέρες μετά. Κλείσατε άρον – άρον την υπόθεση του κυρίου Σταθάκη, 1,8 εκατομμύρια αδήλωτες καταθέσεις και συμμετοχές σε 36 ακίνητα. Και βέβαια ψηφίσατε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της άρσης της ασυλίας του κυρίου Σταθάκη, για να μην λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, όπως όλοι οι απλοί πολίτες. Εγώ δεν ξέρω αν είναι αθώος ή ένοχος ο κύριος Σταθάκης, αλλά πιστεύω ότι πρέπει και φαντάζομαι θα συμφωνούσατε μαζί μου κύριε Τσίπρα, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο πολιτικός πρέπει να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη σχετικά με τη διαχείριση κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Και βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε και για το τι συμβαίνει και στη Βουλή τις τελευταίες μέρες. Αποσύρατε άρον, άρον μία διάταξη την οποία κατέθεσαν τρεις βουλευτές σας απαλλακτική για θέματα κακοδιαχείρισης στην παιδεία που καθώς φαίνεται αφορούσε δύο Υπουργούς σας. Και λυπάμαι που το λέω αλλά και με ευθύνη του Προεδρείου της Βουλής, αυτό το οποίο συμβαίνει στη Βουλή τις τελευταίες μέρες δεν έχει προηγούμενο. Νομιμοποιείτε σωρηδόν εκ των υστέρων δαπάνες. Νομοθετείτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεν ξέρω καν αν τα γνωρίζετε αυτά, κύριε Τσίπρα, τα οποία συμβαίνουν στην Βουλή. Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένει τις ανομίες των στελεχών σας.

 

Αλλά δεν σταματάτε μόνο εκεί, εξακολουθείτε. Και το κάνετε και σήμερα να προδικάζετε με τρόπο θεσμικά απαράδεκτο τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Κύριε Τσίπρα, δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αλλά με τις συνεχείς παρεμβάσεις σας για στελέχη που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία προδικάζετε με τρόπο θεσμικά απαράδεκτο το έργο της δικαιοσύνης.

 

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει. Στερείτε από τους πολίτες το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη. Το καταλαβαίνετε ότι επικαλούμενος τις γνωστές λίστες των φοροφυγάδων στοχοποιείτε πολιτικά συγκεκριμένα στελέχη;

Δεν καταλαβαίνετε, κύριε Τσίπρα, ότι το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη είναι αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα; Και όσο μία υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε για αυτή την υπόθεση; Και όσο τα κάνετε αυτά, κύριε Τσίπρα, κουκουλώνετε κάθε υπόθεση που αφορά τα δικά σας στελέχη, από τον κύριο Φλαμπουράρη και τη ροπή του στα δημόσια έργα μέχρι τον κύριο Σταθάκη που ξέχασε να δηλώσει 2 εκατομμύρια. Μην μας κουνάτε, λοιπόν, το δάχτυλο, κύριε Τσίπρα. Δεν έχετε κανένα ηθικό ανάστημα να το κάνετε.

 

Η θεσμική ζημιά την οποία επιφέρετε στο δημοκρατικό μας Πολίτευμα δεν είναι ακούσια. Είναι σκόπιμη και έχω επανειλημμένα παρομοιώσει την Κυβέρνησή σας με ένα ύπουλο παγόβουνο. Στην περίπτωση αυτή αυτό που φαίνεται, η λευκή κορυφή, είναι δήθεν η πρόθεσή σας να υπηρετήσετε την διαφάνεια και από κάτω κρύβεται ένας απειλητικός μαύρος όγκος που διαβρώνει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς.

 

Και η Εξεταστική Επιτροπή, την οποία σήμερα θα συζητήσουμε και βέβαια θα ψηφίσουμε, γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, είναι άλλος ένας τακτικισμός για να στρέψετε τα βλέμματα των πολιτών αλλού, να κυνηγήσετε μάγισσες, να ξεσκεπάσετε δήθεν σκάνδαλα.

 

Στην προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή μας είχατε προετοιμάσει με διαρροές, με ανακοινώσεις, με non papers, με δηλώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου ότι θα κάνετε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Αντί αυτού μας αραδιάσατε μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και ακόμα βέβαια ηχεί στα αυτιά τα δικά μας αλλά και των Ελλήνων πολιτών η στεντόρεια φωνή του κυρίου Δραγασάκη ο οποίος όσο ήταν στην Αντιπολίτευση έλεγε: “Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαλύψει σε αυτή την αίθουσα τα ονόματα της διαπλοκής”. Ακόμα περιμένουμε να τα μάθουμε, κύριε Τσίπρα, ακόμα περιμένουμε. Ούτε ένα όνομα δεν ψελλίσατε.

 

Αντ’ αυτού μάθαμε βέβαια ότι στον ελεύθερό σας χρόνο φτιάχνατε καφέ στους διαπλεκόμενους τους οποίους εσείς καταγγέλλατε.

 

Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ σοβαρή, κύριε Τσίπρα, για τέτοιους φτηνούς τακτικισμούς και για ασκήσεις αποπροσανατολισμού. Εύλογα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σκεφτεί κανείς γιατί υπερψηφίζουμε την πρόταση για τη σύσταση αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής.

 

Ο λόγος είναι απλός. Σας τον ανέφερα και πριν: Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, εμείς μαθαίνουμε και από τα λάθη μας και από τις παραλείψεις μας. Τα αναγνωρίσαμε με γενναιότητα και στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος έχει τρωθεί και για αυτό και επενδύουμε στην αλήθεια της ευθύνης. Και εμείς χτίζουμε αργά αλλά σταθερά σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή την αξιοπιστία που εμείς υπεύθυνα υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, εσείς έχετε βαλθεί να την καταστρέψετε, διότι υπηρετείτε συστηματικά τον εξισωτισμό προς τα κάτω. Δηλητηριάζετε κάθε υγιή θεσμό του Πολιτεύματός μας.

 

Και τώρα φοβάμαι ότι επιδιώκετε και τον εξευτελισμό αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής για την οποία όλα τα Κόμματα συμφωνούν. Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι κύριε Τσίπρα, το οποίο μάλλον σας διαφεύγει. Στην πρότασή σας συνδέετε δύο διαφορετικά ζητήματα. Τραπεζικά δάνεια στα πολιτικά κόμματα και τραπεζικά δάνεια σε εταιρείες μέσω μαζικής ενημέρωσης .

 

Κανονικά αυτά θα έπρεπε να διερευνηθούν από δύο διαφορετικές Εξεταστικές Επιτροπές. Διότι τα δάνεια προς τα πολιτικά Κόμματα, όπως θα γνωρίζετε , είναι δάνεια σε ενώσεις προσώπων, τα οποία δεν έχουν περιουσία, δεν έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και υπάρχουν προφανώς ιδιαιτερότητες και νομικά και κανονιστικά κενά.

 

Σε αυτά θα έπρεπε να εστιαστεί η Εξεταστική Επιτροπή. Τα δάνεια, όμως, προς τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι κανονικά επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία εμπίπτουν στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος που εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος και υποθέτω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει καλά τη δουλειά της και έχει εποπτεύσει ανάμεσα σε όλα τα επιχειρηματικά δάνεια, και τα δάνεια στα οποία εσείς αναφερθήκατε.

 

Ο συσχετισμός αυτών των δύο κατηγοριών δανείων, και η αντιμετώπισή τους από κοινού, από τη μία η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει λογική. Θα έχουμε στην ουσία δύο Εξεταστικές Επιτροπές με διαφορετικό αντικείμενο σε μία. Δεν είναι βέβαια το μόνο θεσμικό οξύμωρο που αντιμετωπίζει η Βουλή επί των ημερών μας. Άλλωστε, για εμάς, το αν και το πώς συνήφθησαν τα δάνεια των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχει λιγότερη σημασία από τα δάνεια των πολιτικών Κομμάτων που είναι δάνεια τα οποία μας αφορούν άμεσα.

 

Εμείς θα υπερψηφίσουμε την πρόταση. Διαφωνούμε, όμως, και με το χρόνο σύστασης αυτής της Επιτροπής, διαφωνούμε και με την εξέταση δύο διαφορετικών θεμάτων σε μία Εξεταστική Επιτροπή. Και βέβαια διαφωνούμε και με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα το οποίο έχετε ανακοινώσει.

 

Ένα είναι βέβαιο λοιπόν, ότι αυτή η Εξεταστική Επιτροπή θα χρειαστεί πραγματικό χρόνο για να μπορέσει να διερευνήσει αυτήν την υπόθεση. Αυτό το χρόνο ελπίζουμε ότι θα τον έχει. Η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει εάν εφαρμόστηκε πραγματικά ο νόμος 3023/2002, όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2014. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών των προβλέψεων του νόμου και ποιες ενδεχόμενες πρέπει να είναι και οι επιπτώσεις για τη μη εφαρμογή του.

 

Αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη αυτές τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, ας αφήσουμε τουλάχιστον αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή έξω από αυτές τις αντιπαραθέσεις, μπας και προκύψει και κανένα καλό αποτέλεσμα με γνώμονα το συμφέρον συνολικά του Ελληνικού Πολιτεύματος.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν είχατε πραγματική διάθεση να προχωρήσετε σε ισχυρά μέτρα θωράκισης της διαφάνειας και της προστασίας της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, έπρεπε να είχατε συμφωνήσει στην πρότασή μας για τη ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

Θα έπρεπε όλοι μαζί να ψηφίσουμε και να συμφωνήσουμε ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική Βουλή και να ξαναγράψουμε μαζί ένα νέο σύνταγμα, το οποίο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη, αλλά θα είναι καταλύτης για να βγει η χώρα μας από τη κρίση.

 

Σας καλώ, έστω και σήμερα, να υπερβείτε το γνωστό μικροκομματικό σας εαυτό. Υιοθετείστε τώρα αυτήν την πρόταση, γιατί είναι λυπηρό ότι και εσείς, αλλά και η κυβερνητική πλειοψηφία, για άλλη μία φορά για λόγους επικοινωνίας, προτάσσετε το έλασσον, τη σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ αρνείστε να συζητήσετε το μείζον, που είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

Δυστυχώς η θεσμική σας ευθιξία είναι αντιστρόφως ανάλογη των ψεμάτων που έχετε πει στον ελληνικό λαό. Η θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας δεν σας ενδιαφέρει καθόλου. Για άλλη μία φορά θέλετε να στρέψετε το ενδιαφέρον της κοινωνίας, την προσοχή της αλλού, μακριά από την ασφυξία που οι δικές σας πολιτικές προκαλούν.

 

Αλλά, ας μη γελιόμαστε κύριε Τσίπρα. Τουλάχιστον μεταξύ μας μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς. Ξέρετε πολύ καλά το λόγο για τον οποίο ζητάτε τη σημερινή Εξεταστική Επιτροπή. Προσπαθείτε να κουκουλώσετε την απουσία του κράτους από το δράμα του λασπότοπου της Ειδομένης και από τη “φαβέλα” που δυστυχώς έχει δημιουργηθεί στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

 

Φτάσατε στο σημείο να έχετε περίπου εκχωρήσει στους συνοριοφύλακες της γείτονας χώρας την επιβολή της τάξης στην Ειδομένη και όλα αυτά για να μη σας κατηγορήσουν κάποιοι δικοί σας αλληλέγγυοι ότι καταπατάτε τα δικαιώματα κάποιων προσφύγων.

 

Αναρωτιέμαι, σας το είπα και την προηγούμενη φορά, αλλά φαίνεται δεν το καταλάβατε. Αν έχετε οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα – αν αντιλαμβάνεστε ότι ζείτε με την πλάνη, διότι περί πλάνης πρόκειται, μίας ισχνής Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας – την ώρα που η κοινωνία σας έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη, πάτε να κρύψετε την εικόνα αποσύνθεσης μίας Κυβέρνησης η οποία ακόμα και σήμερα που μιλάμε πατάει σε δύο βάρκες. Στη μία βάρκα της δήθεν εφαρμογής του μνημονίου και στην άλλη βάρκα της ηρωικής αντίστασης.

 

Φτάσαμε στο σημείο να ζήσουμε το άκρον άωτον του παραλόγου. Την περασμένη βδομάδα, την ώρα της υπογραφής της συμφωνίας πώλησης του λιμανιού στην Cosco δύο δικοί σας Υπουργοί να εκφράζουν με απόλυτο τρόπο την αντίθεσή τους στην δική σας υπογραφή. Και αν το εννοούν θα έπρεπε ήδη να είχαν παραιτηθεί ή σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να τους είχατε αποπέμψει. Αλλά φαίνεται ότι από αυτή την Κυβέρνηση του λαϊκισμού και του ψεύδους δεν υπάρχει ίχνος φιλότιμου. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μείνετε στην εξουσία διότι για «την πρώτη φορά αριστερά», ξέρετε, το φιλότιμο προφανώς είναι ένα αστικό απωθημένο.

 

Έχετε απεμπολήσει, ξέρετε, και το αίσθημα της ντροπής. Η ντροπή είναι αυτή η εσωτερική φωνή η οποία μας αναγκάζει να συμμορφωνόμαστε με τους άγραφους κανόνες κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς. Αλλά ούτε ντροπή, δυστυχώς, υπάρχει στην Κυβέρνησή σας. Και δέχεστε αυτό τον αυτοεξευτελισμό των αντικρουόμενων απόψεων ακριβώς για να μην αντιμετωπίσετε τις εσωτερικές αντιφάσεις του δικού σας Υπουργικού συμβουλίου. Και η εικόνα μίας Κυβέρνησης η οποία αντιπολιτεύεται τον εαυτό της, θα ήταν φαιδρή, κύριε Τσίπρα, αν δεν ήταν συνάμα και τόσο τραγική.

 

Την ίδια στιγμή αν πιστέψω τις δηλώσεις σας, που ετοιμάζεστε να φέρετε μέτρα που ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογράφετε διακηρύξεις κατά της λιτότητας μαζί με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό. Τι να πω άλλο δηλαδή;

 

Όμως, τόσο εμείς όσο και οι Έλληνες πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις σας γυρνούν την πλάτη.

 

Και βέβαια ο αγαπητός Υπουργός Επικρατείας, ο οποίος άνοιξε τις πόρτες και τα παράθυρα στην ΕΡΤ για να διορίσει κολλητούς και φίλους, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι η ΕΡΤ έχει υπερβάλλον προσωπικό και θέλει να το στείλει αλλού.

 

Θέλοντας, λοιπόν, να ξεφύγετε από αυτές τις αφόρητες αντιφάσεις του πολιτικού σας διπολισμού, θυμηθήκατε τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

Εμείς θα κάνουμε υπεύθυνα τη δουλειά μας. Εγώ σας καλώ να προσέλθετε, όχι εσείς, προφανώς τα στελέχη σας, με την ίδια υπευθυνότητα σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή, να μάθουμε πραγματικά την αλήθεια. Και βέβαια στην πορεία να μας αποκαλύψετε και τα στοιχεία για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι θα τα περιμένουν όλοι οι Έλληνες πολίτες με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Το καταλαβαίνω όμως ότι αυτό το οποίο σας ζητώ σας είναι δύσκολο. Δεν είναι ακριβώς στο DNA σας. Αλλά ξεπεράστε το για μία φορά. Αφήστε επιτέλους, κύριε Τσίπρα, κάτι όρθιο πριν φύγετε. Διότι ένα είναι βέβαιο, αργά ή γρήγορα θα φύγετε, αυτό το γνωρίζουν όλοι, το γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες, το γνωρίζουν μέχρι και οι Βουλευτές σας.

 

Το ερώτημα είναι άλλο: Πόση ζημιά θα έχετε κάνει, κύριε Τσίπρα στον τόπο όταν οι πολίτες οριστικά σας έχουν γυρίσει την πλάτη;

 

Διότι κάθε μέρα που περνά, το αίτημα για πρόωρες εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό και δυστυχώς οι τραγικοί χειρισμοί των τελευταίων δέκα ημερών το απέδειξαν περίτρανα: Η πρώτη φορά Αριστερά κινδυνεύει να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της.

 

Η κοινωνία ασφυκτιά. Οι πολίτες απελπισμένοι ψάχνουν από κάπου να πιαστούν. Απαιτούν, επιτέλους, να λειτουργήσει το κράτος, να επιστρέψει αυτή η χώρα σε συνθήκες κανονικότητος, να μπορέσουν επιτέλους με κάποιο τρόπο να προγραμματίσουν την ζωή τους, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο, να αναπνεύσουν και πάλι.

 

Και μόνο οι εκλογές σήμερα μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που τόσο χρειάζεται η πατρίδα μας. Οξυγόνο για μία νέα αρχή. Οξυγόνο για να αφήσουμε οριστικά πίσω το λαϊκισμό και την ανικανότητα, οξυγόνο για να ονειρευτούμε και πάλι την Ελλάδα την οποία όλοι αξίζουμε.

 

Εμείς είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας και τις δικές σας ευθύνες, αν χρειάζεται. Είναι ευθύνες που δεν μας αναλογούν και έχω πλήρη αίσθηση των δυσκολιών. Δεν έχω όμως το δικαίωμα ούτε εγώ, ούτε η παράταξή μου να κρυβόμαστε ούτε να φοβόμαστε.

 

Η Νέα Δημοκρατία, ίσως πολύ πιο σύντομα από ό,τι θα το περιμέναμε και εμείς, θα κληθεί και πάλι να αναλάβει το δύσκολο έργο ανόρθωσης της Ελλάδας. Θα τα καταφέρει, διότι, δυστυχώς, έτσι όπως τα κάνατε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

 

 

 

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

 

 

 

Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς πρέπει να σας πω ότι μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι επιλέξατε να ξεκινήσετε την τοποθέτησή σας κάνοντας μία αναφορά στην θλιβερή φράση την οποία εκστόμισε ο Υπουργός Υγείας κύριος Πολάκης χωρίς να την καταδικάσετε. Σας ζητώ, λοιπόν, έστω και τώρα αυτή την απαράδεκτη κουβέντα να την καταδικάσετε δημόσια και να μην χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση για να διαστρεβλώνετε τα δικά μου επιχειρήματα.

 

Είναι πράγματι θλιβερό στην προσπάθεια η Κυβέρνησή σας να εκπέμψει πολιτική μαγκιά να υιοθετείτε μία φρασεολογία η οποία στην ουσία ενθαρρύνει τη βία και στοχοποιεί συγκεκριμένους δημοσιογράφους οι οποίοι, κακώς, κάκιστα, καταδικάζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για την έκφραση ελεύθερης γνώμης. Και αυτά θα περίμενα να τα καταδικάσετε σε μία χώρα η οποία σέβεται την ελευθερία της άποψης.

Έρχομαι τώρα στο αγαπημένο σας θέμα. Αναρωτιέμαι μερικές φορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πόση λίστα Λαγκάρντ και πόσους κυρίους Παπασταύρου μπορεί να καταναλώσει πια η ελληνική κοινωνία. Αναρωτιέμαι πραγματικά.

Δεν θα απαντήσει η Νέα Δημοκρατία. Δεν θα απαντήσει καν ο πρωθυπουργός. Για αυτό τον εγκαλώ. Θα απαντήσει η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη. Κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί, κύριε Τσίπρα.

Ο κύριος Παπασταύρου κατηγορείται για μία υπόθεση φοροδιαφυγής. Έχει προσφύγει στα διοικητικά Δικαστήρια. Έχει εκδικαστεί η υπόθεσή του;

Αναρωτιέμαι, μερικές φορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο ότι οποιοσδήποτε προσφεύγει στη Δικαιοσύνη μπορεί και να αθωωθεί; Το έχετε εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, ότι υπάρχει και αυτή η περίπτωση;

 

Όταν προσφεύγει κάποιος στη Δικαιοσύνη, κύριε Τσίπρα, μπορεί και να αθωωθεί. Αν συμβεί αυτό τι θα πείτε; Θα ζητήσετε συγνώμη; Αυτό περιμένω από εσάς. Εάν αθωωθεί ο κύριος Παπασταύρου να βγείτε ανοιχτά και να ζητήσετε συγνώμη.

 

Σας εγκαλώ για κάτι άλλο. Σας εγκαλώ διότι πολιτικοποιώντας με αυτό τον τρόπο μία υπόθεση ασκείτε έμμεση πίεση στο Δικαστήριο. Για αυτό σας εγκαλώ. Και αυτό είναι που δεν μπορείτε να καταλάβατε, για αυτό παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη και δεν την αφήνετε ελεύθερη και ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της.

 

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα του πόθεν έσχες και των άρσεων των ασυλιών. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε μία απλή αρχή. Κατά κανόνα ψηφίζουμε υπέρ, εμείς οι ίδιοι, τις άρσεις για να μπορέσουμε να πάμε στο φυσικό μας δικαστή. Αυτή, λοιπόν, η μικρή λεπτομέρεια σας έχει διαφύγει.

 

Γιατί λοιπόν δεν πήγαν τα στελέχη σας, κύριε Τσίπρα, στο φυσικό τους δικαστή; Γιατί; Γιατί, κύριε Φλαμπουράρη; Γιατί, κύριε Σταθάκη; Υπάρχει μία υπόθεση, υπάρχει μία εκκρεμότητα.

 

Λοιπόν, εσείς ο ίδιος θα έπρεπε να επιδιώξετε αυτή η υπόθεση να διερευνηθεί και όχι να μπει στο αρχείο. Διότι πράγματι, εγώ δεν λέω αυτή τη στιγμή ότι έχετε κάνει κάτι μεμπτό. Δεν το γνωρίζω. Αλλά αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι όταν μία υπόθεση μπαίνει έτσι στο ράφι είναι φυσικό να υπάρχουν ερωτηματικά.

 

Εσείς, λοιπόν, ο ίδιος και ο κύριος Σταθάκης είχατε κάθε λόγο να επιδιώξετε την άρση της ασυλίας, να εξεταστεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη.

Έρχομαι τώρα στο αγαπημένο σας θέμα του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για την ακρίβεια στη συνέντευξη στην οποία αναφερθήκατε, είπα ότι συμφωνώ με τα πιο πολλά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία προτείνει το Ταμείο. Είναι τα ίδια μέτρα τα οποία και εσείς υπογράψατε. Μην ξεχνιόμαστε. Εσείς τα υπογράψατε, διότι ακριβώς αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, και αναφέρθηκα συγκεκριμένα στις αποκρατικοποιήσεις, είναι ακριβώς τα μέτρα τα οποία δεν προωθείτε ή όταν εσείς επιχειρείτε να τα προωθήσετε έρχονται κάποιοι υπουργοί σας για να τα υπονομεύσουν. Σε αυτά αναφέρθηκα προς αποκατάσταση της αλήθειας.

 

Ως προς το ζήτημα της υποκλαπείσας συνομιλίας. Δεν κατηγόρησα κανέναν, κύριε Τσίπρα. Δεν γνωρίζω ποιος έκανε αυτή την υποκλοπή, ούτε θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ να αφήσω οποιοδήποτε υπονοούμενο. Σας κατηγόρησα για κάτι άλλο. Σας κατηγόρησα ότι η δραματοποίηση μιας τέτοιας διαρροής δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο δεν βοηθάει τη διαπραγμάτευση.

 

Για να έρθουμε λοιπόν τώρα και στο ζήτημα των τραπεζών. Ευπρόσδεκτη εξέλιξη η σημερινή δήλωση του κυρίου Ντράγκι. Κανείς δεν θα διαφωνήσει με αυτό. Για άλλο σας ρωτάμε όμως κύριε Τσίπρα, τα έχετε μπλέξει λίγο. Εμείς σας εγκαλούμε για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών που κατείχε το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είχε ξεπεράσει τα 20 δις ευρώ. Αυτά είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και πήγαν στο μηδέν με τις επιλογές σας. Για αυτό σας εγκαλούμε. Για καταστροφή της περιουσίας των Ελλήνων.

 

Μη συγχέετε λοιπόν δύο ανόμοια πράγματα. Ακόμα δεν μου έχετε απαντήσει. Θα ψηφίσετε αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή; Ναι ή όχι; Θα την ψηφίσετε; Πείτε μου ένα ναι ή ένα όχι. Γιατί εγώ ακόμα επίσημη απάντηση δεν έχω πάρει.

 

Θα έπρεπε να έχετε κάθε λόγο να θέλετε σε αυτήν την εξεταστική Επιτροπή να ακουστεί και η δική σας οπτική γωνία. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό. Περιμένω, τουλάχιστον σε αυτό μία ξεκάθαρη απάντηση μέχρι το τέλος της συζήτησης.

 

Και κλείνω με αυτήν την καραμέλα για τα επιπλέον μέτρα. Φαντάζομαι όταν αναφέρεστε σε επιπλέον μέτρα, εννοείτε επιπλέον των επιπλέον 5,3 δις, έτσι δεν είναι; Να το ξεκαθαρίσουμε. Διότι τα 5,5 δις εσείς τα φέρνετε. Τώρα αν υπάρχουν και άλλα, περάν των 5,5 δις, αυτό δεν το ξέρω.