Καταγγελίες της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Με αιχμές για προσπάθειες που γίνονται τελευταία με στόχο τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης, αποχώρησε, λόγω ηλικίας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Το «τελευταία» είναι σαφές ότι χρονικά προσδιορίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τους οποίους ωστόσο αποφεύγει να κατονομάσει η απερχόμενη δικαστική λειτουργός, η οποία αφήνει κι αιχμές εναντίον των Δικαστικών Λειτουργών που για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους καταφεύγουν σε μηνύσεις, φωτογραφίζοντας την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου.

Η κυρία Κουτζαμάνη καλεί δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να αποκρούσουν τέτοιες παρεμβάσεις και να μείνουν αταλάντευτα πιστοί την προάσπιση του ανεξάρτητου έργου του και στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Αναλυτικά το απόσπασμα της δήλωσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου:

«Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους αλλά παίρνουν το ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους. Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να επισημάνω ότι θλίβομαι γιατί παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώς εάν έχουν κάνει βίωμά τους την απονομή του δικαίου και εάν έχουν ταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών».

Επίσης, η κ. Κουτζάμανη, αφού ευχαριστεί το σύνολο του Τύπου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, για την αντικειμενική, όπως τονίζει, κάλυψη των θεμάτων της Δικαιοσύνης. Τονίζει ότι η ίδια απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε συγκεκριμένα, αναληθή δημοσιεύματα για λόγους προστασίας της θεσμικής θέσης.

«Προτίμησα να μην απαντήσω, ούτε να στείλω εξώδικα, ούτε να υποβάλλω μηνύσεις, αλλά να σιωπήσω για να προστατεύσω το κύρος μου ως εισαγγελικής λειτουργού, διότι πιστεύω ότι το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις η εξώδικα αλλά κατακτιέται από προσωπική στάση και πολιτεία του καθενός και δεν χαρίζεται ως δώρο από κατοχή μιας δημόσιας θέσης».