Κατά χιλιάδες οι Έλληνες νέοι και νέες προτιμούν τις σπουδές στα ιδιωτικά Κολέγια

Πηγή:Nonpapernews.gr

Κατά χιλιάδες οι Έλληνες νέοι και νέες προτιμούν τις σπουδές στα ιδιωτικά Κολέγια. Υψηλό επίπεδο σπουδών με διεθνής αναγνωρίσεις και άνετα και εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση.

Η τεράστια αγορά και η εκπαιδευτικές δυνατότητες των Κολεγίων και των Πανεπιστημίων της Κύπρου.
Κάθε χρόνο περίπου 5.000 νέοι σπουδαστές εγγράφονται στα κολέγια, εκ των οποίων οι 3.500 επιλέγουν να φοιτήσουν σε προπτυχιακά προγράμματα και 1.500 σε μεταπτυχιακά. Ένας αριθμός που συνεχώς αυξάνεται και στον οποίο σημαντικό μερίδιο έχει αποκτήσει από χρόνια τώρα ο όμιλος του CityCollege.

alpha-cityu

Οι σπουδές στα κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ του εξωτερικού κερδίζουν έδαφος παρά το γεγονός ότι οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά υψηλά. Βέβαια οι φοιτητές γλιτώνουν τα έξοδα διαμονής σε μια ξένη χώρα που θα είχαν σε περίπτωση που θα διάλεγαν να σπουδάσουν απευθείας σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Το ύψος των διδάκτρων κυμαίνεται για τα προπτυχιακά από 5.500 έως 8.500 ευρώ τον χρόνο για 3ετείς ή 4ετείς σπουδές και από 9.000 έως 12.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά που ολοκληρώνονται σε 1 έτος, ενώ γι’ αυτά που τελειώνουν σε 2 έτη από 6.000 ευρώ ανά έτος. Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι Οικονομία-Μάρκετινγκ, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία, Ναυτιλιακά, Εφαρμοσμένες και Καλές Τέχνες, Παραϊατρικά Επαγγέλματα κ.ά.

Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων, ο τρόπος ελέγχου από τα ξένα πανεπιστήμια στο επίπεδο των σπουδών που προσφέρεται στα κολέγια διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο συνεργασίας. Γενικά τα ξένα πανεπιστήμια ασκούν στενό έλεγχο στη λειτουργία των κολεγίων με τακτικές επιθεωρήσεις, έλεγχο των θεμάτων των εξετάσεων, έλεγχο των εργασιών, βαθμολόγηση των γραπτών των εξετάσεων.

Οι έλεγχοι

Εξάλλου για τα βρετανικά πανεπιστήμια υπεισέρχεται στον έλεγχο και η Επιτροπή Ποιοτικού Ελέγχου Ανώτατης Εκπαίδευσης (QAA), η οποία πραγματοποιεί ελέγχους και στα ξένα πανεπιστήμια και στα κολέγια. Τα κολέγια μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων διαθέτουν πιστοποιημένες συνεργασίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και λειτουργούν με βάση τις άδειες λειτουργίας που έχουν χορηγηθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και αρκετές αλλαγές στις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων. Αρμόδιο για τις αναγνωρίσεις επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των ανωτέρω πτυχίων με τα αντίστοιχα που απονέμονται στα ελληνικά πανεπιστήμια ή ΤΕΙ είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).

Από το φθινόπωρο του 2013 έχουν δοθεί πολλές αναγνωρίσεις πτυχίων των αποφοίτων από το ΣΑΕΠ ως επαγγελματικά ισοδύναμα με αυτά των αποφοίτων των ελληνικών ΑΕΙ, ωστόσο ο ρυθμός είναι αργός. Τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων ζητούν την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών και επιθυμούν να επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο το αρμόδιο γραφείο θα χορηγεί τις αναγνωρίσεις, ώστε οι απόφοιτοι να μην περιμένουν μεγάλο διάστημα μέχρι να αναγνωρισθεί το πτυχίο τους από την ελληνική πολιτεία.

Πανεπιστήμια Κύπρου

Πτυχία αναγνωρισμένα σε Ελλάδα και ΕΕ

Η ελληνική γλώσσα, η κοντινή απόσταση και η καλή φήμη που έχουν τα πανεπιστήμια της Κύπρου είναι η αιτία που όλο και περισσότερα Ελληνόπουλα τα επιλέγουν για τις σπουδές τους. Οι τίτλοι σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά είναι αναγνωρισμένοι από την Κυπριακή Δημοκρατία, από όλα τα κράτη της ΕΕ και από άλλα, ενώ έχουν κριθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ομοταγή προς τα ελληνικά ΑΕΙ.

Πάντως, όποιος ενδιαφέρεται να σπουδάσει στα ΑΕΙ της Κύπρου καλό θα ήταν να έχει μια επαφή με τον ΔΟΑΤΑΠ (πρόκειται για το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και να πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες για την αναγνώριση του πτυχίου που θέλει να λάβει και να μη στηριχθεί αποκλειστικά στις πληροφορίες που δίνουν τα ίδια τα Ιδρύματα, οι οποίες δεν είναι πάντοτε «σωστές».

Οι περισσότεροι Ελληνες επιλέγουν νομικές, παιδαγωγικές και πολυτεχνικές σχολές (αρχιτεκτονική και μηχανικών), αλλά και την κατεύθυνση της ψυχολογίας. Στην Κύπρο λειτουργούν τρία δημόσια πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο) και τέσσερα ιδιωτικά, τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διδακτορικά (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα).

Τα κριτήρια επιλογής στα δημόσια πανεπιστήμια είναι ο γενικός βαθμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που υποβάλλεται απευθείας στα πανεπιστήμια τον Ιούλιο. Δεκτοί γίνονται οι Ελληνες υποψήφιοι ως υπεράριθμοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των Κυπρίων εισακτέων.