Κακοποιήσεις προσφύγων από Σκοπιανούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς, καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου

Σκοπιανοί αστυνομικοί και στρατιωτικοί χτυπούν πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα, καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου Κορίνα Κανίστρα, μιλώντας στο Mega, είπε ότι «είναι κάτι που συμβαίνει συχνά» και πως κάποιοι από τους πρόσφυγες που κακοποιήθηκαν, χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

«Αυτό αφορούσε αρχικά Μαροκινούς και Αλγερινούς που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα και ήταν παράνομοι, τώρα έχει αρχίσει να αφορά ακόμα και Ιρανούς, Ιρακινούς που είναι νόμιμοι και έχουν χαρτιά και θεωρούν ότι τα χαρτιά τους είναι πλαστά από την απέναντι πλευρά», ανέφερε η κ. Κανίστρα.

Η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ενός 18χρονου Ιρανού, ο οποίος υπέστη πολύ βαριές κακώσεις. «Είχε περάσει τα σύνορα και θεώρησαν οι αρχές εκεί ότι τα χαρτιά του ήταν πλαστά και δεν τα δέχθηκαν», κακοποιώντας τον και στέλνοντάς τον πίσω.

12-13.000 στην Ειδομένη

Σχετικά με τον καταυλισμό, επισήμανε, επικαλούμενη στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, ότι πρόκειται για 12 με 13 χιλιάδες κόσμο, ο οποίος αυξάνεται καθημερινά κατά 500 με 800 άτομα.

Περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζουν, ανέφερε ότι δεν έχουν όλοι σκηνές και ότι είναι πολλοί αυτοί που μένουν το βράδυ έξω.

Για τις συνθήκες υγιεινής εξήγησε ότι «ο καταυλισμός είχε φτιαχτεί για 2.000 ανθρώπους, έχει βελτιωθεί, έχει αρκετές τουαλέτες, αρκετά ντους, ζεστό νερό, αλλά φυσικά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για 13.000 άτομα».