Ισλανδία: Πρόωρες εκλογές μετά το σκάνδαλο «Panama Papers»-Νέος πρωθυπουργός

Νέος πρωθυπουργός της Ισλανδίας ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υπουργός Γεωργίας 53χρονος Σιγκούντουρ Ίνγκι Γιόχανσον, μετά την παραίτηση του Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τα «Panama Papers».

Πρόκειται για την πρώτη επίπτωση του παγκόσμιου «σεισμού», που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τη χρήση των offshore εταιρειών από ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και συνεργάτες τους, για να αποκρύπτουν και να εξαιρούν από φορολόγηση μέρος του πλούτου τους.

Στην επιλογή Γιόχανσον συμφώνησαν το Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα Ανεξαρτησίας συμφώνησαν μετά από συνομιλίες αργά το βράδυ της Τετάρτης.

«Δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Θα γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός ενώπιον εκατοντάδων δημοσιογράφων, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Από την πλευρά της, η αρχηγός του κόμματος των Πειρατών Μπιργίτα Γιονσντότιρ ανέφερε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφωνούν στη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο. Το Κόμμα των Πειρατών εμφανίζεται να προηγείται στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ο Γιόχανσον θεωρείται ως ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τους βαθύπλουτους αλιείς της Ισλανδίας, ενώ στερείται του οποιουδήποτε χαρίσματος.

Υπερασπίστηκε με πάθος τον Γκουνλάουγκσον και έκανε δεκτό ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επανεκλεγεί βουλευτής και θα παραμείνει αρχηγός του κόμματος.

Το σύνολο της κυβέρνησης θα παραμείνει στη θέση της έως τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ακόμη και οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, παρότι και τα δικά τους ονόματα βρίσκονται στα «Panama Ρapers» με offshore εταιρείες.