ΗΠΑ: Η Ρωσία να φροντίσει να τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία στην Ανατολική Γούτα

Να φροντίσει να τερματιστούν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον της Ανατολικής Γούτας, οχυρού των ανταρτών προ των πυλών της Δαμασκού, που συνεχίζει να σφυροκοπείται παρά την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, κάλεσε τη Μόσχα η Ουάσιγκτον.

«Το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι και Ιρανοί υποστηρικτές του συνεχίζουν να επιτίθενται στην Ανατολική Γούτα, ένα πυκνοκατοικημένο προάστιο της Δαμασκού, παρά την κατάπαυση του πυρός που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σε σειρά αναρτήσεών της στο Twitter.

«Η Ρωσία διαθέτει την επιρροή που χρειάζεται για να τερματιστούν αυτές οι επιχειρήσεις, εάν αποφασίσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς την εκεχειρία (που ζήτησε) ο ΟΗΕ», πρόσθεσε η Νάουερτ σε δηκτικό τόνο.

«Οι ΗΠΑ καλούν να σταματήσουν αμέσως οι επιθετικές επιχειρήσεις και να επιτραπεί επειγόντως η πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής, προκειμένου να φροντίσουν τους τραυματίες και να διανείμουν απολύτως απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Ρωσία διέταξε να τεθεί σε εφαρμογή μια «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στην Ανατολική Γούτα «την 27η Φεβρουαρίου από τις 09:00 ως τις 14:00», όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν ακόμη τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάντως η ένταση του σφυροκοπήματος έχει αποκλιμακωθεί το τελευταίο 48ωρο. Κατά την ίδια ΜΚΟ, η εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών και βολών του πυροβολικού στην Ανατολική Γούτα έχει στοιχίσει τη ζωή 550 και πλέον αμάχων από τη 18η Φεβρουαρίου.

SHARE